Krönika

Sälja grej med FemShepTjej

Idag är det #femshepfriday och det gör mig lite illa berörd.

Bioware ska släppa den första trailern någonsin där femshep får spela förstafiol. Hurra, kan man tycka. Ett steg i rätt riktining, kan man halventusiastiskt jubla. Och det gjorde jag också, innan jag såg twitter.

Jag känner mig lite illa till mods av hur EA/Biowares PR sköter hela inkluderandet av femshep i sin marknadsföring. För det är lite av ett spektakel och misstänkt likt fenomenet “sälja grej med tjej”.

Bioware gick i ett tidigt stadie ut och sa att det var viktigt att behandla Femshep och hennes fans med respekt eftersom hon har blivit en så stor ikon inom spelkulturen. Faktum är att den här respekten var vad som lade grunden för den sk. Lucia-omröstningen om den officiella Femsheps utseende skulle röstas fram. Ni vet, där man fick gå in och rösta på om officiella Femshep, nu cirka femton år yngre än sin tidigare default och manliga motpart, samt helt utan ärr.

Jag tycker inte riktigt att den respekten visas av marknadsavdelningen och nej, jag tycker inte det är tid att jubla för ett slag framåt för jämställdheten. Jag gillar hashtaggen #femshepfriday, jag gillar att folk delar med sig av sina ME-erfarenheter och att vi synliggör spelare och deras upplevelser på ett annat sätt än vad som normalt görs.

Det jag inte gillar är att marknadsavdelningen slår sig för bröstet som rediga jämställdhetskämpar, när de enda de gjort är att tvinga fans att ge dem gratis PR med förutbestämda hashtags och krav.

Kommer ni exempelvis ihåg varför vi har FemShep i en trailer? För att PR-manegern för ME3 twittrade att om tillräckligt många fans twittrade bad om en trailer med femshep, med en viss hashtag, så skulle de göra en trailer.

Woho! Vilken fanservice! Vilket inkluderande av de som identifierar sig med den kvinnliga versionen av Shepard!

När målet var mött (ett högt mål) utannonserades det ödmjukt att fansen gjort sin röst hörd och Femshep nu ska inkluderas i spelets marknadsföring, via EN HEL TRAILER (som förmodligen inte kommer visas på tv) och en specialdesignad låda man får om man köper den dyrare COLLECTORS EDITION-UTGÅVAN. Herregud, i vems enorma fickor ska jag stuva all min tacksamhet/lön?

Så började då #FemShepFriday närma sig och vem det nu är som står bakom kampanjen på twitter gick ut och gav ytterligare ett storslaget löfte; om fansen kunde få #femshepfriday att trenda skulle han spela igenom hela Mass Effect 3 som FemShep!  Ett löfte givet i ungefär samma anda som “Om ni fixar Y så kommer jag att streaka naken på stan!” Dvs en personlig uppoffring. Tack för den respekten. Den värmde göttit.

Till och med jag förstår att det här kan uppfattas som småsint. Reaktionen på twitter var ungefär “Men ni klagar när hon inte får synas och sen när hon får synas JÄTTEMYCKET så klagar ni i alla fall! Skärp er!”

Men det handlar inte om att hon får synas. Det är skitbra. Det är hur man väljer att visa upp henne som är problemet, att man konstant får fans att truga och be, för att sedan ställa sig och kräkas konfetti på alla inblandade samtidigt som man i en megafon skriker “KOLLA! VI HAR MED TJEJEN! KOLLA! KOLLA TJEJEN!!!!!!”

Det är inte inkluderande. Det är sälja grej med tjej.

Nu kan jag verka en aning svårtillfredställd, Det är absolut inte fallet, fråga alla som legat med mig. Det jag kräver är egentligen mycket enkelt. En affisch med Femshep, ett omslag med Femshep, en trailer med Femshep, likadana som de hennes manliga motsvarighet får. Det jag inte behöver är någon som står  och kastar sk. inkluderande på oss som vore det allmosor åt de fattiga. Det är kanske låter futtigt och kanske bör man se varje ljusglimt som en liten seger. Men det här är ingen seger, det är en beräknande PR-strategi som riktar sig direkt till de som redan är invigda i serien och därmed exkluderar alla positiva effekter som en mer varierad marknadsföring skulle kunna tillföra.

