Välkommen till fredagslistan! Eller tisdagslistan? Vi kan kalla den ”egentligen fredagslistan”. För att göra en lång historia kort glömde jag helt enkelt bort att skriva listan förra veckan, så nu fick den komma på tisdag istället. Denna (förra?) veckan tänkte jag att jag skulle tipsa om hur du ökar representationen i ditt spelflöde. Det är knappast någon hemlighet att spelbranschen domineras av vita män, och det återspeglas åtminstone i mitt sociala medierflöde. Innan du börjar ranta om att det minsann inte är något fel i att följa och läsa vita män vill jag säga följande; Det är absolut inget fel i det, och du MÅSTE INTE följa personerna jag tipsar om. Det här är bara några tips på duktigt folk och intressanta poddar och kanaler att följa OM du skulle vilja bredda representationen i ditt flöde.

 

Austin Walker, journalist på Giant Bomb

Från Austin Walkers Twitterprofil.

Austin Walker tog över som nyhetsredaktör på den omåttligt populära spelsajten Giant Bomb efter det att Patrick Klepek gått över till Kotaku. Giant Bomb är min absoluta favorit bland spelsajter, men har varit urusla på att anställa något annat än vita män. Austin Walker är, utöver spelkritiker, även medieforskare och lyfter gärna fram ämnen som gäller ”people of color” i spelkretsar. Förutom att vara nyhetsredaktör på Giant Bomb hörs han även i Giant Bomb Easts podcast Giant Beastcast och twittrar en hel del.

 

Samantha Kalman, spelutvecklare

Från Giant Bombs wikisida.

Från Giant Bombs wikisida.

Samantha Kalman är en spelskapare som just släppt rytmspelet Sentris och jobbar en hel del med spelprototyper för olika virtual reality-lösningar. Hon är, enligt egen utsago, transfabulös och superqueer och är en stark röst inom hbtq-spektrat av spelbranschen. Samantha Kalman följs med fördel på Twitter, även om hon gästar en hel del amerikanska spelpodcasts med ojämna mellanrum.

 

Match 3, podcast

Tidigare nämnda Patrick Klepek har nyligen startat den Chigacobaserade spelpodcasten Match 3 tillsammans med frilansskribenten Gita Jackson och högstadieläraren Sam Phillips. Det som skiljer Match 3, eller ”The Gita and two others podcast” som många lyssnare kallar den, från standardspelpoddden är att de ofta går in djupare på kulturen kring spel. Alla tre programledarna i Match 3 är riktigt bra på sitt sätt, men särskilt Gita Jackson, tillför ett annorlunda perspektiv som afroamerikansk kvinna.

 

Danielle Riendeau, journalist på Polygon

Från Danielle Riendeaus Twitterprofil.

Från Danielle Riendeaus Twitterprofil.

Förutom att vara recensent och videomakare på den stora spelsajten Polygon hörs Danielle Riendeau regelbundet i podcasten Idle Thumbs, tillsammans med utvecklare på Firewatch-studion Campo Santo. Hon är en väldigt kunnig spelskribent och lägger ofta stort fokus på representationen av kvinnor och hbtq-personer i spel. Hon streamar även regelbundet på Twitch tillsammans med sin partner, Kotaku-skribenten Patricia Hernandez.

 

Cicero Holmes, podcastare

Från Cicero Holmes Twitterprofil.

Från Cicero Holmes Twitterprofil.

Cicero Holmes har, tillsammans med Kahlief Adams, podcasten Spawn on Me, som fokuserar på icke-vita spelintresserade. Genom sin podcast har de skapat det fiktiva communityt Brookago. Cicero Holmes går att följa, utöver i podcasten, på Twitter och är även en riktig sportspelskonnässör på sajten Hit the Pass.

 

 


 

Det här var såklart bara ett väldigt litet urval av intressanta människor att följa, och det finns massor av andra exempel. Gamergate-drabbade Anita Sarkeesian och Brianna Wu har de flesta koll på. Vi har också en hel massa svenska exempel i form av Kerstin Alex, Angelica Norgren med flera.