Hela världen spelar Red Dead Redemption 2 just nu. Därför tar vi sist i veckans nyhetssvep lite långläsning om utvecklarna Rockstar och kulturen kring crunch. I övrigt gläds PC-spelare att Xbox Game Pass kommer dit så småningom. Dessutom kollar vi in digitala spelbutiken GOG:s taktlösa kapning av en hashtag.

Xbox Game Pass kommer till PC – någon gång

Hur kommer biblioteket att se ut på PC, tro?

Microsofts Netflix-liknande prenumerationstjänst för spel, Xbox Game Pass, kommer att komma till PC – så småningom. Det berättar Microsoft-chefen Satya Nadella på ett möte med investerare, rapporterar bland andra Polygon.

Nadella nämnde inte när det är tänkt att tjänsten ska komma till dator, men Microsoft har satsat på att integrera Xbox och PC de senaste åren. Tidigare i år lovade man att samtliga Play Anywhere-titlar – spel som går att spela både på Xbox och PC – ska göras tillgängliga för Game Pass-prenumeranter samma dag som de släpps.

Niklas tankar: Nu blir jag nyfiken! Som innehavare av en fortfarande rätt okej speldator har min Xbox One stått urkopplad och oanvänd i säkert ett år. Play Anywhere-spelen kör jag på PC, och tredjepartsspel spelas på antingen datorn eller Playstation 4. Men jag måste erkänna att jag faktiskt hade varit nyfiken på Game Pass till dator. Vad jag undrar är dock hur biblioteket ska se ut när det kommer till äldre spel. Jag har svårt att se att man i en handvändning kan göra alla Xbox 360-spelen på bakåtkompatibilitetslistan (vilket ord!) spelbara på PC. Och hur blir det med tredjepartstitlarna? Det låter som en licensieringsmardröm att få med dem där. Nåja, den som lever får se, det kan ju vara långt borta ännu.

GOG kritiseras för kapande av hashtag för transfrågor

Speltjänsten GOG har hamnat i blåsväder.

Speltjänsten GOG, tidigare Good Old Games, råkade i blåsväder i förra veckan efter att ha kapat en hashtagg som belyser rättigheter för transpersoner på Twitter. I en tweet skriver de att klassiska PC-spel #WontBeErased så länge de har något att säga till om. Hashtaggen #WontBeErased skapades när det stod klart att Trump-administrationen i USA funderar på att dra tillbaka rättigheter för transpersoner.

https://twitter.com/Angry_Gr0bi/status/1054495164809596934

GOG, som ägs av The Witcher- och Cyperpunk 2077-utvecklarna CD Projekt Red, plockade snabbt ner tweeten och skrev i en ny tweet att den ”inte var menad som vare sig en illasinnad attack, eller en kommentar till den pågående samhällsdebatten”.

Niklas tankar: Skärpning! Vad det än är för tjommar som sköter CD Projekt Reds sociala konton så kan de behöva en uppläxning i hur man beter sig. Det är inte första gången de gör sig lustiga på transpersoners bekostnad. Tidigare i år drog man på det officiella Twitter-kontot för Cyberpunk 2077 ett transfobiskt ”did you just assume their gender”-skämt. Jag tycker om både tjänsten GOG och studion CD Projekt Red, men det börjar bli svårt att ta dem på allvar om de ska fortsätta hålla på att tramsa på detta vis.

Lästips: Rockstar och crunchkultur

Det tar tydligen många övertidstimmar att skapa så snygga solnedgångar.

Vi avslutar med ett tips på långläsning nu när Red Dead Redemption 2 har varit ute ett par dagar. Det är Kotakus Jason Schreier som grävt vidare i uppgifterna om övertid och osunda arbetsförhållanden hos Rockstar. Han har intervjuat nästan 90 nuvarande och före detta medarbetare på studion, och det ser… Inte bra ut. Slå dig ner, häll upp en kopp kaffe och grotta ner dig i många tusen välskrivna tecken arbetsfrågor i spelbranschen.

Kotaku: Inside Rockstar Games Culture of Crunch