Det lackar mot jul och därmed verkar hela världen ta ledig. Förutom jag då, som ska jobba över hela jul och nyår… Men! Juletid innebär också att inte särskilt mycket händer i spelbranschen. Därför tar nyhetssvepet nu ledigt i två veckor, och vi ses i januari igen. Men, innan dess ska vi kolla lite på världens största Youtube-trollning, att Switch existerar på riktigt och att Final Fantasy får sin story patchad.

Pewdiepie trollar internet – raderar sin ”andra” kanal

Världens största Youtube-stjärna, Felix ”Pewdiepie” Kjellberg meddelade i förra veckan att han skulle radera sin Youtube-kanal när han nådde 50 miljoner prenumeranter. Den siffran nådde han ganska snabbt, och i fredags skulle kanalen raderas. Och visst raderade Pewdiepie en kanal, men inte sin primära. Istället raderade han en sidokanal och kallade hela grejen för ”ett skämt”.

Pewdiepie har tidigare kritiserat medier för att rapportera om saker han säger utanför dess kontext, och i slutet av videon där han raderar ”sin” kanal visas ett montage med bilder från stora mediesajters artiklar om tilltaget.

Niklas tankar: Vad som troligen är en av de största trollningarna på nätet någonsin lär ha retat upp såväl fans som belackare. Men det går inte att förneka att han har en poäng när han menat att medier tar allt han säger och skruvar upp det till elva. Världens största Youtube-stjärna är alltså fortfarande störst, och lär så vara så länge han själv känner för det.

Nintendo Switch visas upp hos Jimmy Fallon

Programledaren Jimmy Fallon blev rejält till sig när Nintendo-chefen Reggie Fils-Aimé besökte The Tonight Show och hade med sig både Super Mario Run till iOS och Nintendo Switch. I det tio minuter långa klippet ovan får vi se när Fallon testar både Super Mario Run och The Legend of Zelda: Breath of the Wild på Switch, och det är första gången Nintendos kommande konsol visas upp utanför trailern som släpptes tidigare i höst.

Utöver att själva spelet körs på Switch så visar Fallon och Fils-Aimé även upp lite funktioner på Switch, som att plocka ur den ur dockan och fortsätta spela, och det lilla stödet som går att fälla ut från skärmen. I publiken finns även Mario- och Zelda-skaparen Shigeru Miyamoto, som ger Fallons Super Mario Run-spelande en tumme upp.

Niklas tankar: Det märks att det börjar närma sig släppdags för Switch nu, och det känns betryggande att se konsolen hanteras av någon som inte är en Nintendo-chef. Även om Fallon såklart fått noggranna instruktioner om vad han kan och inte kan göra. Det är även ganska precis en månad kvar tills Nintendo har lovat att berätta mer om Switch och dess funktioner innan den sedan, förhoppningsvis, är redo att släppas i mars.

Just ja, får inte glömma att nämna att självaste Shigeru Miyamoto senare i programmet jammade lite Super Mario-tema tillsammans med The Roots. Det är omöjligt att inte älska den lille mannen.

Square Enix patchar Final Fantasy XV:s story

Pojkbandets resa ska bli lite tydligare nästa år.

Evighetsprojektet Final Fantasy XV släpptes i slutet av november, och fått över lag positiva reaktioner av såväl recensenter som fans. Som brukligt nu för tiden kommer spelet att patchas framöver. Men det är en ganska oväntad del som ska förbättras – storyn. Det meddelar spelets regissör Hajime Tabata på Square Enix officiella blogg. Bland annat kommer nya mellansekvenser att läggas till för att förklara delar av spelet som fått kritik för att vara otydliga.

Uppdateringarna med såväl spelmekaniska som berättelsemässiga förändringar kommer att släppas nästa år och vara gratis.

Niklas tankar: aDet är såklart standard att spel blir bättre med tiden när utvecklarna haft lite tid att ta in feedback och finslipa detaljerna. Men att storyn expanderas och ska bli ”bättre” flera månader efter släppet gör ju att vi som spelar från början inte får en lika bra upplevelse som de som hoppar på tåget senare. Det lär nämligen inte vara särskilt många som spelare igenom Final Fantasy XV en gång till bara för någon ny liten mellansekvens.

Det är inte mycket som talar för att köpa spel på dag ett nu för tiden. Särskilt onlinefokuserade spel som i många fall inledningsvis fungerar katastrofalt dåligt. Det är i princip alltid att rekommendera att ha lite is i magen och inte förhandsboka spel innan man vet om de är något att ha, men att behöva vänta i flera månader på den ”riktiga” upplevelsen är lite att ta i.