Sedan klimatfrågorna återigen hamnade högt upp i vårt medvetande under 00-talet har många åtgärder gjorts för att minska påverkan på miljö och natur. På individnivå är vi som konsumenter i hög grad medvetna och väljer ekologiska bananer, miljökassar, cyklar till jobbet och köper lokalproducerad mjölk. Det har givetvis gjort att företag hänger på när konsumenterna efterfrågar ett miljötänk och det är idag många organisationer som gärna framhäver sin miljömedvetenhet.

För många, framför allt unga finns varken viljan eller möjligheten att betala med kort
En bransch som det här verkar ha gått förbi är just spelindustrin. Än idag säljs voucherer till Playstation Store i riktiga skivfodral. Även EA skeppar koder till The Sims i fodral. Det finns inga möjligheter att välja att köpa Blizzards produkter på kod istället för i fodral i butik. Visst – alla de här produkterna finns att köpa digitalt idag, men för många, och framför allt unga, finns varken viljan eller möjligheten att betala med kort över nätet. En hälsosam försiktighet, enligt mig. Det är trots allt bara ett par år sedan Sony Playstation Network hackades och exponerade flera miljoner användares uppgifter.

Inte på något sätt argumenterar jag för att vi ska gå mot en helt digital spelmarknad – snarare tvärtom. Vi behöver fysisk försäljning för att få behålla våra spelbutiker och ett ägandeskap över de produkter vi köper. Men det kanske är dags att också spelkonsumenter börjar efterfråga en klimatvänlig bransch. Sony bör sluta skicka fodral som inte innehåller skivor, och sälja koder på färdigtryckta kort istället (se t.ex. Riot Points för League of Legends). Nintendo, vilken extra energiåtgång krävs för era vackert rundslipade kanter på Wii U-skivorna? Microsoft, vilken typ av plast använder ni i era fodral?

Denna generation är den första som från början designats med energikonsumtionen i åtanke
En annan intressant aspekt är energikonsumtion. Playstation 3 och Xbox 360 var lågmärken när de släpptes, där 360n hade en effekt på 170W under game play, och PS3an på hela 190W. För varje modell som släppts av konsolerna har energiförbrukningen minskat. Om du fortfarande sitter på en gammal konsol kommer du göra klimatet, och din plånbok, en tjänst av att byta upp dig till PS4 eller Xbox One. Denna generation är den första som från början designats med energikonsumtionen i åtanke.

Som konsument har du all makt att göra ditt avtryck från ditt spelande så litet som möjligt på naturen. Dels de vanliga klassiska åtgärderna: Stäng av konsolerna, ställ dem inte i standby. Köp bara spel fysiskt som du verkligen vill äga, och när din tid med spelet är över; kasta det inte. Ge bort, sälj, återanvänd. När din konsol dör, se till att lämna in den på återvinningen. Elektronik hör inte hemma i soporna. En stor negativ påverkan på miljön är brytningen av de metaller som finns i all elektronik – att återvinna gör stor skillnad.

Och om du har möjlighet: Efterfråga klimatsmarta produkter. Jag hoppas att också våra barnbarn ska ha möjlighet att njuta av spelande i framtiden och att vi inte kört slut på alla resurser.

Om du, precis som jag, är intresserad av klimatfrågor kan du gärna kolla in dessa länkar: