Om ni är som jag så älskar ni fantasifulla och spännande spelmekaniker, saker som sker utan att en riktigt såg dem komma. När de sen också inte återkommer, utan bara ligger där ensamma i all sin prakt, så blir de ännu mer speciella, ibland till och med mytomspunna. De brukar kallas One-offs, en grej som händer en gång, för att sen inte återkomma. Och om Super Mario inte är kungen av detta då… Ja jag kan ju inte äta min hatt för den har gamjäveln redan tatt.

 


 

5. Hatt-Snattarfågeln, Mario 64

Ursäkta, stal du just min mössa? Första gången jag mötte den infernaliska fågeln i Mario 64:as ökenbana fattade jag inte ens vad som skett, varför ser Mario så konstig ut? Och varför DÖR jag så fort? Alla One-offs är inte kul, men den jävla gamen har en plats på min lista oavsett, för vilken grej det var ändå, att upptäcka att Marios mössa i sig är en power up.


Ps. jag vet, apan gör samma sak, don’t @ me.

 


 

4. Dark Souls, Super Mario Odyssey

Tre gånger har jag upplevt genomspelningar av Odyssey, alla gånger har soffan flämtat högt av drakbossen i The Ruined Kingdom. Eller som kollegorna Tommy och Anders utbrast vid våran genomspelning:

– Det här är alla spel i ett…
– Och är inte det coolt så säg!

Odyssey har mååååånga One-offs, men Drakbossen tar priset för min del.

Eller som allas våran Ludde sa när vi streamade spelet:

“Det är en helt jävla realistisk drake, så jävla ballt!”

 


 

3. Mario Kart, Mario 3D World

Påskägg, One-offs eller bara fantastisk speldesign. I tredje värden av Mario 3D-world får du spela det spelets version av Mario Kart, en bana som Nintendo skulle kunnat mjölka ut till ett helt spel, men istället väljer att strössla otroligt konservativt med. En enda bana i hela spelet spelas på det sättet, vilket gör den otroligt minnesvärd.

 

 


 

2. Grodbossen, Yoshis Island

Många bossar är ju One-offs i sig, ett pussel som aldrig återkommer, en händelse som bara sker på ett ställe i spelet. Varför jag valt just denna boss beror på hur den leker med formatet.

I Yoshis Island startar alla bossar mer eller mindre till på samma sätt: Kamek förvandlar en fiende du mött tidigare och du måste fundera ut hur du ska besegra den numera jättelika bossen. I värld tre dock, blir det istället Yoshi som förminskas, och tvingas ha ihjäl den normalstora grodan inifrån. Om jag höll på att kissa på mig när jag spelade denna bana för första gången?

Japp.

 

 


 

1. Kuriboskon, Super Mario 3

Den mest Klassiska av alla One-offs. Ska jag vara helt ärlig så förstår jag inte riktigt varför jag (Och många med mig) hyser så fantabulöst mycket kärlek för den lilla gröna skon i bana 5-3. Men kärleken är där den är, och störst av allt är kärleken. Nuff’ Said.