Vi spelat otroligt mycket, vi har bråkat en del, kivats och diskuterat fram vår gemensamma topp 10-lista som ni hörde i vår podcast tidigare i veckan. Här kommer nu vår gemensamma lista i text-form, våra individuella Topp 5-listor och sist, men absolut inte minst “Folkets val” där ni som läser/lyssnar/tittar på oss har fått säga sitt.

Mycket att tycka och tänka kring med andra ord. Berätta gärna hur ni ser på det bland kommentarerna. Nu till listorna – först ut: redaktionens gemensamma Topp 10:

10

Detta är ett spel som många av oss på riket älskar, men som väldigt få av oss faktiskt spelar. Super Mario Maker är ett spel som vi älskar att se på. Vi älskar att grotta ner hos i vad communityn runt spelet har att erbjuda, utan att själva bidra med någonting. Att se hur en spelare har skapat den mest amazing Mario-banan ever och att själv kunna testa den (om en vill, men vi ser ju bara på det här spelet) är ett rent nöje. Super Mario Maker är mer än ett spel. Det är ett fenomen!

av Ludde

9

Jag kallade Bloodborne för From Softwares “B-sidor” i våran podcast om årets spel eftersom det känns lite som en avstickare från huvudnumret Dark Souls. Det är samma band, det märks, men de svävar i Bloodborne ut lite mer i en gotisk och steampunkig version som inte bara är estetiskt tilltalande utan också ett utökat register över From Softwares influenser, fantasier och deras artistiska förmåga. Spelet står på egna fötter och levererar på alla punkter från kontroll och mekanik till en otäck värld med en kittlande berättelse. Själv kom jag inte särskilt långt för att jag helt enkelt inte är bra eller tålmodig nog, men kvalitéerna lyser ur skärmen efter bara några timmar. Än så länge verkar det som att From Software inte kan misslyckas.

av Peter

8

2015 är enmannaprojektens år, där en ensam utvecklare går upp mot team på flera hundra personer och miljoner pengar i ryggen. För att lyckas nå ut behöver man göra något unikt, och när man direkt i början av Undertale blir bedragen av en till synes vänlig blomma står det klart att det här inte kommer vara ett vanligt spel. Metahumorn regnar över en oväntat djup historia och jag skrattar rakt ut flera gånger när jag sitter och spelar själv, något som aldrig händer annars. Inget annat spel i år har fått mig att fundera på vad spel kan vara som Undertale; det har fått mig att ifrågasätta grundstenarna och visat mig nya vinklar där jag trodde jag sett allt.

av Tobbe

7

Hideo Kojimas svanesång när det gäller Metal Gear-serien är verkligen något i D-hästväg. Han kunde ha valt att fortsätta på den gamla beprövade formeln för seriens sista spel, men väljer istället en helt ny riktning med öppen värld och uppdragsstruktur. Att alla de oerhört invecklade systemen som är på plats samverkar nästan sömlöst där under huven gör spelet till ett tekniskt mästerverk. Hade det inte varit för hur vissa karaktärer *host* Quiet! *host* porträtteras, att spelet känns lite rumphugget och att man dessutom lyckats göra spelet sämre med fler mikrotransaktioner sedan det släpptes hade jag slagits för att det skulle ligga mycket högre på vår lista.

av Niklas

6

Om ett spel engagerar mig, så är det bra. Om ett spel berör mig, så är det bra. Om ett spel gör båda dessa sakerna, då är det skitbra! Life Is Strange är skitbra. Det är för mig vad Gone Home var för mig och resten av redaktionen förr-förra året. Det vill säga det bästa spelet. Det är en otroligt fin kärleksberättelse som träffade mig rakt i bröstet. Sen att det har en liten dos av sci-fi gör inte upplevelsen sämre. Sen vill jag, for the record, informera om att jag valde rätt i slutet. Inte Linus och Anders. De är nämligen döda inombords.

av Ludde

5

Jag är en av dem som uppskattade Borderlands sen tidigare, men det spelar faktiskt knappt nån roll här. Humorn står i centrum och den griper tag i en från första stund utan att släppa taget. Vad som på ytan kan se ut som ett glättigt äventyr visar sig spela på ett större känslospann än man anar, och du är ledd hela vägen av en charm som jag inte trodde jag skulle hitta i Borderlands av alla ställen. Efter A Wolf Among Us var jag egentligen trött på Telltales koncept, de visar dock verkligen att de kan förnya genren och hålla den aktuell.  Det spelar ingen roll om du inte vet vem Handsome Jack är, charm- och humoroffensiven sveper med dig på en fantastisk resa.

av Tobbe

4

När någon sa till mig att Axiom Verge var ”typ som Super Metroid” var jag redan såld, och ännu mera såld skulle jag bli. Inte nog med att Axiom Verge är ett fruktansvärt vackert kärleksbrev till en svunnen tid, det vågar också att stå på egna ben och utmana både spelarens filosofiska tankeverksamhet och dess spelförmåga. Axiom Verge är det snyggaste som min PS4:a både visat och spelat upp, grafiken och musiken matchar varandra som om vore de jordgubbar och mjölk. Addera också några av historiens bästa bosstrider och stämning tätare än osmium så har du ett av årets, och i ärlighetens namn tidernas, bästa spel.

