Tut i luren, nyhetssvepet är tillbaka! Det har varit några hektiska veckor med husflytt och annat, men nu rullar vi på som vanligt igen. Snart är det dags för E3 och då blir det åka av, men innan dess tittar vi på en jättesöt liten konsol med vev. Vi funderar även på vilka Playstation-spel som skulle göra sig bäst som film eller tv-serie. Sist, men absolut inte minst, förfasas vi över hur dum branschen är när det kommer till att namnge spel.

Utvecklare släpper minikonsol – med vev

Playdate

En spelkonsol – med vev!

Den är gul och liten nog att få plats i fickan. Den kommer att få ett hemligt spel varje vecka i 12 veckor. Den har en vev på sidan. Den heter Playdate och släpps nästa år. Bakom den lilla bärbara konsolen med svartvit skärm ligger utvecklaren och utgivaren Panic, som ger ut Firewatch och Untitled Goose Game.

”För att inget överraskar längre och överraskningar är fantastiska!”, skriver Panic på sin sajt om varför de gått från att utveckla program och appar, till att bli spelutgivare och till slut släppa en egen konsol. ”[Playdate är] Något litet som kan leverera en portion skoj och glädje till spelare som redan har sett allt.”

Utöver veven på sidan av konsolen har Playdate ett styrkors och två knappar. Den laddas med USB-C och har wifi. Spelen släpps i säsonger och till en början kommer 12 spel att laddas ned till konsolen – ett i veckan. Vissa spel kommer att vara längre, andra kortare, och de kommer att vara i vitt skilda genrer. Namnkunniga utvecklare som Keita Takahashi (Katamari-spelen), Bennett Foddy (QWOP, Getting Over It), och Zach Gage (Typeshift) är några av dem som ska släppa spel till Playdate.

Playdate släpps nästa år och kommer att kosta 149 dollar. Det är dock oklart huruvida den kommer att säljas i Sverige eller ej.

Niklas tankar: Det här blir jag jättenyfiken på! Inte för att jag känner att jag behöver en ny plattform för bärbara spel, utan för att Panic själva säger att det inte nödvändigtvis är något som ska utmana den existerande marknaden. Det är tänkt att bli en helt egen liten pryl där du inte ens kan välja spelen själv. Man lovar inte guld och gröna skogar, utan är helt öppna med att det till en början bara är första säsongen spel som är säkert att den släpps. Det lilla som visas av Keita Takahashis spel ser charmigt ut, och jag är supersugen på att se vad olika utvecklare gör med den lilla veven på sidan. Och det viktigaste: Den är så söt!

Nytt produktionsbolag ska göra tv och film av Playstation-spel

Blir det kanske Sully och Drake som är först ut för Playstation Productions?

Spel kan visst bli bra film och tv. Det tycker åtminstone Sony om öppnar produktionsstudion Playstation Productions för att ta Playstation-spel till vita duken och tv. De första produktionerna är redan igång, enligt Shawn Layden, styrelseordföranden för Worldwide Studios på Sony Interactive Entertainment.

”När fans klarar ett 40 eller 50 timmar långt spel och måste vänta tre-fyra år på en uppföljare vill vi ge dem ställen de kan gå till för att få mer av den upplevelsen och se karaktärerna de älskar utvecklas på olika sätt”, säger Layden i en intervju med Hollywood Reporter.

Layden nämner även Marvel och antyder att man vill göra för filmer baserade på spel vad Marvel gjort för superhjältar.

Vilka spel som ska bli film och/eller tv är ännu oklart.

Niklas tankar: Filmer baserade på spel blir ju alltid fantastiska, så det låter ju som en fantastisk idé att starta en studio som jobbar bara med det! Skämt åsido, kanske kan det komma något kul från Playstation Productions, men personligen känner jag lite att många av de storytunga spelen idag inte behöver bli film. De är spel för att de berättelserna gör sig bäst som spel. Men lågoddsare är väl att något av Naughty Dogs spel blir film eller tv först. Jag gissar på Uncharted, som det ju snackats om en filmversion av så länge jag kan minnas. Kanske kunde vara kul. Eller uruselt?

Vilka Playstation-spel vill du se på vita duken?

Årets Call of Duty heter Modern Warfare – igen

Call of Duty 4: Modern Warfare

Det blir Modern Warfare i år. Igen.

Årets Call of Duty-spel får ett bekant namn. Det ska enligt flera källor till flera olika medier nämligen heta… Modern Warfare. Inte att blanda ihop med Call of Duty 4: Modern Warfare från 2007, eller nyversionen av samma spel, Call of Duty: Modern Warfare Remastered från 2016.

Call of Duty: Modern Warfare ser ut att bli en reboot av Modern Warfare-serien, som i nuläget är en trilogi och Eurogamers källor ska Activision berätta mer nu i veckan, den 30 maj.

Niklas tankar: Tv-spel…