Som vi har väntat, och som rykten florerat senaste veckan kring den nya karaktären som Blizzard var på gång att avtäcka. De flesta rykten sa att hen skulle få sin premiär den 21 juli, men plötsligt på tisdagkvällen innan vår nya Overwatchonsdag, så släpptes två trailers. I skrivande stund är mina intryck blotta halvtimmen gamla, så detta är vad vi vet + vad jag tror om spelets nya supportsniper Ana.

Applåder till Blizzard

Spelets första tillägg i karaktärsuppställningen är en äldre kvinna från Egypten, vilket är ett välkommet och på vissa sätt ganska politiskt laddat val av Blizzard. Det är inte många utvecklare som skulle presentera en gråhårig kvinna från Mellanöstern som sin första DLC-karaktär, och speciellt inte i en tid när en så stor demografi av manliga spelare spyr sin avsky över feministiska initiativ i spel. Hela Svampriket applåderar enhälligt Blizzards beslut, oavsett om vi spelar spelet eller inte.

Det gamla gänget

Relationer

Reddit bubblade av rykten i flera veckor och spelare har ganska snabbt samlat ihop alla bevis och indikationer i och utanför spelet. Bland dessa spekulationer var att karaktären som då gick under namnet Sombra skulle vara Pharahs mor i spelet, Ana Amari, vilket stämde. Ana är en av de 6 grundarna av Overwatch, och kommer av den anledningen också ha relationer till spelets veteraner som Reinhardt, Reaper och Soldier 76. Det berättas även att Widowmaker skadade henne gruvligt i en strid som resulterade i att Ana befarades död. Hon förlorade tydligen bara sitt högra öga och är nu tillbaka i en aktiv roll på stridsfältet.

Lore är hälften av njutningen i den här typen av spel för mig. Det är en stor källa till humor, det möjliggör stora mängder fanfiction och memes i olika former samt ger stora dimensioner till känslan just vid speltillfället. Alla strider mellan Ana och Widowmaker kommer ju till exempel få en storartad dimension med tanke på deras historia. Och tanken att strida på samma sida med Pharah som mor och dotter ger mycket varma känslor tack vare den fina trailern ni ska få se nedan.

 

Förmågor

  • Bio rifle: Ett prickskyttevapen som skjuter ”darts” eller pilar som antingen skadar fienden eller helar ens allierade.
  • Sleep dart: Med sin hölstrade pistol skjuter Ana en pil som söver motståndaren under en förmodat ganska kort tid. Skada leder dock till att denne vaknar direkt.
  • Biotic grenade: En bomb som, precis som huvudvapnet, helar eller skadar beroende på vem som är i närheten. Den ökar även den helande kraften spelare i hennes lag får samt förhindrar fiender att bli helade under några ögonblick.
  • Nano boost: En pil reserverad endast för lagkamrater, som ökar deras skada och rörelsehastighet samtidigt som fiender gör mindre skada på dem.

Ana

Vad tror vi om allt detta då? Först och främst krävs det en pricksäker spelare då förstås, och karaktären kan i rätt händer garanterat bli en av de tyngsta aktörerna i så kallade ”sick plays”. Om rätt pilar träffar rätt saker vid rätt tillfälle kan Ana egentligen bära upp en hel 6 vs 6-fight och vara anledningen att laget vinner. En så pass kraftfull support kommer nog irritera väldigt många spelare, säkert även mig. Konkreta buffs som Nano boost samt introduktionen av kraftfull single target crowd control i Sleep dart kommer nog kallas obalanserat till en början.

Biotic grenade kommer att ruinera speltillfällen framförallt för de som möter Ana med Soldier 76 eller Roadhog, som lever på sin förmåga att hela sig själv ganska ofta. Även andra healers kommer ju få det kämpigare så fort hon är i närheten. Men jag välkomnar henne utan tvekan eftersom metat tycks växa ganska markant i och med Anas nya dimensioner.

Spontant tror jag Ana själv kommer att ha det kämpigt med Widowmaker, som förstås fortsatt är spelets bästa sniper när det gäller skadan. Men hon kommer också dela problem med Widow när det kommer till andra karaktärer som D:va, Genji och Winston.

Trailers

Nedan följer de två trailers som släpptes för att annonsera karaktärens stundande intåg i spelet. Ett datum är ännu inte satt, men Blizzard säger i alla fall ”snart”.

Håll till godo om ni inte redan sett, och diskutera gärna i kommentarsfältet nedan!