av Glenn

3

Jag tycker Fallout 4 är jättevackert. Jag ser klart och tydligt vad folk menar när de säger att det ser gammalt ut, lite för likt sina föregångare. Men jag bedömer helheten, och den atmosfär som finns i Fallout 4 är ohotad i fjolårets lineup med spel. Jag får leka Robinson-hjälte i en trasigt trasslig värld som präglas av Supermutanter, svinläskiga robotar och underbara sidokaraktärer. Huvudhandlingen engagerar mig mycket mer än vad jag någonsin hade kunnat tro, och när en viss plot-twist damp ner satt jag där med hakan i golvet. Men där handlingen är som starkast är utanför huvudkampanjen. Det är de små berättelserna som nystas ut till episka konflikter, konfrontationer och livsöden. Och när jag nu spelar spelet en andra gång inser jag också att jag under min +55h-genomspelning fortfarande har missat jättemycket. Jag vill bara fortsätta spela Fallout 4, hela 2016. Och när jag känner så om ett spel jag redan lagt så mycket tid i – det är det bästa betyget ett spel någonsin kan få.

av Anders

2

Until Dawn kan lätt kritiseras för att bara vara ännu en dum teen slasher, fast i spelform. För det är precis vad det är. Men dum teen slasher är absolut inget dåligt, när det görs rätt. Until Dawn är förvånansvärt välskrivet (bättre än majoriteten av filmer som görs i samma genre), över lag välspelat och snyggt så att man får dåndimpen. Det är kanske inte det läskigaste av skräckspel, men det är precis lagom mysläskigt och hyllar genren det tillhör på ett ypperligt sätt. Avnjutet i soffan tillsammans med en kompis eller respektive att skicka kontrollen till blir det dessutom en av årets bästa coop-upplevelser.

av Linus

1

Att årets bästa spel blir ett som bara en av oss har klarat och flera av oss inte ens har spelat säger en hel del. ”Att ni inte är riktigt kloka”, är det säkert någon som tänker. Men jag skulle vilja påstå att det är en jättebedrift för ett spel som för Svampriket är nästan okänt att knipa förstaplatsen.

Alla har vi spelat stora fantasyspel i öppna världar förr, men The Witcher 3 vägrar att följa mallen. Istället för uppdrag att samla fem flugsvampar eller 32 trollöron får vi små berättelser som faktiskt betyder något för karaktären och världen. Istället för en spelvärld som är stor för sakens skull och ödsligt tom får vi en där varenda del känns bebodd och inget har lämnats åt slumpen. Istället för strider där det bara gäller att ha högst stats får vi strider som kräver efterforskning av fienders svagheter och användandet av särskilda förmågor och föremål mot olika monster.

Att allt detta dessutom är instoppat i ett av de audiovisuellt mest imponerande paket jag någonsin skådat gör The Witcher 3: Wild Hunt till Svamprikets bästa spel 2015.

av Niklas

Våra individuella listor som gjorde premiär förra året är självklart också tillbaka detta år. De som uteblev från podden (Anna och Tommy) uteblir även här, vi återser dem istället nästa vecka då de skriver sina egna listor.

Anders 3 Anders
1. Fallout 4
2. Tales from the Borderlands
3. FIFA 16
4. Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain
5. Batman: Arkham Knight
Ludde Ludde 3
Life is Strange 1.
Rise of the Tomb Raider 2.
Batman: Arkham Knight 3.
Until Dawn 4.
Super Mario Maker 5.
 Linus 3Linus
1. Beginner’s Guide
2. Life is Strange
3. Rise of The Tomb Raider
4. Until Dawn
5. Batman: Arkham Knight
TobbeTobbe 3 
Undertale 1.
Axiom Verge 2.
Until Dawn 3.
Tales from the Borderlands 4.
Life is Strange 5.
 Niklas 3Niklas
1. The Witcher 3: Wild Hunt
2. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
3. Undertale
4. Bloodborne
5. Crypt of the Necrodancer
Peter 
Axiom Verge 1.
Fallout 4 2.
Bloodborne 3.
Metal Gear Solid V: The Phantom Pain 4.
Star Wars: Battlefront 5.
Glenn
1. Fallout 4
2. Axiom Verge
3. Rocket League
4. Batman Arkham Knight
5. SteamWorld Heist

Och precis som förra året har vi också låtit er besökare/läsare/lyssnare få säga sitt. Förra året röstade ni på ett spel som inte ens kom in på redaktionens Topp 10-lista. Detta år ser det lite annorlunda ut…

I år höll ni nämligen med oss fullt ut. Det var en väldigt jämn omröstning och när röken la sig skilde det bara sex röster mellan förstaplatsen och andraplatsen (Fallout 4). Vi tar ändå tillfället i akt att gratulera CD Projekt RED för deras arbete med The Witcher 3: Wild Hunt. För nu har de, förutom alla andra (rätt så oviktiga) priser, också vunnit både redaktionens förstaplats samt den minst lika viktiga ”Folkets val”. Väldigt bra jobbat!

[poll id=”11″]

Med detta avrundar vi årets GOTY-snack och blickar istället mot ett 2016 som för spelintresserade känns mycket lovande. Vad ser ni fram emot mest? Hur fel är egentligen vår lista? Vilka titlar har vi/ni missat? Kommentarsfältet finns här nedan, ni vet vad ni ska göra.