Det har varit en hel drös med reor under Black friday-helgen, och jag gissar att många av er gick loss. Steam Link har varit ruggigt billig under tidigare reor, men så lär det inte bli framöver – Valve slutar nämligen tillverka den. Denna vecka dissar vi även Activisions urusla ursäkter för att inte ha undertexter i nyversionen av Spyro. Till sist ser vi en liten gnutta hopp för dem som fick sparken när Telltale Games stängde ner. 

Valve skrotar Steam Link

Sådana här blir svåra att få tag i framöver.

Steam Link, apparaten som låter dig streama dina datorspel till din tv, upphör att tillverkas, meddelar Valve i ett inlägg på Steam-forumen. I inlägget skriver man att den dessutom nästan är slutsåld i USA, och helt slut i Europa. Man säger inte rakt ut att man inte kommer att göra några fler Steam Links i framtiden, men för det utförandet som finns nu verkar det alltså vara slutet.

Valve lovar i inlägget att man kommer att fortsätta stödja de Steam Links som finns, och att mobilappen till Android-enheter kommer att finnas kvar och utvecklas.

Niklas tankar: Jag har varit så nära att köpa en Steam Link när de kostade några futtiga euro på någon rea, men tänkte att ”äh, jag tar det nästa gång”. Tji fick jag. De som använt den verkar ha bra saker att säga om den och visst hade det varit trevligt att kunna spela en del av mina PC-spel på stora tv:n. Jag är dock ganska övertygad om att Valve kommer att släppa något liknande en Steam Link framöver, med fler funktioner och stöd för 4K. Den nuvarande versionen klarar nämligen ”bara” 1080-upplösning.

Spyro-remake saknar undertexter: ”Finns ingen branschstandard”

Spyro saknar undertexter. Inte standard i branschen, menar Activision.

Nyligen släpptes nyversion av Playstation-trilogin om draken Spyro. Såväl fans och kritiker hyllar samlingen, förutom en viss detalj – spelen saknar undertexter i mellansekvenserna. Kritiken blev såpass påtaglig att utgivaren Activision blev nödgade att svara. Det skulle de aldrig ha gjort.

”När Toys For Bob [utvecklaren] gav sig på att göra en häftig spelsamling tvingades de fatta vissa beslut under processens gång. Teamet valde att behålla integriteten och arvet hos Spyro som fansen minns den intakt”, skriver Activision i ett uttalande, rapporterar Eurogamer. Istället för att medge att de begått ett misstag förklarar de sig med att det ”inte finns någon branschstandard” för undertexter i spel.

Men Activision stänger inte dörren helt mot att eventuellt fixa undertexter framöver när de avslutar uttalandet med ”studion och Activision bryr sig om fansens upplevelse, särskilt när det kommer till tillgänglighet för personer med funktionsvariationer” och att de ska ”utvärdera framöver”.

Niklas tankar: Trodde Activision och Toys for Bob verkligen att de skulle komma undan med att inte texta sitt spel år 2018? Tror inte det, va? Valmöjligheterna för tillgänglighet för funktionsvarierade har aldrig varit fler än idag, och att inte ens inkludera undertexter ser slappt och arrogant ut. Jag hoppas och tror att spelet kommer att få undertexter i en framtida uppdatering efter den skarpa kritiken. Gör om, gör rätt!

The Walking Dead görs klart – av annan studio

Kommer Clementine bli uppäten av en zombie? Snart får vi veta.

Den fjärde och avslutande säsongen av The Walking Dead, som lades ner när Telltale Games stängde och sparkade nästan alla sina anställda, kommer att göras klart. Det är studion Skybound som plockar upp de två sista avsnitten i säsongen, skriver studion på sin sajt. Man skriver också att många av dem som jobbade med The Walking Dead på Telltale är med för att ro projektet i hamn.

Det är i nuläget oklart när de två sista avsnitten i den sista säsongen ska släppas, men Skybound, som har startats av skaparen av The Walking Dead-comicen, Robert Kirkman, lovar att komma med mer information inom kort.

Niklas tankar: Efter det totala haveri som var Telltales hanterande av sina anställda i samband med nedläggningen är det skönt att höra att åtminstone några av de som jobbade på The Walking Dead inte bara kan avsluta projektet, utan dessutom få ut en lön i några månader till. Förhoppningsvis kan några av dem fortsätta på Skybound efter att säsongen är över, och vi får verkligen hoppas att studion har bättre arbetsvillkor och ledning än vad som kom fram om Telltale.