E3 är i full gång! Eller ja, än är inte mässgolvet öppet, men för oss som sitter hemma är presskonferenserna det roligaste med hela mässan. Igår kväll inledde EA med vad de kallade för EA Play. Det hela streamades och livekommenterades av Anders, Tobbe, Linus och svampriddaren Ivan. Även om det var tunt med tidigare okända spel kommer här en snabb genomgång av några av de mest intressanta punkterna på visningen. Hela streamen med Svamprikets livekommentarer hittar du längst ner i inlägget.

Titanfall 2

Det var knappast någon skräll att Titanfall 2 skulle visas upp, och redan tidigare under dagen hade trailern ovan läckt på nätet. Med andra spelet i serien lovar man sex nya mechs, mer action bla, bla, bla. Även, grappling hook. Men det mest intressanta är onekligen att spelet äntligen får ett singleplayer-läge, något som man fick mycket kritik för att ettan saknade. Jag, Niklas, missade första spelet när det begav sig, men blir riktigt sugen på att hoppa på tåget den här gången. Titanfall 2 släpps den 28 oktober i år.

Mass Effect: Andromeda

Ännu en no-brainer på denna visning full av no-brainers. Vad som däremot var en besvikelse är hur lite vi faktiskt fick se av vad som kanske är det mest efterlängtade spelet just nu. Istället för en riktig trailer med faktiskt gameplay fick vi ett litet bakom kulisserna-klipp som inte sa särskilt mycket alls. Utomjordingar, rymdskepp, snygg grafik och såväl manligt som kvinnligt val när det gäller spelet hjälte är vad vi kan vänta oss. Och Mako då, såklart. Mako är tillbaka!

FIFA 17

När jag bestämde mig för att skriva om de mest intressanta sakerna som hände på EA:s presskonferens kunde jag aldrig tro att jag skulle skriva om FIFA 17. Men det faktum att man petar in ett storyläge, med det ostiga namnet The Journey, gör att jag spetsade öronen på riktigt. NBA2K16 hade ju den fantastiskt lökiga storyn regisserad av Spike Lee, och det verkar som att berättande är det nya heta i sportspel. Jag kan faktiskt tänka mig att sätta mig ner och spela ett FIFA-spel som har ett sånt här läge.

Fe och EA Originals

Det var nu dags för EA-bossen Patrik Söderlund att ta scenen i besittning. En stilig karl, med en fantastiskt grov svensk brytning, som tog tillfället i akt att berätta om EA Originals. Det är EA:s initiativ för mindre studior och som exempel tog man upp Umeå-baserade Coldwood som släppted Unravel tidigare i år. Det första spelet i Originals-satsningen blir Göteborgsstudion Zoinks kommande spel Fe. Ett äventyrsspel i tredjeperson med en charmig liten… fe(?) i huvudrollen. Det är ännu lite oklart vad Fe handlar om, men det ser rasande vackert ut och Zoink har uppenbarligen lämnat sina zombievikingar bakom sig.

Alla världens Star Wars-spel

Star Wars-klippet var lite rörigt, och visade egentligen inte särskilt mycket nytt. Det är lite expansioner till The Old Republic och lite annat, men mest ville EA berätta att alla spelstudior i hela galaxen jobbar med minst ett Star Wars-spel var. Mest intressant är att vi får se ungefär en tiondels sekund av något som skulle kunna likna gameplay från Uncharted-veteranen Amy Hennigs spel som hon knåpar ihop hos Visceral Games. Vad det handlar om återstår att se, men snyggt ser det i alla fall ut att vara.

Battlefield 1

Sist, men utan tvekan allra störst, på EA:s presskonferens var såklart Battlefield 1. Spelet presenterades för första gången för ungefär en månad sedan, och sedan dess har det spekulerats friskt kring huruvida det går att göra spel av första världskriget eller ej. Det verkar som att det inte ska vara några som helst problem, då den gameplay-trailer och den efterföljande 64-spelarmatchen som visades upp båda såg helt makalösa ut. Jag har aldrig varit särskilt förtjust i Battlefield, och har som mest nosat på de gamla andra världskriget-spelen, men det här ser ut som något jag verkligen vill testa. Synen av en zeppelinare som skjuts ner och störtar i ett eldhav och jämnar en hel by med marken kan få vilken luttrad spelskribent som helst att tappa hakan.

Det här var alltså höjdpunkterna från EA:s pressvisning på E3-mässan 2016. Vi på Svampriket har fullt fokus på E3 denna vecka, och streamar de flesta presskonferenserna med livekommentarer direkt från världsmetropolen Borås. Hålltiderna för samtliga presskonferenser hittar du här, och själva streamen hittar du på vår Youtube-kanal. Nedan kan du se hela EA:s visning, komplett med Svamprikets expertkommentarer.

Läs också: E3 2016 – Microsofts höjdpunkter

Läs också: E3 2016 – Ubisofts höjdpunkter

Läs också: E3 2016 – Bethesdas höjdpunkter

Läs också: E3 2016 – Sonys höjdpunkter

Läs också: E3 2016 – Övriga höjdpunkter

Läs också: Svampriket LIVE – E3 2016