Krönika

Vi får aldrig glömma hatet

Tut tut! Här kommer PK-riket igen. Som ett par kalla fötter under täcket när du försöker sova eller en jobbig snorunge som sparkar i ryggen på ditt säte, vill vi påminna om en jobbig grej. Två separata händelser har gett upphov till den här texten, som är tänkt som en påminnelse om att vi aldrig få glömma hatet och hoten som vissa i vår älskade bransch drabbas av dagligen. Den ena handlar om den nu före detta Nintendoanställda Allison Rapp, och den andra om en transkaraktär i en ny Baldur’s Gate-expansion.

Syftet med den här texten är inte att redogöra i detalj för de två händelserna, det finns det folk som gör oändligt många gånger bättre, utan jag tänkte göra det kort och snabbt. För mer insikt i fallet Allison Rapp kan jag rekommendera Patrick Klepek som skrivit långt och bra om det på Kotaku. Den som vill veta mer detaljer om transkaraktären i Baldur’s Gate läser med fördel Polygons och flera andras artiklar om det hela.

Så, i korthet: Allison Rapp jobbade fram till för inte så längesedan med marknadsföring på Nintendoavdelningen Treehouse som sysslar med en hel del översättningar av spel. Det kan knappast ha undgått någon med ett spelintresse att många fans är besvikna på att Nintendo ibland väljer att ändra i innehållet i sina spel för att passa den västerländska marknaden. I många fall handlar det om sexualisering av karaktärer som är mycket yngre än vad många i väst är bekväma med. “Censur”, skriker fansen och drar igång helt orimliga hatkampanjer.

Den senaste i raden att drabbas av en sådan är Allison Rapp, som inte ens sysslade med översättning eller beslutade om innehåll i Nintendos spel. Hon var på fel plats vid fel tillfälle och har skrivit en del kontroversiella och, även i mina ögon, obekväma grejer. Men hennes främsta brott var att hon är kvinna. Efter en utdragen hatkampanj tyckte Nintendo att det fick vara nog… och sparkade Rapp. Varför stå bakom en hatad och hotad anställd med obekväma åsikter när man bara kan kasta henne framför bussen, liksom?

Vidare till Baldur’s Gate och den transkaraktären i expansionen Siege of Dragonspear. 18 år efter det att spelet släpptes har det fått en ny expansion signerad studion Beamdog. I expansionen finns det främst två grejer som “folk” inte gillar. Den ena är en liten gliring till internets självutnämnda etikförkämpar Gamergate. Den andra är en karaktär vid namn Mizhena som identifierades som pojke vid födseln, men som i en kort dialog berättar att hon nu lever som kvinna. Det har lett till att Steam svämmat över av negativa recensioner och att kvinnan som skrev Mizhena, Amber Scott, fått utstå hat och hot i sociala medier.

Mizhena

Varken Rapp eller Scott är perfekta och i båda fallen finns omständigheter som gör att de går att kritisera. Allison Rapp har som sagt uttryckt en del minst sagt obekväma åsikter i sociala medier, och det verkar finnas fog för att transkaraktären Mizhena är rätt kackigt skriven. Men inget av detta legitimerar hat och hot mot dessa personer, eller någon person i branschen över huvud taget.

Så ser vardagen ut för många som jobbar med spel som inte passar in i den vita manliga heteronormen. Är du kvinna, har en annan hudfärg än vit eller inte är hetero kan du ge dig fan på att kränkta snubbar som tycker att du vill förstöra “deras” hobby någon gång kommer att försöka göra ditt liv till ett helvete.

Tillsammans måste vi som besitter lite sunt förnuft säga ifrån varje gång.

Missförstå mig rätt. Det är inget fel på att kritisera det man inte gillar. Faktum är att konstruktiv och saklig kritik ofta kan leda till något bra i slutändan. Vad som inte är okej är hatet och hoten. Inte heller legitimerandet av de som hatar och hotar med argument som “Jamen hen har ju sagt si eller så!” eller “Det handlar faaaaaktiskt om etik!”. Det är inte ens okej att vända ryggen till och låtsas som att man inget sett när någon utsätts för hatkampanjer eller hotas till livet. Tillsammans måste vi som besitter lite sunt förnuft säga ifrån varje gång. För bara genom att låta alla vara med kan vi få vår älskade hörn av nördkulturen att växa och bli bättre.

Så, nu får det vara nog med den här smörjan som borde vara självklar för alla och envar. Men ibland kan det behövas ett litet “Hey! Listen!” för att inte glömma hur vardagen på internet ser ut för många.

Jag ber om ursäkt om det här var smolk i din glädjebägare. Som plåster på såren kommer här en bild på mina katter.

katterna

Kommentarer

 1. Caymot skriver:

  Älskar PK-riket.

 2. JohnFooo skriver:

  Tycker det är jättebra av er att ta upp detta. Inte sett så många svenska spelsajter som gjort det. Kudos till er!

  Baldur’s Gate-gate är så konstigt. Jag kan köpa, som du säger, att karaktären är dåligt skriven(vilket också personer inom transrörelsen sagt, tydligen) men där har Beamdog också gått ut med att “vi ska utveckla karaktären mer i kommande patchar osv” så då borde allt vara lugnt? Förutom det faktum att klagomålen inte alls är på grund av “dåligt skriven karaktär.” Hur bra skriven karaktären än hade varit skulle hatet komma likväl. Känns bara som en ren cover att säga. Eftersom tydligen är det väldigt overkligt att, i en fantasyvärld, vara en transperson, illusioner bryts och då är det helt okej att sätta dåliga ratings på spelet. Hujedamig.

  För övrigt är spelet SKITBRA! Go for the eyes, Boo!

  Allison Rapp-debaclet är mer komplicerat. Patrick Klepek skriver bra om det, som du nämner, och han pratar även bra om det i sin podcast Match 3 som du rekommenderat tidigare, vill jag minnas. Även Giant Beastcast tar upp dessa båda ämmnen på ett bra sätt i senaste avsnittet.

  Tycker det är bra att ni tar i dom obekväma ämnena också. Ha de!

  • Niklas Sintorn skriver:

   Jag tror att en anledning till att nästan ingen svensk sajt skriver om det är resursbrist snarare än ett svikande intresse. Har också skjutit på det ett tag eftersom jag känt att jag inte haft tiden att sätta mig in i det hela. Därför blev det till slut den här lösningen, med länkar till folk som jobbar med det här på heltid istället. Kul att du tycker att det funkar! 🙂

   Och ja, jag är också helt övertygad om att hatet mot transkaraktären i Baldur’s Gate hade kommit oavsett. De här grupperna har redan valt ut sina offer, sedan behöver de bara hitta någonting, vad som helst, att hänga upp sig på.

   Som du nämner har både Match 3 och Giant Beastcast (och Bombcast tror jag?) väldigt bra snack om Rapp-debaklet för den som vill sätta sig in i det mer. Bra tips till alla!

   Vi på Svampriket tar väldigt gärna upp de obekväma frågorna, men ibland saknas som sagt tyvärr tiden och kunskaperna. Hör gärna av er om ni snubblar över grejer ni tycker att vi borde skriva om men kan ha missat.

   Peace!

  • Tasseklumpen skriver:

   Tack för tipset. Giant beastcast episode 46 (1:15:15 in i avsnittet) om fler är intresserade att höra det segmentet.

 3. Asrahn skriver:

  Bra skrivet! Speciellt med fall så som Baldurs Gate så verkar ironin hela tiden missa Gamergate gänget; att de i dagsläget blir så otroligt lättstötta och förbannade över minsta lilla som kan tolkas som progressivt tänk eller inkluderande. Är det inte vi på “PK-sidan” som är menade att vara de överkänsliga? Kanske vi bör börja med trigger-warnings för vita män?

  “Innehåller minoriteter som inte uppmålas som stereotyper eller comic relief för syfte att roa.”

  Alternativt skulle en participation medal med texten “You are still the best!” kunna delas ut tillsammans med varje digital kopia. Skulle det kunna få lite av det onda att försvinna, tro?

 4. nam skriver:

  Vill bara säga att jag älskar PK-riket. Tut tut! Spelsajter överlag verkar lite fega eller kanske bara oinsatta när det gäller att våga kritisera och analysera spelindustrins sexistiska, rasistiska och cis-hetero-normativa element, så det är fantastiskt att ni verkar bry er någorlunda 🙂

Skriv en kommentar