Foto från Mattias-O

 

Det tristaste med Pride-veckan är uppsvinget av heterosexuella (oftast) män som använder sitt medieutrymme till att proklamera att nu har minsann homogayqueerrörelsen gått för långt!

Uttalanden som detta stod häromdagen att läsa på en svensk spelchefredaktörs blogg: “Mer uppmärksamhet åt Pride och Sveriges queer community? Räcker det inte med de 100% som de redan skriker till sig tack vare festivaler, parader, nationella kampanjer, kroniska mediavrål om diskriminering och annat?”

Det är en mörk regnbågsfärgad tid chefredaktören lever i. Helt jävla påhittad naturligtvis, men ändå mörk. En vecka om året går en stadsfestival av stapeln i en stad han inte bor i och det blir liksom bara för mycket.

Tack och lov står spelsajtens användare huvudet högre än Chefredaktören i sina politiska analyser och det är en jävla fröjd att se. Где получить займ без отказа на карту. Alla ni som tog debatten, I tip an infinite amount of hats to you!

Ingen skulle ifrågasätta om idrottsklubbar ville problematisera att spelarna kallar varandra bögjävlar i omklädnings-rummet, men när det gäller nätcommunitys blir det en annan femma.
I det här sammanhanget vill jag prata lite om Nörd på Pride.

Nörd på Pride kan säkert låta löjligt i mångas öron. Jag menar, varför ska nördkulturen helt plötsligt med i paradtåget? Kan inte HTBQ-nördar nörda på samma villkor som alla andra? Men spelbranschen idag har snubbar som den ovanstående Chefredaktören på redaktörsplats, ett medieutrymme han använder för att uttrycka en enorm brist på empati för en utsatt grupp människor. Jag har svårt att se att det inte skulle spegla hur saker och ting sköts på den sajtens community.

Spel- och nördkultur är en mötesplats för ungdomar, lika självklar idag som fotbollsträningen eller tiden på dansskolan. Ingen skulle ifrågasätta om idrottsklubbar ville problematisera att spelarna kallar varandra bögjävlar i omklädningsrummet, men när det gäller nätcommunitys blir det en annan femma. Då är det yttrandefriheten som hotas. Ungdomar träffas och umgås kring spel, i lobbys och på lajv, på convent och i forum, de måste kunna känna sig åtminstone någorlunda trygga på dessa platser. Det är inte okej att tjejer inte kan spela online. Det är inte okej att kalla folk för rasistiska och homofobiska saker och sedan få höra sina lagkamrater säga att “Det är bara så det ser ut, skit i det bara” när man blir ledsen. Ingen ska behöva ta den här skiten. Inte du heller, heterosexuella vita manliga läsare, du ska inte BEHÖVA ignorera kommentar efter kommentar om folk som ska knulla din morsa eller leta upp och mörda dig. Kulturen behöver inte se ut såhär. Vi kan bättre. Vi kan GÖRA den bättre. Det måste bara börja någonstanns.

Jag och Svampriket börjar på Nörd på Pride.

Kom och gå med oss på lördag, eller lyssna på våra panelsamtal på fredag.

Vi är alla värda en bättre nördkultur.