Nu när Nintendo sänker priset på 3DS riktigt rejält kan det lätt kännas tungt för oss som köpte konsolen på releasedagen, men som fortfarande inte fått några riktigt bra spel. Det är som att vi betalat 800kr extra bara för att låta konsolen ligga och skräpa i fyra månader. Därför tänkte jag försöka muntra upp oss alla genom att påminna er om vad som hägrar vid horisonten. Här är de tio spelen till 3DS som borde ses fram emot mest!

10. Star Fox 64 3D 

Ja, titeln är urlöjig. Är det inte lika bra att ta bort 64, eller åtminstone kalla spelet Lylat Wars 3D? Nåja, med tanke på hur populärt Ocarina of Time blev till konsolen kan jag tänka mig att Star Fox 64 3D inte är den sista N64-titeln som släpps till 3DS. Personligen har jag spelat spelet alldeles för mycket för att känna mig så upphetsad att jag är redo att betala 500kr för det igen, vilket även var fallet med Ocarina of Time. Men om du inte rört titeln på över 10 år, eller till och med aldrig spelat det har du ett av världens – enligt mig – bästa shmups att se fram emot.

9. Metal Gear Solid 3: Snake Eater 3D

Precis som med Star Fox 64 3D lär Snake Eater 3D kännas mest spännande för de som antingen inte spelat det på ett tag, eller inte spelat det alls. Det är nämligen, som titeln antyder, en remake av uppföljaren till Sons of Liberty. Kojima och kompani verkar dock ha ändrat och lagt till tillräckligt med saker och funktioner för att spelet ska kunna kännas intressant även för de inbitna fansen. Att presentationen hör till något av det snyggaste vi hittills sett på konsolen skadar ju inte heller, och för oinvigda spelare som jag är köpet näst intill självklart.

8. Cave Story

Det är inte första gången som indieklassikern Cave Story har packeterats om och sålts till Nintendo-fans. Men den här gången är genomgången på en helt annan nivå, samtidigt som spelet inte längre bara är nedladdningsbart utan kommer på kassett. All grafik har arbetats om till 3D. Vapen, fiender, karaktärer och miljöer som förr brukade bestå av sprites är nu polygoner, och jag måste säga att det ser riktigt vackert ut. Jag är riktigt glad att jag inte hann spela WiiWare-utgåvan av Cave Story, för 3DS-versionen verkar på alla sätt och vis bli den ultimata upplevelsen.

7. Professor Layton Vs. Ace Attorney

Jag vet att det släpps ett Professor Layton-spel till 3DS, men det känns lite som att det här är mycket mer spännande. Två av DS-konsolens allra bästa serier tillsammans, hur underbart är inte det? Den nya Layton-titeln känns mer förutsägbar, medan Professor Layton Vs. Ace Attorney känns lite samma gamla. Problemet är bara att spelet kanske aldrig lyckas ta sig utanför Japans gränser, och det vore sannerligen en tragedi. Och med tanke på Nintendos attityd gentemot hardcorepubliken i väst är den risken stor.

6. Luigi’s Mansion 2 

Jag ska erkänna att jag aldrig spelat en enda sekund av Luigi’s Mansion. Jag har heller aldrig haft minsta lust att göra det, och tillsammans med The Windwakers (enligt åsikten jag hade då) urtöntiga presentation var det anledningen till varför jag inte köpte en Gamecube förrän nästa tre år efter releasen. Därför blev jag så förvånad över hur många som verkade förtjusta när uppföljaren utannonserades på årets E3 – vilket förresten sorgligt nog var det enda 3DS-spel att utannonseras under presskonferensen.  Än en gång beger sig Marios misslyckade bror ut på spökjakt med en dammsugare, och folk som testat säger att spelet har några av de snyggaste 3D-effekter de sett på konsolen.