 

 

 

 

Kommentarer

 1. Jocke skriver:

  Inser att jag ger mig ut på djupt vatten här, men vågar man inte vinner man heller inget.

  Enligt Bioware spelar 82% av alla Mass Effect 2 som den manliga versionen av Sheppard. Man kan argumentera för att de har fel men alla har ju rätt att välja det dom vill även om de väljer det sämre alternativet. Här kan man också argumentera att Bioware redan från början borde valt att marknadsföra spelet med både den manliga och kvinnliga versionen av Shepard. Det mest troliga är att Bioware inför lanseringen kände att spelet mest skulle attrahera killar och därför valde det alternativet.

  De blev tydligt överraskade över fansens positiva respons över femShep och många klagade, med rätta, över att hon inte fick större utrymme.

  Då tycker jag att det kan kännas lite småsint när man först klagar och sedan får det man klagat över. Ja för då gör dom det hela inte på “rätt” sätt. Visst jag håller med att man inte behöver gå ut och säga onödiga grejer som “får ni hashtagen att trenda spelar jag som femShep”.

  Jag tycker också att hela grejen med att “sälja grej med tjej” är att vinkla det hela lite väl. Senast jag kollade är Bioware och EA företag som vill tjäna pengar. Så när de försöker göra det med en manlig förebild är det ok, men när de sedan tar fram och gör samma sak med en kvinna är det inte rätt? Det köper jag inte. Det är snarare inkluderande än något annat. Lika för alla.

  Antingen så ser man det hela som något hemskt eller så ser man det som att Bioware ändå försöker och trevande går åt rätt håll. Vi väljer olika synsätt, jag respekterar det men tycker inte som dig.

  Mvh
  Jocke

 2. niklas skriver:

  Jocke,

  en grundläggande sak jag tycker du missar är att kvinnor och män behandlas och framställs på olika sätt: från livet i stort, på arbetsmarknaden, i skolan och så vidare, till kulturen och i just det här specifika fallet med ME3. Som feminist tycker jag att det är rätt uppenbart att hela den här grejen får framstå som ett undantag – i en kultur där mansbilden dominerar – där tjejer är “jobbiga”, undantag eller överlag “åh men vad fan jävla högskoleb-rudar som”.

  Att alla företag däremot har ett mål – maximal vinst – är rätt uppenbart (därmed inte sagt att alla anställda har den åsikten, ty jag är övertygad om att de flesta spelskapare gör så gott de kan utifrån sina förutsättningar), men det betyder ju inte att vi ska acceptera det rakt av.

  För att dra en usel liknelse (som kanske inte alls har med saken att göra, för att göra det än bättre…): låt oss säga att hela spelvärlden plötsligt vill se ett nytt Zelda-spel där Zelda får spela huvudrollen, snarare än Link. Och att Nintendo ger oss det. Men har plockat kropp och reklam från Ivy (möjligt att jag blandar ihop namn här, men den beryktade kvinnan från Soul Calibur-serien). Rätt, men ändå så fel. Typ.

  Att Bioware och EA dessutom cyniskt försökt använda sig av feminismen för att tvinga folk att göra gratisreklam är ju dessutom mer än lovligt upprörande. Clara Zetkin vänder sig i sin grav…

  Vidare bör väl tilläggas att jag är övertygad om att i princip alla feminister ogillar att mansbilden i spel är dum och okomplicerad. Det är helt enkelt fel att se feminism som något som bara rör kvinnor.

