Virtual reality närmar sig med stormsteg, och nu har vi fått ett pris på ännu ett headset, HTC Vive. I denna veckas nyhetssvep tittar vi närmare på det saftiga priset, gläds åt att legendaren Warren Spector verkar jobba på System Shock 3 och att iransk tv tog fel på tv-spel och verklighet.

HTC Vive kostar 800 dollar

Allt på bilden ingår i ett Vive-köp.

Allt på bilden ingår i ett Vive-köp.

799 dollar. Så mycket kostar virtual reality-headsetet HTC Vive när det släpps i april i år. Informationen om priset läckte strax innan Mobile World Congress-mässan drog igång i Barcelona, skriver Polygon. För 799 dollar får köparen ett headset, två ”lighthouse”-basstationer som läser av rörelse samt två kontroller, en för varje hand. I priset ingår även två spel, Job Simulator och Fantastic Contraption. Förhandsbokningen av HTC Vive drar igång den 29 februari.

Niklas tankar: Precis som jag misstänkte blir Vive ännu dyrare än Oculus Rift, som är 200 dollar billigare. Men med Vive får man också mer hårdvara för pengarna. Både kontrollerna och stationerna som läser av spelarens rörelser är avancerade grejer och får nästan Vive att låta mer prisvärd än konkurrenten. 800 dollar är dyrt, kan tyckas, men som någon skrev på Twitter så kostade de första VHS-spelarna också så mycket back in the day. Och det gick ju helt okej för dem.

Vives största problem är dock att den kräver orimligt mycket plats för att utnyttja maximalt. Även om vissa av oss bor lite större är det nog ytterst få människor som har i princip ett helt rum som kan dedikeras åt virtual reality-häng.

Nu är det bara Playstation VR bland de stora som ska få pris och släppdatum. Kanske kan det vara den billigare inkörsporten till virtual reality?

Warren Spector till Otherside Entertainment

Warren Spector.

Warren Spector.

Utvecklaren Warren Spector lämnar akademins värld för att bli studio director på Otherside Entertainment, som utvecklar System Shock 3 och Underworld Ascendant, skriver Gamesindustry.biz. Spector är en veteran i branschen och har jobbat med bland annat serier som Wing Commander, Ultima, Thief, Deus Ex samt det första System Shock-spelet. Efter en paus gjorde han 2010 comeback med Epic Mickey.

Niklas tankar: Aw yiss! Som gammal pc-spelare som håller det första Deus Ex som ett av sina absoluta favoritspel är Warren Spector något av en husgud. Jag är främst sugen på att se vad System Shock 3 kan bli. Det två första spelen i serien var stilbildande, och utan dem hade vi kanske inte haft Bioshock, Deus Ex eller andra storydrivna förstapersonsspel. Om System Shock 3 kan ta genren i nya riktningar på samma sätt som föregångarna gjorde kan det bli riktigt häftigt.

Iransk tv misstog Medal of Honor för riktig eldstrid

En statligt ägd iransk tv-kanal har visat imponerande bilder av vad man påstår är en Hizbollah-krypskytt som skjuter ihjäl sex IS-soldater på två minuter. I videon syns mycket riktigt sex soldater bli skjutna av en prickskytt, men i själva verket är bilderna från EA-spelet Medal of Honor från 2010, skriver France 24. Klippet, som är taget från en let’s play-video, har spridits som äkta på nätet. Det enda som ändrats är kontrasten i bilden.

Niklas tankar: Det här är inte första gången spelbilder används i nyhetssändningar. Det har hänt flera gånger förr. Bland annat illustrerade danska TV2 Damaskus i Syrien med en bild från Assassin’s Creed. Det säger något om hur verklighetstrogna spel har blivit när nyhetsredaktioner inte ser skillnad på spel och verkliga platser och skeenden. Sådant skapar såklart problem med trovärdigheten hos dessa medier. Kanske borde de se till att ha spelintresserade anställda som kan upptäcka de mest uppenbara felen.