5. Paper Mario 

Paper Mario-serien är enligt mig en av de mest underskattade serierna någonsin, och jag vet inte riktigt vad det beror på. Ända sedan Super Mario RPG till SNES har rörmokarens rollspelsäventyr legat på en oerhörd hög nivå. Hittills har Paper Mario-spelen varit ämnade för de stationära konsolerna, medan den lika kvalitativa systerserien Mario & Luigi representerat de bärbara formaten. Men det ändras nu, då ett Paper Mario för första gången släpps till en bärbar konsol. Att man fattat det beslutet är inte svårt att förstå, då seriens stil säkert gör sig riktigt bra i 3D. Efter att Super Paper Mario till Wii avvek från rollspelsformulan plockar Paper Mario till 3DS än en gång upp konceptet, vilket gör det till ett solklart kör för fans som jag.

4. Kid Icarus 

Länge hade fans gapat efter ett nytt Kid Icarus-spel, och jag förstod aldrig varför. Så när 3DS utannonserades sprang varken Link, Samus eller Mario i täten. I stället fick vi en gapig liten grabb vid namn Pit stjärnan i det första spelet Nintendo visade upp till konsolen. Trots detta finns i skrivande stund fortfarande inget releasedatum, vilket känns smått otroligt. Jag är inte säker på om Kid Icarus är vad fansen ville ha, eftersom det nu gått från plattform till shmup. Men efter att jag provspelat Kid Icarus måste jag säga att jag är glad över riktningen man tagit. Kontrollen verkar fungera fint och 3D-effekterna gör mer för upplevelsen än i de flesta spel. Vi som spelat oss trötta på Star Fox 64 kan se åt Pits håll i stället.

3. Mario Kart 7 

Ännu en Nintendo-konsol innebär ännu ett Mario Kart. Det har varit en oundviklig sanning sedan Gameboy Advance, och med tanke på framgångarna serien skördat de senaste åren lär det inte ändras snart. Jag är själv en otroligt inbiten Mario Kart-junkie. En sån där som inte bara väljer sin favoritkaraktär, utan i stället kollar upp alla förar- och fordonstatistik online innan han gör sitt val. Jag förstår om Mario Kart är allt annat än spännande för de flesta, eftersom det inte verkar ha hänt mycket sedan Wii-spelet. Såvitt jag vet är det väl bara glidflygandet som är något att notera, men jag hoppas att vapnen balanserats bättre sedan sist.

2. Resident Evil: Revelations 

Så Resident Evil: Mercenaries var inte mycket att hänga i granen, och det anade jag redan från första början. Jag hade inte ens gillat spelläget i fyran och femman. Resident Evil: Revelations är dock en helt annan sak, eftersom det faktiskt är ett riktigt Resident Evil-spel med story och progressiv kampanj. Bakom-axel-vinkeln är kvar, men bortsett från det verkar Revelations gå tillbaka till seriens skräckrötter, medan man lämnar actionkonceptet i baksätet. Båten och dess miljöer känns dessutom mycket som herrgården från det första spelet. Det kommer handla mer om trånga, mörka gångar. Mer om tät stämning. Men om att ransonera ammunition. Mer om problemlösning och nycklar. Mer om skräck, och att pressa spelaren. Det är dessutom det tveklöst snyggaste 3DS-spelen hittills.

1. Super Mario 3D Land 

Vad annars? Det är Mario. I en tanuki suit. Det är Super Mario Bros. 3 korsat med Super Mario Galaxy. Det bästa han gjorde då blandat med det bästa han gjort nu. Hur kan det inte vara det mest efterlängtade 3DS-spelet för alla? Till och med vissa goombas har tanukisvansar! Med tanke på hur Super Mario Bros 3-musiken från första Mario Galaxy förvandlade mig till en leende nioåring, kan jag bara gissa vad Super Mario 3D Land kommer göra med mig. Teamet bakom just Super Mario Galaxy verkar även vara hängivna åt att försöka implementera 3D-effekterna i spelets gameplay och spelkänsla. Super Mario 3D Land är inte bara spelet jag ser fram emot mest till 3DS, utan även det spel jag ser fram emot allra mest till alla konsoler i år.