Svampriket kommer detta år inte behandla GOTY som vi gjort tidigare. Vi vill vänta till året är slut innan vi bestämmer oss för vad som var bäst, sämst eller skäggigast. Därför lägger vi istället fokus på våra Fredagslistor, där vi gemensamt skriver om 2013, fyra fredagar framöver.

I den fjärde och sista listan fokuserar vi på de som förtjänar en stor, fet highfive. Kära besökare, god jul, god fortsättning och var så goda;

Hur Sony hittade sin groove igen

Det är ganska enkelt att glömma bort det, men för bara något år sedan satt Sony verkligen i skiten. I och med PSN-hacket läcktes personliga uppgifter för tusentals medlemmar och tjänsten stängdes ner och förblev nere i månader. Varför de blev hackade kan jag i all ärlighet inte minnas, men sedan dess har det tydligt märkts hur Sony gång på gång verkligen ansträngt sig för att vinna goodwill. Och det har lönat sig.

Playstation Plus får stå som en av de främsta anledningarna. Procentandelen av nöjda användare är skyhög när det kommer till PS Plus och det hjälper verkligen om man vill ändra omvärldens bild av sitt företag. Alexander Cederholm skrev en gästkrönika som sammanfattade det hela mycket bättre än vad jag kan göra här. Men vi ska inte heller glömma utannonseringen av Playstation 4, följt av E3-presentationen som piskade Microsoft på fingrarna rejält.

Tajmingen kunde inte ha varit bättre. Inledningsvis säljer både Playstation 4 och Xbox One väldigt bra men ska man gå på vad analytikerna säger så är det Sony som kommer ”vinna” konsolkrigets inledande år. För mig spelar det verkligen ingen roll vem som vinner, det jag dock har lärt mig är att konkurrens är bra för konsumenten. Och efter år av felsteg och dumma beslut verkar Sony och framförallt Playstation-avdelningen ha kommit på fötter igen. Det lovar gott inför framtiden. Det enda som behövs nu är lite fler anledningar att köpa en Playstation 4. Och att Vita behöver räddning, förstås.

/Anders Brunlöf

Microsofts Xbox One(80)

Va? Hur kan Microsoft finnas med på en lista över bra saker? Vi har ju redan inkluderat dem på listan över årets fuck-ups. Jag kan riktigt se dig där hemma framför datorn med din skål överbliven Janssons (som du såklart har), skrikandes om Svamprikets inkonsekvens.

Ja, det stämmer. Microsoft fuckade up. Lansering och efterföljande marknadsföring av Xbox One var ett clusterfuck av episka proportioner. Det verkade som om hela företaget fått kollektivt hjärnsläpp.

Men sen gjorde de något som faktiskt är värt att berömma: de lyssnade på sin publik. De plockade bort ”Always online” och berättade att vi visst skulle kunna spela begagnade spel. Och Kinecten? Den måste inte vara inkopplad konstant.

Om det är too little, too late för att rädda Xbox Ones rykte är för tidigt att säga, men att de faktiskt lyssnade är något som ska berömmas. Fan, det var bra gjort!

/Linus Svensson

Gamex besöksrekord

När Gamex först slog upp sina dörrar i Kista var en spelmässa av den sorten och den skalan något nytt och vackert för Sverige. Det svenska folket visade stort intresse, och antalet besökare överträffade alla förväntningar. Men besökssiffrorna dalade sedan år efter år, och inför Gamex 2013 var det tal om att det skulle bli mässans sista andetag.

Platser på mässgolvet erbjöds praktiskt taget gratis för att kunna täcka upp alla tomma ytor, medan CDON skulle få ställa ut kontorshårdvara som skrivare och annat som inte har något alls att göra med spel. På kartan över mässgolvet kunde man dessutom se att Nintendo saknades, och ganska sent innan årets mässtart bekräftades det att Nintendo själva inte kommer närvara på Gamex det här året. Ett stort nederlag, då Gamex satsar mycket på att vara ett familjeevent, och inte mycket i spelvärlden säger ”familjespel” mer än Nintendo.