 3. Jocke skriver:

  Niklas: Jag förstår mycket väl att kvinnor behandlas olika och jag förstår att den kvinnliga versionen har fått stå tillbaka. Det är självklart fel. Men där man istället kan bli glad över att Bioware har lyssnat kan man muttra över allt som är fel. Visst allt blev inte perfekt men samtidigt så lyssnade dom. Vi som ropade på femShep fick igenom vår vilja och kanske, kanske lär de sig av sina misstag. Det får framtiden utvisa.

  Vad Bioware och EA gör som är så cyniskt kring feminismen förstår jag inte? De försöker, mer än många andra spelföretag lyssna och gå åt rätt håll. Vad får de för det? Skit.

 4. Malin Söderberg skriver:

  Niklas: Jag skrev ett inlägg förra varvet när det gällde Femshep-omröstningen just om hur lite man bryr sig om att variera manlig representation. Borde rota upp det!

 5. Malin Söderberg skriver:

  Jocke: Din argumentation är intressant:
  Vi ville ha femshep (klagade) – > Vi fick Femshep (men inte på “rätt sätt”) – > Men nu ska vi vara tysta och glada för att vi fick lite femshep (inte klaga mer) -> sedan hoppas på att EA lär sig av sina misstag (som de ju inte vet att de begick, eftersom vi som klagar ska “skärpa oss”) och gör bättring till DA3? Hur funkar det egentligen?

 6. Jocke skriver:

  Malin: Nej jag säger inte att vi inte ska klaga, men kanske ge Bioware lite mer positiv feedback än vad de får för att de faktiskt, till skillnad från andra, försöker. Alla kommer inte vara nöjda med hur de sköter sin PR men detta var åtminstone ett steg i rätt riktning.

  Jag tycker du har poänger, men jag tycker också att det blir småsint att döma ut det hela som exkluderande. Det är inte perfekt men åtminstone ett steg i rätt riktning att bli inkluderande.

  Sen väljer jag att se på det som YAY! och du som NEY!

 7. niklas skriver:

  Jocke,

  Jo, jag anade att du hängde med även utan meningen om olikheter, det var kanske mer ett klarläggande för mig själv. Folk är överlag smartare bland Svamprikets kommentarer än annars på internet (och trevligare!)

  Jag vet inte om det rör sig så mycket om att de lyssnat som att de sett en chans att få folk att göra gratisreklam åt dem. Det handlar väl kanske hur pass högt man skruvat upp cynismmätaren, iofs. Min är på elva 🙂

  Malin,

  https://www.svampriket.se/2011/08/nar-far-vi-rosta-om-broshep/ den antar jag?

 8. Malin Söderberg skriver:

  Niklas; Yes, den 🙂

  Jocke: Du får ha din åsikt, men jag anser inte att jag måste dra på mig partystassen och dansa lyckorumba bara för att någon tyckt att det kunde vara fint att ta med “den andra” Shepard för lite extra goodwill och gratisreklam, utan att ha något annat uppsåt att få just goodwill och gratisreklam.

  Inkludera Femshep som en karaktär som folk väljer, inte som the odd one out som kräver ett PR-jippo för att hon slår volter i en ingame-trailer. Det är inte raketforskning.

 9. Nidde Nedelius skriver:

  Om jag jobbade på Bioware så skulle jag också bekräfta att det som skriker efter FemSheop inte bara är 100 personer i ett hörn på twitter, utan ta reda på att det faktiskt finns efterfrågan nu när de ändå har medlen till att göra den undersökningen.

 10. Samson skriver:

  @Nidde: “18 percent of everyone who plays Mass Effect plays it with a female character.”

  http://www.gameinformer.com/b/news/archive/2011/07/19/bioware-says-18-percent-of-mass-effect-players-choose-female-shepard.aspx

  Men om de skriker eller inte vet jag inte.

 11. Thunis skriver:

  Jag är kille, och jag väljer med få undantag oftast att spela som tjej, om det valet finns.

 12. Magnus skriver:

  Jag väljer också att spela som tjej, oftast. Den jag tycker bäst om hittills har varit den i Fallout: New Vegas.

Skriv en kommentar