Naruto är slut, och som precis som många andra manga/anime har det inte varit någon brist på riktigt episka strider under seriens gång. Jag tänkte ta och lista de fem striderna som jag personligen anser vara de allra mest minnesvärda under de här åren! Ett riktigt, riktigt svårt jobb. Egentligen borde jag utökat listan till tio placeringar för att underlätta för mitt psyke, men det ligger samtidigt en tjusning i det komprimerade och kompromisslösa i en topp fem. Det innebär dock att riktigt minnesvärda strider som Gara Vs. Rock Lee och Naruto Vs. Neji tyvärr inte platsar på listan. Så himla svårt är det!

5. Naruto Vs. Orochimaru


Innan den här striden hade Orochimaru hela tiden byggts upp som seriens huvudantagonist, som om han var den övergripande berättelsens puppet master. Han hade hypats upp rejält som den här övermäktiga personen, som knappt var mänsklig längre och satte fruktan i även de starkaste. Därför var det så episkt när Naruto på sätt och vis till slut ställdes öga mot öga med honom. På sätt och vis, eftersom ninetails chakra snabbt tog över Naruto, vilket egentligen gör matchen till Ninetails Vs. Orochimaru. Det här var en viktig fight eftersom vi dels fick se Orochimaru in action, men även för att vi för första gången fick se Naruto tappa all kontroll över ninetails. Det var här man började ana att, shit, Naruto har något riktigt jävla hemskt inom sig.

4. Naruto Vs. Nagato

maxresdefault
Det här hade kunnat vara seriens slutgiltiga strid. En fortsättning på sharingan hade introducerats i och med rinnegan, något som alltså överträffade den tokstarka uchiha-klanens förmågor. Pain (Nagato) hade dessutom dödat Narutos mentor, Jiraya, utan några egentliga problem. Nagato var med andra ord en otroligt hypad motståndare, som faktiskt lyckades förstöra hela Konoha! Precis som i striden mot Orochimaru kom Naruto även här med en ny form, då han nyss plockat upp sageförmågorna. Jag vet inte, men det är något med hans nya outfit som gjorde mig så himla upphetsad över den här striden. En känsla av ”nu jävlar”, som om det verkligen illustrerades hur mycket han vuxit. Det blev en sjukt jämn fight, där Naruto nästan råkade vinna genom att helt enkelt pressas så hårt att han fick en blackout och ninetails praktiskt taget materialiserades!

3. Sasuke Vs. Itachi

Sasuke_vs._Itachi_conclusion
En väldigt personlig strid utan några viktiga saker på spel, egentligen. Sasuke växte upp i väntan på att få hämnas på sin bror Itachi, för att Itachi mördat deras föräldrar. Inte bara det, han mördade hela Uchiha-klanen. Män, kvinnor, och barn. Slaktade alla, utom Sasuke. Det här är, enligt mig, seriens kanske bästa del – Itachis vägval och Sasukes törst efter hämnd. Det är ett sånt djup, både i hur berättelsen levereras och när det kommer till karaktärernas motiv mitt i det politiska spelet som pågått i Konoha. Så när Sasuke och Itachi äntligen möts och är tillräckligt jämlika för en ordentlig strid, vet man inte vem man ska heja på. Oavsett vem som vinner kommer båda förlora.

2. Kakashi Vs. Obito

27605278499602214013
Ojoj! Vilken överraskning! Listans kanske minst spektakulära strid, då den praktiskt taget enbart utspelas med hand-to-hand combat och kunai. Visst, Kakashi är en fanfavorit. Och Obito hade hypats upp rätt rejält under hela introt till shinobikriget. Men anledningen till varför den här striden ens är med på listan överhuvudtaget, är för koreografin. Visst, strider som exempelvis Naruto Vs. Neji hade utmärkt koreografi och animation, så pass att andra scener i andra serier har återanvänt dem. Men Kakashi Vs. Obito tar det till nästa nivå, och det är SÅ SNYGGT. Den är kort, den är simpel, den är skitsnygg. Den hade kunnat vara #1, men jag tror de flesta är överens om vilken fight som hör hemma där.

1. Naruto Vs. Sasuke

Naruto_Sasuke_clash
Kanske den första riktigt jävla episka striden som fick en ordentlig uppbyggnad. Naruto med ninetails chakra, och Sasuke med Orochimarus cursed seal. Ljus mot mörker. Asura mot Indra. Rasengan mot Chidori. Kyuubi mot Sharingan. Vänskap mot hat. Det här var på sätt och vis lite av en avslutning innan Shippuden. Det var här det började. Inte bara den mest minnesvärda scenen, utan även seriens absolut viktigaste. När vi först såg den förstod vi inte riktigt meningen bakom statyerna. Men allt eftersom serien gav oss mer information, insåg vi mer och mer innebörden av den här striden. Fantastiskt. Så många lager, i en strid som ekade genom hela serien därefter.