Trots att jag följt alla stora presskonferenser på E3, så är det bara Nintendos presentation som jag verkligen brytt mig om. Därför blir det jag som försöker summera den här korta uppvisningen att en blandad kompott. Kom även ihåg att Nintendo visade fler nya titlar utanför den här presentationen.

Reggie flummar loss


Nintendos egna Reggie ställer sig i någons vardagsrum och håller en lite pårökt monolog om vad spel är, vad spel kan vara, och vad spel kan erbjuda. Det finns ändå ett visst djup i att vi kan ta spelet någonstans, och att spelet kan ta oss någonstans… Whoa…

Xenoblade Chronicles 2

Japanskt animerollspel där huvudrollsinnehavarens ålder och den kvinnliga karaktärens midjemått förmodligen inte ligger jättelångt ifrån varandra. Det är jätteanime och du bär på en söt liten vit magiskt katt i din ryggsäckluva. Den kan förmodligen prata med en söt liten röst, och säger småspydiga saker. Jag brukar gå igång på sånt här, men någon gräns får det vara för hur karaktärsdesign får se ut. Ja, Tetsuya Nomura har haft ett finger med i spelet. Protagonisten springer genom väldigt många miljöer till väldigt anime musik och vi får höra röstskådespeleri som jag bara kan hoppas är ett alternativ till det japanska.

Kirby. Bara, Kirby.

Ingen undertitel. Ingen ”and the…” Bara Kirby. Varför inte. Vad utmärker det här Kirby från de tre senaste Kirby? Jag vet inte. Du kan förvandla Kirby till ett curlingklot. Det är väl nytt? Du kan slänga hjärtan på fiender så att de slåss för dig. Är det nytt?

Pokémon

Det kommer ett Pokémon till Switch. Det finns inget att visa. Eller berätta. Men någon gång kommer det ett Pokémon till Switch.

Metroid Prime 4

Det kommer ett Metroid till Switch. Det finns inget att visa. Eller berätta. Men någon gång kommer det ett Metroid till Switch.

Yoshi. bara, Yoshi.

Samma som med Kirby. Spelet har ingen titel än, och till synes inget som skiljer det från tidigare titlar. Men det är jättegulligt och äggen ser mjukare ut än någonsin förut. Papper verkar vara temat, i stället för garn.

Fire Emblem Warriors

Team Ninja och Koei Tecmo Games bjuder på ett Fire Emblem. Alltså inte Intelligent Systems och Nintendo. Vi ser att rollinnehavare från tidigare spel kommer och hjälper till i den här världen och dess berättelse om onda drakar. Att det är Team Ninja får mig att undra hur striderna kommer vara. Mer realtid? Spelet kommer även till 3DS, och trailern nämner ganska många gånger vänner och vänskap och att du kan klara allt med dina vänner.

Breath of the Wild Expansion Pass

DLC till Breath of the Wild! Trailern visar upp Master Trials och The Champions’ Ballad. I Master Trials färdas Link till en skog i vad som ser ut som en typ av shrine och måste överleva i bara kalsongerna. Mmm, fan service! Link måste plocka upp en kvist och slå ihjäl monster som har större vapen än han har. Ser lite ut som att man tagit trials of strenght och skruvat upp dem till 11. Här får vi även se Hero’s Path Mode, där du kan se var på kartan du gått de senaste 200 timmarna. Kombinerat med Korok-masken som låter dig veta när det finns ett korokfrö att finna i närheten kommer den här nya kartfunktionen förmodligen göra det mindre svårt att pressa ut det där sista goda ur världens alla hörn och vrår som du missat. Och så ett Master Mode, om du vill kämpa lite extra. The Champions’ Ballad bjuder på en ny grotta, och mer storyläge. Du kommer även kunna köpa amiibos av spelets fyra legendariska hjältar. Oklart huruvida du i och med dessa DLC-paket kommer kunna klappa spelets hundar.

Mario + Rabbids: Kingdom Battle

Inte något nytt här direkt. Ubisoft visade redan upp allt man ville berätta om det här spelet på sin egen mässa. Det här är enligt mig det mest spännande som en Switch-ägare har att vänta på just nu, och spelet överraskade mig stort!

Rocket League

Rocket League kommer till Switch, med allt material som hittills släppts inkluderat. Det intressanta här är väl att det är cross-network, så att du kan spela mot personer som inte sitter på en Switch. Är det första gången vi ser något sånt till en Nintendo-konsol? Och Mario-mössor. Mario-mössor till dina bilar. Såklart.

Super Mario Odyssey

En t-rex. Gladjazz. Mario på en vespa. Hubvärlden från Sonic Adventures. Mario i sombrero och poncho — kulturell appropriering! Mario besätter levande ting och får dem att helt tappa all vilja och självstyre. Människor inkluderat. Finns deras medvetande kvar någonstans djupt där inne? Är det här överhuvudtaget moraliskt försvarbart? Jag tycker det känns som ett steg bakåt från Galaxy, mot Sunshine. Men ska jag hitta något positivt med den här märkliga besvikelsen så är det att det åtminstone bäddar för mer varierat gameplay än någonsin tidigare. Jag är försiktigt pessimistisk.

Sen tog presentationen bara slut. Helt plötsligt. Inget outro. Inget avslut. Inga ord från Reggie eller Shigge. Men här kan du se presentationen i sin helhet: