Känner ni hur nära det är nu? E3 är bara runt hörnet, mindre än en vecka kvar. Det lär läcka en hel del fram tills dess, men vi fokuserar på lite annat så att vi kan grotta ner oss i E3 helt och hållet nästa vecka istället. Onlinetjänsten för Nintendo Switch släpps i tidig verison i sommar och blir gratis tills nästa år. Svenska fotbollsklubbar verkar ha hakat på trenden med att starta e-sport-lag. Sist men inte minst tar vi ett tårfyllt farväl av Playstation 3.

Switchs onlinetjänst gratis till 2018

Onlinetjänsten till Nintendo Switch kommer att vara gratis året ut. Det meddelade Nintendo i veckan som gick. En gratis provvariant av tjänsten kommer att släppas i sommar i form av en mobilapp där spelare kan styra upp onlinespelande med vänner på Switch och även använda röstchatt.

I tjänsten ingår även vad som i nuläget kallas Classic Game Collection. Det är en samling av klassiska Nintendo-spel med nya onlinefunktioner. Nintendo har tidigare sagt att spelen skulle vara tillgängliga under en begränsad tid och sedan bytas ut, men nu har man ändrat sig och meddelat att samlingen kommer att vara konstant.

När den betalda versionen av tjänsten rullar ut i början av 2018 kommer den att kosta 3,99 euro för en månad, 7,99 euro för tre månader och 19,99 euro för ett år.

Niklas tankar: Även om det kan tyckas bökigt att behöva köra röstchatt för Switch-spel genom en särskild app så tror jag ändå att det kan bli okej till slut. Men den stora grejen här är att Nintendo har lyssnat på sina kunder och backat från systemet där de klassiska spelen byts ut varje månad. Förhoppningsvis kan onlinetjänsten till Switch vara ett första steg mot en oundviklig Netflix-liknande lösning för klassiska spel.

Svenska fotbollsklubbar startar e-sportlag

Manchester City, Paris Saint Germain och FC Köpenhamn är exempel på fotbollsklubbar som startat egna e-sportlag. Nu hoppar även svenska klubbar på tåget. I veckan meddelade Hammarby IF att man startar ett e-sportlag med fokus på Fifa.

”Starten av ett e-sportlag inom Hammarby möjliggör nya intäktskällor till klubben, och parallellt med denna möjlighet finns det stora och delvis helt nya målgrupper och åldrar inom gamingvärlden, som vi vill komma i kontakt med”, säger Hammarbys VD Henrik Kindlund i ett pressmeddelande.

Även Malmö FF utreder möjligheterna att starta ett e-sportlag, skriver Sydsvenskan.

”Vi tittar på e-sportdelen både som eventarrangör men även möjligheterna till att ha egna spelare. Det ska jag ärligt säga att det som ligger närmast oss är Fifa eftersom det är samma sport”, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén till Sydsvenskan.

I januari blev även Jönköping Södra första svenska klubb att värva Fifa-spelare.

Niklas tankar: Även om vare sig Fifa eller CS:GO är ens i närheten av mina favoritspel när det kommer till e-sport är det kul att traditionella ”köttsport”-klubbar börjar inse att e-sporten faktiskt är en grej. Den stora frågan blir nu när e-sporten ska hamna på sportsidorna istället för nöjessidorna i tidningen när sportklubbarna själva sysslar med e-sport.

Tillverkningen av Playstation 3 upphör

Tack för allt, Playstation 3!

Tillverkningen av Playstation 3-konsoler har avslutats till slut, rapporterar Gematsu som citerar den officiella japanska Playstation-sajten. I produktbeskrivningen för den sista varianten av konsolen som tillverkades står det nu att den ”avslutats”.

Playstation 3 släpptes i november 2006 i Japan och Nordamerika och vi här i Europa fick lägga vantarna på den i mars 2007. Totalt har runt 80 miljoner Playstation 3-konsoler sålts, vilket gör att den nästan kom upp i samma siffror som Xbox 360, skriver Eurogamer.

Niklas tankar: Playstation 3 alltså. Vilken konsol! Hutlöst dyr när den kom, och smått omöjlig att utveckla till, om man får tro spelutvecklare själva. Cell-processorer och allt möjligt märkligt hade den, men till slut blev den både välsåld och hade ett spelbibliotek som verkligen inte gick av för hackor. Playstation 3 blev min första konsol någonsin som inte tillverkats av Nintendo, och det känns helrätt. Tack för allt, Playstation 3!