Jag kan inte inleda den här texten på ett annat sätt än att säga att Zombi är ett jättedumt namn. Det är urfånigt. Jag gillar det inte. ZombiU, som spelet hette när det först släpptes på WiiU var kanske inte heller något briljant namn, men det slopade U:et blir en så tydlig påminnelse över att det här är ett oinspirerat återsläpp av ett spel som inte lyckades sälja tillräckligt första gången om.

Dagens ungdom...

Dagens ungdom…

ZombiU var ett av de där ”token hardcore”-spelen som Nintendo använde för att bevisa att det visst fanns spel till WiiU som inte var pastellfärgade förstapartsspel. Det betydde dock inte att spelet inte hade några kvaliteter, utan kammade hem överlag väldigt positiva recensioner. Tyvärr räcker inte det för att dra in storkovan, när spelet var exklusivt till en konsol som Ludde och fyra andra personer skaffade.

Så nu försöker de igen, genom att porta ett spel som släpptes till generationens svagaste konsol för tre år sedan.

Nu låter jag betydligt med kritisk till Zombi än jag faktiskt är. Spelet är ett stabilt survival horror-spel där du springer runt i London och försöker att inte bli uppäten av (you guessed it!) brittiska zombies med dålig tandhygien. Spelet gör inte direkt något du inte sett förut (speciellt med tanke på att det är ett återsläpp av ett spel från 2012), men det gör vad det gör relativt väl.

Det märks dock att Zombi var menat att spelas på WiiU

Det märks dock att Zombi var menat att spelas på WiiU. I spelet använder du återkommande en slags pimpad iPad för att lösa problem du ställs inför. I ZombiU representeras den plattan fysiskt av WiiU-plattan, vilket nu så klart inte kan göras på samma sätt. Istället för att använda en faktisk platta trycker man här helt enkelt på LB. Det gör på intet sätt spelet ospelbart, tvärt om tycker jag att portningen funkar förvånansvärt bra, men det känns ändå som att jag helst av allt skulle vilja spela spelet på WiiU.

I slutändan faller Zombi på att det inte riktigt har någon usp. Det finns inget som sticker ut. På WiiU stack det ut för att det skiljde sig en del från konsolens övriga utbud och för att plattan utnyttjades på ett vettigt sätt (enligt vad jag hört), men på Xbox One finns det verkligen inget anmärkningsvärt med spelet. Visst är det lite coolt att du får ta över rollen som en ny överlevande varje gång du dör och sedan kan stöta på ditt gamla reanimerade lik lunkandes runt där du dog, men ”lite coolt” räcker inte för att hålla mitt intresse.

Sitter man som jag på en Xbox One och spelar, ser jag inte någon direkt anledning att skaffa Zombi istället för det liknande, och i mina ögon betydligt mer spännande, State of Decay.