Jag har sett andra årslistor lite runt om i spelskriverisfären som har listat detta år som ett jäkligt dåligt år för kvinnor i spelbranschen. Anita Sarkeesian får en enormt VIDRIG hatkampanj efter sig för att hon vill undersöka genus i spel i ett antal dokumentärer. En deltagare inom esport får grova sexuella kränkningar slängda på sig i en live-match och blir sedan tillsagd att detta tillhör fighting-esportens kultur och att inte verbalt sextrakassera sina motståndare inte är tal om. Samtidigt sitter executive producers och pratar om att rädda Lara från att bli våldtagen, samt att ingen identifierar sig med en kvinnlig karaktär och saker som att ”girlfriend-mode” skulle förenkla spelandet för noobs, för att inte tala om Fake Nerd Girl-memet. Det är lätt att ta vad som helst av de här grejerna och klassa det som en PR-fuckup från någons sida.

Men allt ovan har också lett till hetsiga debatter i spelmedia och på forum, startat initiativ och åtgärdsprogram samt generellt fått folk att säga ifrån något så djävulskt. Det är inte okej att behandla tjejer inom spelindustrin på det här viset 2012, tycks det sägas åtminstone på min sida av internet. Jag vet att de av er som tror på en konspiratorisk överkänslig armé av feminazgûls inte ser detta som något framsteg eftersom ni förmodligen inte kan gå fem meter utan att hamna i gräl med random genusvetare men det känns som att vi blir fler som pratar om sådant här. Det är inte heller bara bloggarna som säger ifrån, utan stora spelsiter som Eurogamer skriver liknande saker och deras kommentatorsfält reagerar nästan helt sakligt vilket i sig kan vara ett tecken på den stundande apokalypsen.

Detta är PR-fuckups som blivit wins, för de har inte passerat obemärkt.

Go team!