Mitt under brinnande förberedelser inför nya konsolsläpp bestämmer sig Sveriges Radio att det är lämpligt att helt lägga ner P3 Spel. Ett beslut som väcker såväl sorg som ilska hos undertecknad. På tal om nya konsoler, så ser det ut som att Xbox ska försöka sparka liv i stackars Gamestop med ett nytt avtal. Sist men inte minst får vi äntligen dyka ner i menyer och funktioner hos de nya konsolerna.

P3 Spel läggs ner – Effie Karabuda blir kanalens spelreporter

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av P3 Spel (@p3spel)

I nästan tio år har Sveriges Radio haft ett dedikerat spelprogram – först i etern och sedan i poddform. Men nu är det slut med det. I förra veckan meddelade SR att P3 Spel läggs ner efter höstens säsong. Anledningen är att att programmet inte har lyckats nå sin målgrupp.

– Vi har haft ett ambitiöst upplägg där vi velat nå den unga målgruppen som spelar mycket men vi har inte fått några tydliga indikationer på att vi lyckats, säger Caroline Pouron, kanalansvarig för P3 till SVT:s kulturnyheter.

För att väga upp för förlusten av P3 Spel har kanalen rekryterat Aftonbladet Spelas Effie Karabuda, som kommer att arbeta med att hitta egna spelnyheter och höras i kanalen varje vecka. Enligt Sveriges Radio finns det i nuläget inga planer på en ny spelpodd på P3, men de utesluter inte möjligheten att det kan bli i ett senare skede.

Enligt programledaren Elisabeth Bergqvist hade gänget bakom programmet ”mer att ge”

Det är i nuläget oklart vad det blir av Aftonbladets spelsatsning, eller om någon kommer att efterträda Effie Karabuda när hon lämnar tidningen.

Niklas tankar: Men usch så tråkigt! Jag har under alla år haft ständigt dåligt samvete över att jag lyssnat alldeles för sällan på vad P3 Spel-gänget krämat ur sig. P3 Spel har fyllt ett viktigt tomrum i public service, och även om Effie kommer att ha spel som huvudfokus mister vi de djuplodande dokumentärerna och annat som gjort P3 Spel unikt. Vi på Svampriket är bekanta med flera av dem som gjort P3 Spel och vi hoppas innerligt att alla inblandade landar på fötterna och får möjlighet att utnyttja sina erfarenheter på kommande arbetsplatser. P3 Spel kommer att vara väldigt saknat av många!

Gamestop får del av digital Xbox-kaka

Gamestop Xbox

BFF:s

Spelbutikkedjan Gamestop ska få en del av intäkterna för alla spel som säljs digitalt på en Xbox Series X eller S som köpts i en Gamestop-butik, skriver bland andra Gamesindustry.biz. Avtalet de båda företagen emellan gäller för såväl hela spel som DLC och sträcker sig även till begagnade konsoler som säljs på Gamestop. Det är oklart om Gamestop har ett liknande avtal med Sony för Playstation 5.

Avtalet kan vara välbehövligt för den krisande butikskedjan som har gått dåligt i flera år. Under 2020 ska totalt 450 butiker stängas, och i vinteri stängdes den sista svenska i Trollhättan.

Niklas tankar: Eftersom de svenska Gamestop-butikerna är ett minne blott är denna nyhet mer av kuriosa för spelbutiksbranschen i stort. Det har länge varit uppenbart att de stora kedjorna är ett utdöende släkte, och frågan är om det här inte känns lite som konstgjord andning? Det kanske är för att jag är svensk som jag inte förstår om Gamestop fortfarande är en stor grej i USA eller ej, men är det rimligt att Microsoft tjänar så mycket på ett avtal med en döende kedja? Ytterst oklart.

Videotips: Menyer, funktioner och annat på Playstation 5 och Xbox Series X/S

Vi närmar oss nya konsoler med stormsteg och om precis en månad kommer både Playstation 5 och Xbox Series X att ha släppts i Sverige – även om ingen kommer att kunna köpa dem. Vi får mer och mer detaljerad information om hur de faktiskt funkar, och nu har själva menyerna och en del av dess funktioner visats upp för båda konsoler. Xbox Series X/S kör på säkra kort med marginella förändringar av användarupplevelsen, medan Playstation 5 börjar om på noll och satsar på en hel massa nyheter. Kolla in de två klippen ovan och nedan, så får du nog ett hyfsat hum om hur olika de blir.