Förra veckan skrev bloggaren anhijo ett inlägg där hon synar de senaste numren av den svenska speltidningen LEVEL, och räknar hur många av artiklarna som skrivs av kvinnor samt hur mycket plats artiklar skrivna av kvinnor tar. Siffrorna hon kommer fram till är talande, och inte förvånande ganska låga.

Det här har varit ett problem för spelmedia länge nu. Och ett problem som utpekats länge. Och jag vet inte ens om det blir bättre med tiden. Men jag vill ändå inte endast beskylla LEVEL och andra tidningar och sajter för bristen på kvinnor. Jag har själv märkt att det svåraste inte är att hitta kompetenta kvinnliga skribenter, utan att få dem att vilja placera sig själva i ett så pass utsatt och offentligt rum. Kanske är det för att kvinnor får mer skit än män i gamingkretsar som gör dem motvilliga. Kanske är det att samhället ofta positionerar kvinnor som blygsamma medan männen positioneras till att självsäkert ta för sig och tro man är skitbra.

Alla spelpublikationer måste ta itu med det här, speciellt de inflytelserika
Enligt min erfarenhet har det varit svårt att hitta kompetenta kvinnliga skribenter som vill skriva på stora plattformar, och det kan mycket väl ha att göra med att de ser hur andra offentliga kvinnliga personligheter ofta angrips i vårt community. Jag har ofta frågat mina kvinnliga vänner om de vill skriva gästkrönikor på Svampriket — en ändå ganska trygg och vänlig sajt bortom den stora massan. Kvinnor som jag vet kan uttrycka sig och är kunniga. Men de allra flesta vill inte. De vågar inte, har inte självförtroendet. Även de som vill visar tvivel på sin egen förmåga. Kanske är det för att kvinnliga gamers synas mycket hårdare än manliga, och de måste ”bevisa” sin passion och kunskap på ett annat sätt än vi män. Jag kommer aldrig få min ”nördcred” ifrågasatt, medan många kvinnor alltid får det. Klart man övertalas att tvivla och känna sig otillräcklig till slut. Eller inte bara vill ta den striden.

Är det omöjligt för LEVEL att få in fler kvinnor och därmed ett kvinnligt perspektiv på spelkulturen? Absolut inte. Detsamma gäller Svampriket, där vi i skrivande stund bara har två kvinnliga skribenter och fem män. För att inte tala om alla stora sajter som jag själv gillar, som Giant Bomb. Alla spelpublikationer måste ta itu med det här, speciellt de inflytelserika. Det är en kombination av att man inte gör tillräckligt, och att hela communityt inte är tillräckligt välkomnande.