Det har varit en mörk vecka för spelbranschen och människorna som verkar i den. En andra våg av metoo har svept genom branschen under veckan och många har delat med sig av berättelser om män som förgripit sig på dem. I samband med detta har ett tragiskt dödsfall i form av Night in the Woods-utvecklaren Alec Holowka skett. Dessutom vägrar Ion Fury-utvecklarna plocka bort homofobiskt innehåll i sitt spel som de lovat – på grund av att de recensionsbombats. Det blir ingen trevlig läsning i veckans nyhetssvep, och jag vill på förhand utfärda en innehållsvarning för sexuella övergrepp, våldtäkt och självmord.

Många i spelbranschen vittnar om övergrepp

Även den svenska spelbranschen hade sin #metoo, i form av #vispelarintemed.

En uppsjö berättelser om övergrepp och trakasserier mot kvinnor och ickebinära i spelbranschen delades i bloggar och sociala medier under veckan som gick. Det var efter indieutvecklaren Nathalie Lawheadsin sajt skrev om hur hen våldtogs av Skyrim-kompositören Jeremy Soule när hen först tog sig in i branschen för 11 år sedan. Det rapporterar bland andra Gamesinduztry.biz. Soule har i ett uttalande till Kotaku förnekat anklagelserna och kallar dem helt falska.

Lawheads berättelse fick flera andra att komma ut med liknande berättelser om övergrepp och trakasserier, i något som liknade en andra våg av metoo. Zoë Quinn, Adelaide Gardner och flera andra finns bland dem som träder fram, och Gamesindustry.biz har samlat deras berättelser. I flera av fallen får offren stöd och medhåll av andra som varit med om samma sak. I vissa av fallen har de anklagade männen slagit tillbaka mot anklagelserna, i andra har de bett om ursäkt och i vissa i skrivande stund inte uttalat sig alls.

Niklas tankar: Den våg av berättelser om sexövergrepp i olika branscher som sköljde över oss för med metoo för två år sedan var som en kalldusch, och det känns lika hemskt att höra om varje gång det kommer upp på agendan igen. Men att dela med sig av sina upplevelser, hur hemska de än må vara, är ett sätt att få andra att våga bryta tystnaden. För mig som i egenskap av att vara man i mångt och mycket inte ens haft en aning om vad som försiggått har det varit jobbig men nyttig läsning – och framförallt välkommet att så många kommer fram och berättar om vad de utsatts för.

Night in the Woods-utvecklaren Alec Holowka är död

Night in the Woods är ett av spelen som Alec Holowka jobbade på.

En av de huvudsakliga utvecklarna av äventyrsspelet Night in the Woods, Alec Holowka, har dött. Det meddelade hans syster Eileen Holowka på söndagen. På sin Twitter, som sedan dess har gjorts privat, skrev hon om hur hennes bror haft problem med humör- och personlighetsstörningar.

Nyheten om Holowkas död kom bara dagar efter det att han var en av dem som i veckan anklagats för sexuella övergrepp på personer i spelbranschen.

Alec Holowka är känd för att vara en av skaparna av Night in the Woods, samt arbetat på Aquaria, och skrivit musiken till Towerfall Ascension.

Systen Eileen skrev på Twitter att Alec själv varit ett offer för övergrepp, och jobbat på att rehabilitera sig själv.

I ett sista inlägg vädjar Eileen Holowka att broderns död inte blir en ursäkt för folk att trakassera någon annan.

Niklas tankar: Usch. Tragiskt och hemskt. Denna nyhet är såklart tätt sammankopplad med den ovanför och som ni kanske förstår har de sämre delarna av internet redan börjat mobilisera sig åt det ena eller andra hållet. Jag tänker inte ens försöka ”åsikta” om det här. Utan jag vill mest påminna om att det alltid är okej att förfasas över tragiken, men sedan stänga av och försöka tänka på något annat. Man måste inte tycka saker på uppstuds om precis allting hela tiden. Särskilt inte när det gäller tragiska livsöden och dödsfall. Så. Punkt.

Homofobi i Ion Fury plockas inte bort – efter recensionsbombning

Ion Fury – ett bra spel, med vad som verkar vara en del dåliga utvecklare.

Retro-shootern Ion Furys utvecklare Voidpoint fick nyligen kritik för att några av teammedlemmarna uttryckt sig homo- och transfobiskt på Discord, samt att spelet innehåller homofobiskt innehåll. För det bad studion om ursäkt, och lovade att patcha ut det homofobiska innehållet i spelet. Man lovade även att donera pengar till en välgörenhetsorganisation som sysslar med HBTQ-frågor. Slutet gott, allting gott.

Men, ursäkten och löftet föll inte i god jord hos arga fans som recensionsbombade spelet på Steam, vilket fick Voidpoint att plötsligt ändra sig, skriver Polygon.

”Vi kommer absolut INTE att censurera Ion Fury eller något av våra andra spel, nu eller i framtiden”, skriver utvecklarna på spelets Steam-sida.

Det homofobiska innehållet i Ion Fury är en shampooflaska med texten Ogay [en spoof på Olay, reds. anm.]. I ett stängt så kallat uvecklarrum förekom även texten ”fagbag”, något som dock inte var synligt för de flesta spelare.

Efter utvecklarens helomvändning säger Ion Furys utgivare 3D Realms att man ändå kommer att donera 10 000 dollar till välgörenhetsorganisationen, men att shampooflaskan får vara kvar i nuvarande skick.

”Delar av vårt community gjorde det väldigt tydligt att de kände att det var censur att plocka bort ’Ogay’ och att det borde vara skyddat av yttrandefriheten. Voidpoint ville lyssna på dem, och vi respekterade detta beslut”, säger 3D Realms till Polygon.

Niklas tankar: Ännu en gång får en högljudd minoritet som de vill, men den här gången handlar det om att INTE ändra på något. En shampooflaska med ett homofobiskt uttryck på är det minsta problemet i den här berättelsen. Det sjuka är att först verka göra det rätta – ett minimalt ingrepp som inte skadar någon men potentiellt gläder många människor – för att sedan helt och hållet rätta sig efter den arga nätmobben och slänga sig med ord som ”censur” och ”yttrandefrihet”. Uppenbarligen har folket på Voidpoint som så många andra inte koll på vad ordet censur betyder. Men, förväntar mig heller inte mer från folk som anser att feminister är galna och likställer att vara trans med att ha psykiska problem. Skärpning!