Krönika

Varför ska nördar gå i Pridetåget?

 

Foto från Mattias-O

 

Det tristaste med Pride-veckan är uppsvinget av heterosexuella (oftast) män som använder sitt medieutrymme till att proklamera att nu har minsann homogayqueerrörelsen gått för långt!

Uttalanden som detta stod häromdagen att läsa på en svensk spelchefredaktörs blogg: “Mer uppmärksamhet åt Pride och Sveriges queer community? Räcker det inte med de 100% som de redan skriker till sig tack vare festivaler, parader, nationella kampanjer, kroniska mediavrål om diskriminering och annat?”

Det är en mörk regnbågsfärgad tid chefredaktören lever i. Helt jävla påhittad naturligtvis, men ändå mörk. En vecka om året går en stadsfestival av stapeln i en stad han inte bor i och det blir liksom bara för mycket.

Tack och lov står spelsajtens användare huvudet högre än Chefredaktören i sina politiska analyser och det är en jävla fröjd att se. Alla ni som tog debatten, I tip an infinite amount of hats to you!

Ingen skulle ifrågasätta om idrottsklubbar ville problematisera att spelarna kallar varandra bögjävlar i omklädnings-rummet, men när det gäller nätcommunitys blir det en annan femma.
I det här sammanhanget vill jag prata lite om Nörd på Pride.

Nörd på Pride kan säkert låta löjligt i mångas öron. Jag menar, varför ska nördkulturen helt plötsligt med i paradtåget? Kan inte HTBQ-nördar nörda på samma villkor som alla andra? Men spelbranschen idag har snubbar som den ovanstående Chefredaktören på redaktörsplats, ett medieutrymme han använder för att uttrycka en enorm brist på empati för en utsatt grupp människor. Jag har svårt att se att det inte skulle spegla hur saker och ting sköts på den sajtens community.

Spel- och nördkultur är en mötesplats för ungdomar, lika självklar idag som fotbollsträningen eller tiden på dansskolan. Ingen skulle ifrågasätta om idrottsklubbar ville problematisera att spelarna kallar varandra bögjävlar i omklädningsrummet, men när det gäller nätcommunitys blir det en annan femma. Då är det yttrandefriheten som hotas. Ungdomar träffas och umgås kring spel, i lobbys och på lajv, på convent och i forum, de måste kunna känna sig åtminstone någorlunda trygga på dessa platser. Det är inte okej att tjejer inte kan spela online. Det är inte okej att kalla folk för rasistiska och homofobiska saker och sedan få höra sina lagkamrater säga att “Det är bara så det ser ut, skit i det bara” när man blir ledsen. Ingen ska behöva ta den här skiten. Inte du heller, heterosexuella vita manliga läsare, du ska inte BEHÖVA ignorera kommentar efter kommentar om folk som ska knulla din morsa eller leta upp och mörda dig. Kulturen behöver inte se ut såhär. Vi kan bättre. Vi kan GÖRA den bättre. Det måste bara börja någonstanns.

Jag och Svampriket börjar på Nörd på Pride.

Kom och gå med oss på lördag, eller lyssna på våra panelsamtal på fredag.

Vi är alla värda en bättre nördkultur.

Kommentarer

 1. Jag förstår mig inte riktigt på folk som tycker att det går “överstyr” när Pride kommer. Dels, som du säger, är det en vecka om året i en stad i landet. I alla fall som får denna nationella exponering. Dels, om man inte bryr sig, varför bryr man sig då ändå av någon anledning? Jag har massa festligheter som jag inte bryr mig om – som i stort sett varje festival, varje år, överallt i landet – men då hänvisar jag dem till periferin och så är det inte mer med det. Jag går inte runt och irriterar mig på dem, speciellt inte när jag vet att de som närvarar för det mesta har väldigt trevligt.

  Om något, för att gå tillbaka till Pride, så tycker jag att det är jätteroligt att vi har en festival mitt i Stockholm överhuvudtaget. Att det är för att uppmärksamma gjorda framsteg och mana till nya är bara en bonus.

  Plus, regnbågar är fina. Orka vara trist och grå.

  (Sedan: klart nördar ska vara på Pride. Med tanke på stigmat vi levt under kan man ju tycka att vi per automatik borde välkomna in alla som kanske känner sig lite udda eller utanför. Att så inte är fallet är skamligt, men nördarna på Pride visar upp vad vår kultur verkligen borde vara.)

 2. David Rasmusson skriver:

  Det är klart alla ska vara med på Pride, men varför ett så begränsad grupp nördar? Varför är det spelnördarna som lägger beslag på namnet? Var är sportnördarna, hundnördarna, sticknördnarna, surdegsnördarna och alla andra som nördat in på något annat än spel?

 3. Malin Söderberg skriver:

  @David Rasmusson:
  De är supervälkomna om de vill, men eftersom det är Sverok som annordnar så ligger programmet lite närmre deras arbetsområden, så det gäller alla former av spelkultur (lajv, rollspel, figurspel, bordsspel och tv/data-spel) men det hindrar inte exempelvis tv-serienördar, scifinördar och comicnördar att haka på. Så alla nördar får såklart haka, oavsett nörderi!

 4. Anna Ström skriver:

  David: Det är inte begränsat till spelnördar, utan även comic/scifi/fantasy (oavsett i form av böcker, tv-serier eller filmer). Sen tror jag det är beroende på vilka nördar som deltagit och engagerat sig vad det är för “sorts” nörderier som berörs i panelsamtalen.

 5. SpeLinnea skriver:

  Åh, det är så fint. Hur kan jag bidra som inte är på plats? Hur kan jag engagera mig?

 6. Malin Söderberg skriver:

  @SpelLinnea: Jag tänkte faktiskt skriva en liten guide när jag får tid över!

Skriv en kommentar