Gamex dalande populäritet kändes ändå naturlig, då hela spelinustrin dalade i populäritet. Vi befann oss i slutet av den längsta konsolgenerationen någonsin, och tv-spel var inte längre lika spännande för gemene man som måste lockas för att komma upp i rediga besökssiffror. Så visst fanns hoppet där, när det meddelades att både Playstation 4 och Xbox One skulle vara spelbara på mässgolvet. Bli först med att spela den nya konsolen! Och mycket riktigt, den nya konsolgenerationen lockade. Den lockade så mycket att Nintendos frånvaro och det glesa golvet vägdes upp, och man med 28 719 besökare slog det tidigare besöksrekordet. Nu känns det svårt att föreställa sig ett höstlov 2014 utan ännu en upplaga av Gamex, och med fler föreläsningar och shower på scener känns det som att mässan går åt rätt håll. Om bara Bergsala får budget att lägga fokus på att representera Nintendo på Gamex nästa år kan det både slå rekord och bli bäst hittills.

/Tommy Håkansson

De bärbara spelens år

Under början av 2011 var de bärbara konsolernas död ett faktum för många. Vissa gick så långt att till och med ifrågasätta deras existensberättigande överhuvudtaget. Det sades att smartphones och tablets har tagit över den marknaden, och det finns inte längre någon anledning att bära omkring på en maskin som är specifikt avsedd för spelande när vi redan har en telefon i fickan som kan spelas på. När 3DS sedan släpptes som uppföljare på den enorma succé som var DS, verkade alla profeter som förutspått den bärbara konsolens domedag ha helt rätt. Siffrorna var oväntat låga, och det fanns inte mycket i spelbiblioteket som lockade till köp. 3D-effekten avfärdades som en meningslös gimmick som kostar Nintendo på tok för mycket.

Men så kastade Nintendo om sina strategier. För oss på utsidan sänkte man priset och gav ut gratis spel till konsolens early adopters, och bad om ursäkt för prissänkningen. Vad man gjorde för omstruktureringar på insidan när det kommer till marknadsföring och kontakt med utgivare kan vi bara gissa oss till, men ett år sendare är 3DS plötsligt årets hetaste konsol. Försäljningssiffrorna är skyhöga och spelbiblioteket får ständigt nya fantastiska tillskott som lockar ännu fler köpare. 2013 har varit året då många i min närhet köpt en 3DS, även folk som jag aldrig hade trott skulle göra det.

I stället för att begravas under smartphonespel har 3DS rest sig som årets – enligt mig – absolut bästa konsol. Jag vet inte när jag senast såg en konsol bjuda på så många fantastiska, hyllade och framgångsrika exklusiva speltitlar. Fire Emblem, Pokémon, Animal Crossing, Luigi’s Mansion, Bravely Default, Phoenix Wright, Professor Layton, Mario & Luigi. Listan är lång, och I och med The Legend of Zelda: A Link Between Worlds har vi något så ovanligt som ett bärbart spel som på allvar tävlar om GOTY-titeln, och som i vissa fall faktiskt vunnit den. Hur ofta händer det?

Men det bärbara årets utmärkthet vilar inte bara på 3DS axlar, utan även på att Sony tappert fortsätter satsa på PS Vita och göra den till en underbar liten maskin med titlar som Tearaway och Guacamelee. Och vi ska inte glömma att även om smartphones och tablets inte dödade den bärbara konsolen, så har de bjudit på massvis av fullkomligt fantastiska små upplevelser på egen hand. Device 6, Xcom, Year Walk och Ridiculous Fishing för att nämna väldigt få. I min bok är 2013 utan tvekan det bärbara spelets år.

/Tommy Håkansson

Så vad tycker du, kära besökare? Har vi missat något? Vad var bra gjort, enligt dig?