Karaktärsutbudet i spel är generellt helt förbannat likriktat. Går du igenom vem som spelar huvudrollen i storspel finner du snart att det övervägande är vita, heterosexuella cismän. Det är liksom standard. Ofta känns det som att spelstudios funderar mer på om de ska ha en människa eller ett antropomorfiskt djur, än om de ska ha en man eller kvinna i huvudrollen. Och är du annat än kritvit, attraherad av folk som du råkar ha samma kön som, eller gud förbjude inte identifierar dig som det kön du tillskrevs vid födsel, så är du sällan ens påtänkt.

Aloy, från "Horizon Zero Dawn."

Kolla! En kvinna!

Det blir inte mycket tydligare hur svältfödda vi är på variation än när vi alla studsade upp och ner av uppspelthet under E3 för att en något högre ratio av spelen än vanligtvis hade spelbara kvinnliga karaktärer. Att det tagit på tok för lång tid, att det fortfarande är övervägande män i huvudroller och att andelen kvinnor som faktiskt var på scen fortfarande var försvinnande liten glömdes liksom bort pga KOLLA INTE BARA SNUBBAR.

Och det är ju så det är. När det inte finns ett överflöd av positiva exempel håller man fast vid dem som faktiskt finns. Och det var väl därför jag blev så glatt överraskad av ett slumpmässigt ingame-samtal mellan två skurkar.

Att höra superskurkarnas fotsoldater stå och prata är inte ovanligt och inget nytt för Arkham Knight. Genom serien har man kunnat lyssna in på skurkar både i situationer när man interagerar med dem och de är skitskraja och när de bara står och snackar skit mellan vildsint brottslighet. Det händer hela tiden.

Och det här var inte ens en superspännande dialog. Den var inte, som så många andra, full av referenser till andra delar av DC’s serieuniversum. Inte heller gjorde den skämtsamma referenser till tidigare händelser i spelserien. Det här var bara en diskussion mellan två skurkar om sina respektive. Och en av dem refererade till sin partner som “han”.

Bak-ano-009Det är egentligen ingenting uppseendeväckande alls. Bara en snubbe som råkar vara tillsammans med en annan snubbe. Det händer, vad jag förstår, ganska ofta nu för tiden. Och det funkar mer eller mindre som när en snubbe är tillsammans med en tjej. Men i spel? Där är det lite som att hitta en femklöver.

Det är kanske bara en random henchman som gör ett uttalande i förbifarten, men det här är faktiskt viktigare än vad det kan verka. Det är inte storslaget. Det är ingenting att fira med regnsbågsflaggor i sociala medier. Och det innebär inte att vi slutar vänta på en öppet homosexuell huvudperson i ett spel. Eller en huvudperson som är trans. Eller bara en vettig ratio av karaktärer som inte är vita, heterosexuella cismän. Men det här är ett viktigt steg.

Det här etablerar homosexuella karaktärer som en naturlig del av världen. Det visar att homosexuella personer inte är magiska sagofigurer vars hela varande definieras av deras attraktion för folk av samma kön. De är vanligt folk. De är inte automatiskt onda eller goda eller på något sätt bättre eller sämre än andra människor. De är bara människor. Människor som ibland får för sig att slåss mot Batman.

Den där korta konversationen mellan två slumpmässiga NPCer är viktigt just för hur absolut inte spektakulärt det är.