För en månad sen kom jag hem från den mest fantastiska resa ni kan tänka er. Som 24-årspresent till mig själv och 35-årspresent till min sambo blev det en tripp på tre veckor i Japan. Där reste vi runt och fick uppleva Tokyo, Hiroshima, Hakone, Kyoto, Nikko och Kakunodate.

PokémonNågot som slog mig under de veckorna var hur tråkigt Sverige är. Var är alla våra arkad- och Pachinko-hallar? Och var är våra caféer med roliga teman? Under våra sju dagar i Tokyo hann vi besöka tre härliga caféer: Gundam Cafe i Akihabara, Capcom Bar och Square Enix i Shinjuku. Men det kan ni läsa om på min blogg istället. Nu tänkte jag ta upp hur annorlunda man ser på tv-spel där nere jämfört med oss svenskar.

MaiMaiÖppenheten gentemot oss tv-spelare är mer annorlunda än här. Kanske är det bara en känsla men när man går in i valfri arkadhall och möts av skolelever som spelar Mai Mai (musikspel där man använder touch-skärm för att hålla takten) blandat med affärsmän som spelar Pokémon-spel så känns det verkligen som att ALLA i Japan spelar eller åtminstone accepterar tv-spel. Det är inte bara i spelhallarna man ser detta, även på tågen sitter folk och spelar, antingen på någon bärbar konsol eller sin mobil. Tyvärr så tar ju mobilspelen över mer och mer och det var något vi märkte.

Super Potato01Det är inte bara de nya spelen som ligger värmt om hjärtat i Japan. Tar man sig in till Akihabara så märker man hur mycket retron lever kvar och hur väl de bevarat den. Vi hittade två butiker som var fullsmockade med retrospel och konsoler från golv till tak, det mesta i toppskick. En av butikerna har ni garanterat hört talas om, Super Potato. Det var som att kliva in i en retroera. Det var obeskrivligt att gå runt där bland alla spelen och klämma och känna. Vi snackar flera våningar med bara retrospel.

Retron försöker komma tillbaka i Sverige, vi gör många försök med bland annat mässor och även att Game har börjat sälja äldre spel i utvalda butiker. Vi har kommit en bra bit på vägen, men än har vi långt kvar.

Text av Sarah Sjöstedt

IMG_20140416_133758 Sarah är en tv-spelsnörd, musiknörd och träningsnörd som älskar att baka och ta skogspromenader. Bloggar om livet, träning, tv-spel, resor och allt som händer i sin vardag på Ninjabob.blogg.se.