En lugn vecka blev det, sedan rätt in i hetluften igen. Denna vecka har det minsann hänt grejer! Årets nördigaste rapport, Spelutvecklarindex, har kommit och vi kikar på hur det går för den svenska spelbranschen. Vi tar även Activision Blizzard-härvan ett varv till. Igen. Avslutar gör vi med trailerkavalkad i form av allt som visades under State of Play.

Svenska spelbranschen omsätter 35 miljarder

Spelutvecklarindex 2021

Årets upplaga av rapporten Spelutvecklarindex är här. Bild: Dataspelsbranschen

Den svenska spelbranschen fortsätter att växa så det knakar, och omsätter senaste året nästan 35 miljarder kronor, en ökning med 40 procent jämfört med 2019. Det visar årets upplaga av branschorganisationen Dataspelsbranschens rapport Spelutvecklarindex. En majoritet av de svenska spelbolagen går med vinst, och den uppgår till sammanlagt 7,6 miljarder kronor.

”Den svenska framgångssagan fortsätter, och det märks inte minst på bredden av bolag och spel som ger stabil tillväxt. Branschen har mognat som helhet, och svenska spelutvecklingsbolag ligger i framkant”, säger Johanna Nylander, rapportförfattare och analyschef på Dataspelsbranschen i ett pressmeddelande.

De anställda är dessutom fler än någonsin tidigare, 6 596 personer i Sverige. En ökning med 11 procent mot 2019. Däremot har ökningen av andelen kvinnor inom svensk spelutveckling saktats ner något och gick från 21 procent till 21,4 procent av den totala bemanningen under fjolåret.

Det ser även ut som att Ubisoft-studion Massive i Malmö nu är Sveriges största utvecklare, sett till antalet anställda. Enligt rapporten har Dice i Stockholm 714 anställda medan Ubisofts svenska studior har 741, 641 på Massive i Malmö och 100 på Ubisoft Stockholm. Men till Sydsvenskan säger Massive att man sedan rapporten sammanställdes har växt till 716 anställda, medan Dice fortfarande säger att 714 är deras officiella siffra. Potentiellt tronskifte alltså, även om siffrorna i skrivande stund troligtvis redan är inaktuella med tanke på takten branschen växer i.

Niklas tankar: Min största kritik mot SVT-dokumentären Det svenska spelundret var att den fokuserade alldeles för mycket på pengarna, tillväxten och antalet anställda, och för lite på själva spelen och kulturen kring dem. Så sitter jag här själv och skriver om omsättning vilka som är störst. Men jag tänker att det får vara okej i undantagsfall när vi på Svampriket vanligtvis lägger mest energi på spelen. Hur som helst så är det knappast förvånande att den svenska spelbranschen fortsätter att växa så det knakar. Folk har haft mer tid än någonsin att köpa och spela spel under pandemin, och vi är helt enkelt jäkligt bra på att göra dem här i Sverige. Det hade ju dock såklart varit trevligt om andelen kvinnor växte mer än den väldigt blygsamma takt vi nu ser. Med tanke på alla problem med sexism och trakasserier i branschen, även här i Sverige, skulle det verkligen behövas att långt fler än var femte person är kvinna. Min förhoppning är att det finns anledning att fokusera på den siffran än hur många miljarder branschen omsätter när nästa års rapport släpps.

Blizzcon ställs in – Kotick går ner i lön

Blizzcon

Det blir inget med detta på ett tag, hörrni.

Blizzards årliga evenemang, Blizzcon, ställs in. Det skulle ha hållits digitalt i februari, men på grund av de pågående skandalerna hos Activision Blizzard blir det inte av. Inget nytt datum för evenemanget, som skulle vara digitalt, har satts och Blizzard ska nu ”återuppfinna” Blizzcon, enligt ett uttalande.

”Just nu känner vi att den energi det skulle ta att arrangera en sådan här show bättre riktas mot att stödja våra team och fortsätta utvecklingen av våra spel och upplevelser”, skriver man bland annat i uttalandet. Blizzard lovar samtidigt att man kommer att släppa nyheter om sina släppta och osläppta spel även om Blizzcon inte blir av.

I förra veckan meddelade även Activision Blizzards kontroversiella högsta chef Bobby Kotick i ett utskick till alla anställda att han går ner i lön under rättsprocesserna mot speljätten. Tills dess att betydande förbättringar i företagets kultur har genomförts kommer Kotick att ha Kaliforniens minimilön på 62 500 dollar om året. Kotick har dock redan tjänat 155 miljoner dollar i år tack vare en rejäl bonus.

I brevet till de anställda lovar Kotick en rad förbättringar efter det att företaget bland annat stämts av såväl statliga som federala myndigheter för att sexuella trakasserier, rasism och usla arbetsförhållanden varit utbrett inom koncernen. Hårdare tag mot trakasserier, en ökning av andelen anställda som är kvinnor och icke-binära, och mer jämställda löner, är några av förändringarna som utlovas. Kotick kallar stämningarna för en ”katalysator” för att få igång förändringar i företagskulturen.

Niklas tankar: Det hade varit i princip omöjligt att hålla ett Blizzcon om bara några månader med tanke på all den skit Activision Blizzard, med all rätt, vadar igenom just nu. Det enda man kan göra i det här fallet är att ställa in. Frågan är om Blizzcon kommer att kunna komma tillbaka på ett bra tag, eller hur Blizzard ens kommer att se ut om och när det här är över. Det må vara fina ord som kommer från Kotick, men man ska inte glömma att han är vd och främst har investerarnas intressen i åtanke. Något säger mig att de många skandalerna nu nått en sådan nivå att det påverkat företagets värde för investerarna väsentligt, och att det är anledningen till att man nu till slut lovar bot och bättring. Vi får innerligt hoppas att det kommer något bra ur det hela, och att det här får ringar på vattnet i hela spelbranschen. För det kan verkligen inte få se ut så här. Skandal efter skandal upprepar sig hos utvecklare i hela världen, och spelbranschen känner verkligen inte som ett särskilt kul eller inbjudande ställe i nuläget. Gör om, gör rätt, och det snabbt!

Allt från veckans State of Play

State of Play

Trailerkavalkad!

Sony höll under veckan som gick en kortare State of Play med trailers för kommande Playstation-spel. Störst fokus låg på Little Devil Inside men det bjöds även på en del annat. Här är alla trailers från State of Play den 27 oktober.

Deathverse: Let It Die

Multiplayeruppföljaren på Let it Die släpps till våren.

We Are OFK

En biografi över bandet OFK, typ. Släpps 2022.

Bugsnax: The Isle of BIGsnax

Större bugsnax på en ny ö och möjligheten att inreda ditt hem kommer i en gratis uppdatering tidigt 2022.

Five Nights at Freddy’s: Security Breach

Det största Five Nights at Freddy’s kommer i december.

Death’s Dooor

Omåttligt populära kråk-rogueliten Death’s Door kommer till Playstation den 23 november.

KartRider: Drift

KartRider: Drift ser ut som ett Mario Kart med Mega Man. Free to play, släpps 2022, beta i december.

King of Fighters XV

King of Fighters 15(!) släpps den 22 februari, betatest i november.

First Class Trouble

Lista ut vem som är mördarroboten på rymdkryssaren – à la Among Us. Släpps 2 november, gratis med Playstation Plus.

Star Ocean The Divine Force

Lagom till 25-årsjubiléet av första spelet visades Star Ocean The Divine Force upp. Släpps nästa år.

Little Devil Inside

Som utlovat bjöds vi på en lite längre titt på Little Devil Inside som bjuder på båtar, snö och envisa åsnor. Släpps nästa år.