Låt mig få detta överstökat först: Metal Gear Solid 5 är det bästa Metal Gear-spelet jag spelat och förmodligen det bästa stealth action-spelet som gjorts. Någonsin. Vi behöver inte gå in mer i detalj på det, för att vi kommer få en recension här på Riket snart. Men jag påstår detta kanske 15 timmar in, så jag är inte ens halvfärdig med det men ändå på det klara med hur jäkla bra det är.

Ändå känns det som att jag sitter och stundtals bara… tolererar Kojimas bullshit. Som att jag låter honom komma undan med något.

Hideo BossDet är uppenbart att Hideo Kojima aldrig tycks komma ur trotsåldern när det gäller övertydlig och överjävlig sexism. Quiet känns i det närmaste som ett statement, ett snubbigt ”luften är fri!” från detta annars kreativa geni som uppenbarligen lider av att ha blivit uppfostrad som en typisk man. Det finns en medvetenhet i hur Quiet designats och hur hennes nakenhet ursäktas med något så fjantigt att till och med en femåring skulle ana ugglor i mossen. Det blir som någon slags medveten provokation av Kojima, vilket bara gör det ännu värre.

Obstinat sexism förtjänar som minst  skarp kritik och rimligen också bojkott, så vi ska tala klarspråk om hur illa detta faktiskt är. Och det gör vi ju. Jag gör det, mina kollegor gör det och utöver vårt lilla hörn på jorden så har jag sett mängder av artiklar, tweets och debatter om den här minst sagt kontroversiella karaktärsdesignen. Det är upprörande och skapar debatt, kanske till och med mer än vid andra spelsläpp eftersom det är en så het potatis. Men trots detta så drunknar kritiken i sorlet av ett annars fantastiskt spel.

Hans Rosling passades fram och tillbaka på Facebook och Twitter i en hel vecka efter att han läst lusen av en tjomme på dansk tv. Där handlade det om att vi reagerar på vad som syns i media men att detta sällan visar hela bilden. Om allt vi hör och läser om tredje världen är elände och terror så är det den bilden vi köper. Detta till trots så ökar rättigheter och demokratiska val i många kända konfliktzoner.

Så om allt vi hör om Metal Gear Solid 5 är hur vansinnigt fantastiskt bra det är, så missar vi kanske enligt samma devis att kritiken mot en gubbsjuk Kojima faktiskt finns. Kampen för en mer inkluderande spelbransch fortgår med tydlig kritik, bara vi zoomar ut lite och tittar på det större perspektivet. Kojima får precis som Rockstar och GTA 5 sina smällar trots att den resterande delen av deras produkter är av absoluta världsklass.

Quiet

Till saken hör också att det finns sämre spel med samma mängd sexism. Där är det nog enklare att se den mer nyanserade bilden och den lika rättmätiga kritik som föreligger. Den är mer synlig eftersom det är mycket glesare när det kommer till hyllningar och hype. Sämre spel är dessutom enklare att behandla vårdslöst och bara avfärda som sexistisk skit. Det är lite så vi fungerar i våra preferenser och filtreringssystem.

Så vi ska vara väldigt tydliga med att både Kojimas och Rockstars tilltag måste adresseras och kritiseras så att alla kan se och höra hur fel det är. Det behöver dock inte nödvändigtvis betyda att vi måste bortse från resten, även om jag förstår varför många vill bojkotta spelet och att den impulsen blir desto starkare i den flodvåg av kärlek spelet just nu sköljer sig i.

Så kommer Kojima undan med sin sexism för att resten av spelet är fantastiskt? Jag säger ja men ändå nej. Det kanske ser ut så och pengarna säger det också. Men mängden kritik är sannolikt större än vanligare. Den bara ser mindre ut i skuggan av alla toppbetyg och sociala mediers hype.