Det är ingen hemlighet att sommaren är den period då både spelindustrin och spelare tar lite gemensam semester. Jag är inget undantag, det är sällan något nytt spel passerar i mitt vardagsrum under ljusa sommarkvällar. Oftast blir det någon gammal favorit, eller så passar jag på att spela något som numera står i realådorna, men som jag inte riktigt var beredd att köpa när det var nytt. Assassins Creed-serien, till exempel.

Hösten är spelarnas tid, i samband med regnrusk och mörknande kvällar
Så E3 är väl kanske lite som en skolavslutning. Pang, tjoff så visar vi upp allt vi har gjort hittills. Skillnaden mot just skolavslutningarna är kanske att den här uppvisningen får oss längta till höstterminen snarare än Den Stora Ledigheten under sommaren. Hösten är spelarnas tid, i samband med regnrusk och mörknande kvällar.

Men vad kommer i höst egentligen? Många av spelen som visades upp på presskonferenserna följdes åt av ”2015” i slutet. Kalendern ser tom ut, det officiella släppet av Xbox One i Sverige till trots. Kanske är det i år som det inte blir mer än ett par FPS och ett efterlängtat rollspel? Längtan kommer bli så mycket längre än bara till i höst, oavsett kommer jag inte känna mig nöjd.

Redan på några månader kunde vi se skillnad i Watch Dogs utseende

Jag kan se ett problem med tidiga annonseringar. Visst finns det en poäng av att kunna se och ta del av utvecklingsprocessen, men vi är ett begränsat antal personer som har det intresset. Att släppa överhypade trailers (se gärna Peters krönika från i tisdags) i ett tidigt skede av spelets utveckling är snarare mer avtändande än tvärtom. Watch Dogs är ett bra exempel, där varje trailer som släpptes kändes som ett steg tillbaka.

Kanske skulle jag känna att kalendern inte alls är så tom egentligen, om det inte vore för de fina frukterna som hänger i trädgården på andra sidan årsskiftet. Att hålla hypen uppe i två år är oerhört svårt, både för utvecklarna, butikerna och communityt i stort. Fram för senare annonseringar! Att i juni få höra att det kommer en ny stortitel i oktober skulle trissa mina nerver så mycket mer än en 24 månaders väntan. För om man väntar för länge kan det goda till slut ruttna.