Den första av de två giganterna till presskonferenser hölls på måndagkvällen, svensk tid. Microsoft ödslade ingen tid, utan slog på stora trumman direkt, både vad gäller hårdvara och spel. Det var en matig pressvisning, och jag kan omöjligt få med allt i ett enda inlägg. Här kommer därför några väl utvalda godbitar. Visningen i sin helhet, med Svampriketkommentarer, hittar du som vanligt längst ner i detta inlägg.

Ny hårdvara

Inte mindre än två kommande Xbox-konsoler presenterades på visningen. Den första är en slim-version av One, som får det fyndiga namnet One S. Mindre storlek, större hårddisk, lägre pris och en ny kontroll är huvudpunkterna. Hade konsolen bara inte varit vit hade den dessutom varit riktigt snygg. Konsolen släpps i augusti i år.

Man snackade även en del om Project Scorpio, den kraftfullare varianten av Xbox som det ryktats om tidigare. Vi vet inte så mycket mer än att den blir ”den kraftfullaste konsolen någonsin” och att den kommer lagom till nästa jul.

Men allra bäst när det gäller hårdvaran var ändå det här:

Egendesignade Xbox-kontroller? Ja, tack!

Gears of War 4

Jag har inte spelat något Gears of War utöver några få horde-matcher i trean, men blev ändå sugen på Gears of War 4 efter det här. Det ser snyggt, roligt, och intressant ut. Detta spel, och i princip vartenda ett på hela visningen är ”play anywhere”, vilket innebär att det släpps till både Xbox One och Windows 10, och du får båda versionerna om du köper en. Som PC-spelare applåderar jag det här initiativet, samtidigt som jag inser att min Xbox One nu är en väldigt dyr tegelsten.

Forza Horizon 3

Forza Horizon 2 var spelet som fick mig att på riktigt börja gilla bilspel efter att länge ha haft det högt på min lista över tråkigaste spelgenrer. Denna gång är vi i Australien, och det ser lika läckert ut som en räka på grillen… Förlåt.

ReCore

Efter seriös hårdvara, seriöst locustmördande och superseriösa snabba bilar var det dags för något lite mer lättsamt. ReCore visades för första gången i fjol, men nu fick vi lite gameplay. Actionäventyr i tredje person med en massa roliga robotar och cool tjej i huvudrollen? I’ll take it!

ID@Xbox

Ingen Microsoft- eller Sony-konferens är komplett utan en skrytrulle med fina indiespel, så även denna gång. Det mesta är spel vi känner igen sedan tidigare; Cuphead, Inside, Below etc. Men känns ju åtminstone kul att se att spelen vi väntat så länge på inte lagts ner.

We Happy Few

Det här är något av det mest intressanta, och läbbiga, jag sett hittills på årets E3. Folk käkar happy pills för att inte se hur jävla fucked up hela världen är. Vet inte så mycket mer än så, men riktigt läskigt och coolt, som sagt.

Dead Rising 4

Ännu en serie jag har noll koppling till, men alltid har velat spela. Dead Rising 4 ser ut som att det kan bli precis lika dumt som föregångarna, och jag har förstått att fansen är hajpade för att Frank West är tillbaka.

Scalebound

Scalebound har sett riktigt lökigt ut ända sedan det visades upp för första gången, och det ser inte bättre ut nu. Fyra personer samtidigt väger inte upp för de fula hörlurarna som huvudkaraktären har. Det här och Final Fantasy XV, som också visades hos Microsoft, ser nästan ut som samma spel, med japanska popidolstajlade pojkar som slåss mot omöjligt stora monster. Omöjligt stora monster kan vara väldigt coolt, men det här ser inte särskilt bra ut.

Sea of Thieves

Det släpps alldeles för få spel med pirattema, det har jag alltid sagt. Sea of Thieves har sett megacoolt ut sedan det visades första gången i fjol, och jag är så glad över att Rare gör spel som ser såhär bra ut igen. Sea of Thieves är mitt best of show så här långt, utan tvekan!

State of Decay 2

State of Decay var ett spel med grymt ambitiösa idéer, men som hade mått bra av en lite större budget. Det har troligen skett nu, och även om vi inte fått se någon gameplay ännu blir jag försiktigt nyfiken på State of Decay 2. Spelet släpps 2017, och med detta och Dead Rising 4 kanske zombiespelen inte är helt (o)döda trots allt?

Det här var alltså höjdpunkterna från Microsofts pressvisning på E3-mässan 2016. Vi på Svampriket har fullt fokus på E3 denna vecka, och streamar de flesta presskonferenserna med livekommentarer direkt från världsmetropolen Borås. Hålltiderna för samtliga presskonferenser hittar du här, och själva streamen hittar du på vår Youtube-kanal.

Läs också: E3 2016 – EA:s höjdpunkter

Läs också: E3 2016 – Ubisofts höjdpunkter

Läs också: E3 2016 – Bethesdas höjdpunkter

Läs också: E3 2016 – Sonys höjdpunkter

Läs också: E3 2016 – Övriga höjdpunkter

Läs också: Svampriket LIVE – E3 2016