Vi börjar (äntligen) närma oss slutet av pressvisningarna som inleder årets E3-mässa. Sony har länge åtnjutit sin plats som en av de sista presskonferenserna, och har använt det till att exempelvis trolla Microsoft året då Playstation 4 och Xbox One släpptes. I år var det knappast en högoddsare att man skulle släpa ut Hideo Kojima på scen, men man visade även upp en hel del annat intressant. Här är några av visningens höjdpunkter. Hela streamen, med Svamprikets kommentarer hittar du längst ner i inlägget.

God of War

Här sparas det inte på krutet! Även om det tisslats och tasslats om ett nytt God of War ett tag kom det här från ingenstans. Kratos har blivit äldre och tagit sig norrut och möjligtvis även fått en son. Han kan även ha kidnappat ungen, man vet aldrig med Kratos. Hur som helst ser det hela rätt jäkla coolt ut, och man verkar ha sneglat lite mot såväl Tomb Raider som Dark Souls den här gången. Min förhoppning är dock att Kratos själv kolar eller försvinner tidigt i spelet och att man sedan får spela vikingungen. Bring it on, Odin!

Days Gone

Jaha, ännu ett zombiespel med överlevnadsmekanik och grejer? Så tänkte jag tills man i slutet av pressvisningen fick se en hel del gameplay. Det visade sig att det handlar mer om World War Z-stilen av zombies, som kommer i gigantiska vågor än det långsamma The Walking Dead-stuket, och plötsligt blev jag sugen. Men vad är grejen med den uppenbara Norman Reedus-ripoffen?

The Last Guardian

Vi har ett datum! Jag upprepar, vi har ett datum! Jag har aldrig varit med på hajptåget kring The Last Guardian, men visst ser det fint ut. Dock verkar det tyvärr vara mer Ico än Shadow of the Colossus, men okej, jag blir ändå lite sugen. Jag vågar inte lita på att det kommer ut i oktober förrän jag faktiskt ser det med mina egna ögon, men om Migthy No. 9 lyckas komma ut kanske det finns hopp även för The Last Guardian.

Horizon Zero Dawn

Jag var taggad redan första gången vi fick se det post-post-apokalyptiska liret med det jättedåliga namnet, men jösses vad bra det ser ut såhär ett år senare! Den här mixen av en värld som naturen tagit tillbaka och svintuffa robotar, gammalt och nytt, prickar av så mycket av det jag tycker är coolast i hela världen. Lägg därtill en kvinnlig hjälte som verkar toppen, så känns det här spelet nästan som gjort för mig. Längtar till nästa år!

Detroit

Åh David Cage, som vi älskar att tycka att du är konstig och rätt dålig på att skriva manus. Men ändå kommer vi tillbaka till dina spel om och om igen. Enligt trailern för Detroit verkar det som att spelet kommer att bjuda på fler valmöjligheten än tidigare Cage-spel, men tillåt mig vara skeptisk till det. Däremot är själva upplägget, med androider och frågan om vad som krävs för att vara mänsklig, superintressant. Håller tummarna.

Resident Evil 7

Det känns som ett smart drag att ta ner Resident Evil på jorden igen efter att ha låtit det flippa totalt i ett par spel. Jag är helt nere med lite klassisk skräck och det lilla vi får se ser riktigt läbbigt ut. Spännande är också att hela Resident Evil 7 ska kunna gå att spela i VR. Den 24 januari nästa år får vi ser hur läbbigt Resident Evil blir.

Farpoint och Playstation VR

På tal om virtual reality så börjar det dra ihop sig. Den 13 oktober släpps Playstation VR i USA, och troligen kort därefter här i Europa. Farpoint är en shooter som utspelar sig på en annan planet med stora läbbiga spindlar. Eller något. Man visade även teasers för en rad olika ”experiences”, alltså mindre vr-upplevelser som inte riktigt kan klassas som hela spel. Star Wars Battlefront: X-wing Mission, Batman Arkham VR och Final Fantasy XV VR Experience är några exempel.

Värt att nämna när vi ändå går igenom de lite mindre grejerna är att Crash Bandicoot, Crash Bandicoot 2 och Crash Bandicoot Warped är på g i remastrade versioner. Vi kommer även att få se Crash i årets Playstation-version av Skylanders. Det är minsann på tiden att Crash får komma tillbaka efter hans fantastiska gästspel i Uncharted 4!

Death Stranding

De senaste åren har jag gått från högljudd Kojima-motståndare till ett stort fan av hans spelskapande, de mer tveksamma delarna av hans spel till trots. Men i mina ögon har han aldrig varit så intressant som nu, när han kan skaka av sig Metal Gear-bojorna han haft på sig i 30 år. I sitt nya projekt har han med sig en naken Norman Reedus, som ju skulle ha varit med i det Silent Hills som aldrig blev av, en bebis och en massa döda fiskar. Vi vet ingenting om spelet mer än att trailern är ”in engine”, men min intressemätare slår i taket.

Spider-Man

Det är väl egentligen bara Batman av alla superhjältar som fått en rättvis spelbehandling i modern tid, tack vare Rocksteady? Men det känns som att man i Insomniac har hittat precis rätt utvecklare för ett Spider-Man-spel. De är experter på spel rörelse och förflyttning är viktigt, och det känns som något som är A och O när det gäller Spidde. Även om jag inte är något fan av Peter Parkers alter ego hoppas jag att Insomniac gör något bra av det.

Det här var alltså höjdpunkterna från Sonys pressvisning på E3-mässan 2016. Vi på Svampriket har fullt fokus på E3 denna vecka, och streamar de flesta presskonferenserna med livekommentarer direkt från världsmetropolen Borås. Hålltiderna för samtliga presskonferenser hittar du här, och själva streamen hittar du på vår Youtube-kanal.

Läs också: E3 2016 – EA:s höjdpunkter

Läs också: E3 2016 – Microsofts höjdpunkter

Läs också: E3 2016 – Bethesdas höjdpunkter

Läs också: E3 2016 – Ubisofts höjdpunkter

Läs också: E3 2016 – Övriga höjdpunkter

Läs också: Svampriket LIVE – E3 2016