Fredagslistan

Strategi för julspelande

Så fort Allhelgonahelgen var över så gick butikernas startskott för julhandeln, och i hissnande fart städades häxhattar och plastspindlar bort för att ersättas av julgranskulor i femton nyanser av matt guld och Aladdin-askar. Här på Riket tänker inte jag vara sämre, så redan nu vill jag prata julspelande. Dock inte vad vi bör spela över julen, utan NÄR. När är det läge att smyga undan och ta sig en omgång Peggle eller Okami, utan att det blir ramaskri bland släkt och vänner?

Ni vet ju själva hur det blir, ni kommer behöva min hjälp, för när julkarusellen väl har börjat ta fart, då är det bara att spänna fast sig, ta av hörapparaten och glasögonen och längta till mitten av Januari.
God tur!

1. Före jul – glöm din dröm

Innan den tjugotredje så är spelandet inget överhängande problem. Du är fri att spela när du vill, men kommer självfallet inte ha en chans att göra det efter Lucia. Allt för många saker ska lackas, rimmas, lutas, doppas, griljeras och visst väljer och sågar ni väl er egen gran?

Julen är en tid av stress, prestige och ångest, precis som Midsommar. Och Nyår. Valborg…

2. Julafton före klockan fyra – marigt, men inte omöjligt

Nu ser allas julfirande olika ut, så jag utgår från mitt eget också får ni anpassa er efter det schemat: Klockan 13.00. dråsar den omfattande släkten in i farstun, och tolv timmar senare drivs de ut med käpp. Först intas det en lunch som är sill, sill och åter sill, lite lax och en rejäl dutt Jansson ovanpå det. Sedan klämmer man ner sig i soffor, fotöljer, puffar eller lägger sig raklång på en matta och inväntar Kalle Anka. Den som är lite smidig kan i detta nu faktiskt spela en liten timme, förutsatt att man gör det på sin telefon (eftersom alla andra ändå sitter med sina uppe) och utan ljud. Absolut inga hörlurar eller dylikt, då kommer släkten kasta sig över dig som vargar över Jesu lilla lamm.

Så är du bara tillräckligt diskret kan det här vara ett ypperligt tillfälle att slippa höra farbror Bengt klaga högljutt över hur hans hjärta värker av saknad efter den svarta lilla dockan i Tomtens Verkstad.

3. Julafton efter sex – ett gyllene tillfälle

Efter att den tyngre halvan av julbordet inmundigats – den med skinka och kål – så glider släktingarna in i tung matkoma. Animaliskt fett och tröga kolhydrater i stora mängder försätter deras kroppar och hjärnor i paus-läge, och nu kan man smita iväg ostört upp på ovanvåningen eller ut i gillestugan och spela lite konsol-spel med kusiner, partners eller syskon. Här rekommenderas samarbetsspel eller party-spel, men man kan även göra som oss förra året och våndas framför Last Of Us i några timmar.

4. Julafton kring paketutdelningen och gröten – hopplöst

Julklappar och ris a la Malta samt julgodiset har en negativ effekt på spelklimatet; de är svårt uppiggande och den tröga matsmältningen som så effektivt saktat ner släktingarna ersätts av uppsluppenhet och ett kort sockersurr. Dessa saker kräver även ditt deltagande och engagemang.

Efter den här sockertoppen brakar dock folk ner ännu djupare i matkomans underjord, problemet är bara att nu har allt ätande och att ha varit tvungen att umgås med pjoskiga fastrar i tio timmar även fått dig på repet. Du vill inte spela just nu, bara sitta i en mjuk soffa och umgås med dina julklappar, samt drömma om allt Samarin du ska konsumera innan du går och lägger dig.

5. Mellandagarna – svårt men kanske nödvändigt?

De här dagarna ter sig väldigt olika för människor, somliga är bara hemma med familjen, andra turnerar runt bland släktingarna, några åker på mellandagsreor och andra har öppet hus för alla vänner som är hemma över julen och ska avlägga sin halvårsrapport. Jag hör definitivt till den sista typen av person, men vad jag tror många har gemensamt här är att det är ganska intensivt och flängigt. Så får man en lugn kväll så tycker jag att något meditativt och intimt spel kan vara lämpligt. En stund då du får slappna av, och om du gör det som en vind som fångar upp blomblad eller som en fotsoldat som mölar sig igenom väggar av zombie-nazister, ja, det är helt upp till dig.

6. Nyårsdagen – nu har du chansen!

Såvida du inte bojkottar nyår så är det ganska hopplöst att få tid till spel just den dagen. Man har fullt sjå med att platt/lock/tupera håret, gå över till grannen för att be dem knyta slipsen eller skohorna sig själv ner i den där guldpaljettklänningen som ju för i helvete passade på barndopet vi var på somras.

Nyårsdagen å andra sidan, det är en annan historia. Har du själv haft fest, låt disken stå och dra på dig dina skönaste brallor, beställ hem pizza och spela. Om du har kvardröjande gäster så får de gärna slå sig ner bredvid dig, och om de inte uppskattar ett bra tv-spel, ja då kan de ju alltid hämta pizzan. Har du inte haft fest, gör då precis samma, fast utan att nojja över disken och alla tomglas.

Det här är din dag, du tog dig igenom helgerna och du är ute på andra sidan. Den här gången också, och nu är det nytt år, nya möjligheter och nya spel som väntar på att få upplevas. Återigen, god tur!

Kommentarer

 1. Anders skriver:

  För mig som ofta åker till hemorten under julen blir det mest bara bärbart! Gäller att ladda upp med något till 3DS innan man åker!

 2. Reless skriver:

  Aaah, mellandagarna var lika med LAN för mig och mina kompisar förr.
  Iglo-LAN döptes det till efter att vi byggt Iglo två år i rad 🙂
  Sista iglon vi gjorde (2012?) fick vi plats 6-7 pers i. Det var en stor snöhög.

  Här följer listan på spel jag klarade av förra December:

  Lucky Dime Caper (Dec 2)
  Quackshot (Dec 2)
  Halo 4 (Dec 1)
  Mega Man 4 (Dec 3)
  Rollergames (Dec 5)
  Bayonetta (Dec 6)
  Aladdin (Dec 6)
  Mega Man X5 (Dec 13)
  Mortal Kombat: Shaolin Monks (Dec 14)
  Path of Exile (Dec 14)
  Fall of the Footclan (Dec 15)
  Super Mario Bros 2 (Dec 15)
  Half-Life 2 (Dec 17)
  Turltes in Time (Dec 20)
  Typing of the Dead: Overkill (Dec 22)
  Portal (Dec 22)
  The Darkness 2 (Dec 23)
  Rampage (Dec 24)
  Super Mario Bros (Dec 26)
  Rampage 2 (Dec 27)
  Turtles: Hyperstone Heist (Dec 27)
  Donkey Kong Country 2 (Dec 29)
  Portal 2 (Co-op, Dec 29)

  Det finns alltid tid för spel 😉

 3. Mister Manners skriver:

  Förra året på nyårsafton struntade vi helt i festandet. Istället samlades vi fyra stycken hemma hos mig och min sambo och käkade godis, mat,kakor och spelade tv-spel i 12 timmar.
  Mestadels spelade vi Wii party U och Game & Wario, spela jag köpte efter alla lovord från Tommy och Ludde. Så det är lite tack vare Svampriket vi äntligen fattat hur man firar nyår på bästa sätt!

  Det blir självklart en repris i år!

 4. T4_was_here skriver:

  Eller så kan man alla spel Wii Bowling ihop.
  Går hem super hårt sedan day 1.

Skriv en kommentar