Fifa kommer inte längre att heta Fifa! För snart kommer ett annat spel än Fifa att heta Fifa, även om Fifa kommer att vara i princip samma spel som tidigare. Det är förvirrande, men stora nyheter om EA:s fotbollsjätte. Stora nyheter är även att årets kanske största kommande spel, Starfield, inte längre kommer i år. Inte så stort, men mest förargelseväckande är att högste Playstation-chefen inte verkar tycka att det där med aborträtt är så viktigt.

Fifa byter namn och Fifa gör eget spel

Fifa 2022

Fifa blir inte längre Fifa, men det mesta lär vara sig likt.

Efter nästan 30 år bryter EA med fotbollsorganisationen Fifa, och spelen måste byta namn. Från och med 2023 kommer Fifa-spelen istället att heta EA Sports FC. Det sedan länge beryktade brottet mellan de tidigare samarbetspartnerna meddelades i ett pressmeddelande strax innan EA:s årliga finansiella pressträff.

Enligt källor till The New York Times avbryts samarbetet på grund av att Fifa ville ha mer än dubbelt så mycket betalt för licensen – mer än en miljard dollar per fyra årig VM-cykel.

Enligt EA kommer det avslutade samarbetet inte att påverka spelet särskilt mycket då de med över 300 avtal har säkrat licenser för över 19 000 spelare, 700 lag, 100 stadion och 30 ligor.

Strax efter EA:s besked gick Fifa ut med att de kommer att släppa ett eget Fifa-spel och att de arbetar med utvecklare och utgivare för att kunna släppa sitt spel 2024. De jobbar även på ett antal andra spel med Fifa-namnet, där de första ska släppas senare i år.

Fifa-chefen Gianni Infantino hävdar bestämt att ”det enda autentiska, äkta spelet som har Fifa-namnet kommer att vara det bästa för spelare och fotbollsfans”.

Niklas tankar: Slutet på en era! Fifa-varumärket är verkligen oerhört starkt, och det ska bli lite kul att se hur mycket förvirring det blir när Fifa till slut släpper sitt eget – ofrånkomligt sämre – spel. Bara storhetsvansinnet i att ta sig an EA:s spel säger en del om hur verklighetsfrånvända Fifa är. Det kommer att kännas märkligt, men ju mindre pengar den genomvidriga organisationen Fifa får desto bättre.

Starfield och Redfall skjuts upp till 2023

Starfield

Det här får ni allt vänta på lite till.

Två av Xbox största kommande spel får se sina släppdatum framflyttade. Såväl Bethesdas rymd-rpg Starfield som Arkanes vampyrskjutare Redfall släpps nu någon gång under första halvan av nästa år, skriver Bethesda på Twitter. Någon anledning till varför spelen försenas ges inte, utöver att ”vi vill försäkra oss om att du får den bästa och mest finslipade versionen av dem”.

I juni i fjol sa Bethesda-chefen Todd Howard ”vi är säkra på datumet, annars hade vi inte gått ut med det”.

Framflyttningen av de två storspelen får andra halvan av året att eka rätt så tom för Microsoft-ägda studior och många som sett fram emot spelen har vädrat sin besvikelse online. På Twitter skriver Xbox-chefen Phil Spencer att man ”förväntas leverera kvalitet och konsekvens. Vi kommer att fortsätta jobba på att bli bättre på att möta dessa förväntningar.”

Niklas tankar: Aj aj aj, det här ser inte bra ut för Microsoft och Xbox uppställning för 2022. Redfield och, framförallt, Starfield var två av årets absolut största planerade spelsläpp, och en viktig anledning till att folk skaffar och behåller Game Pass. Nu är de borta, och det återstår att se om det påverkar användarantalet, och vad Microsoft i så fall gör för att stävja ett eventuellt tapp. Vad finns kvar för 2022? Forza Motorsport 8 kanske? Ett storspel, helt klart, men inte i närheten av samma mainstreamlockelse som de andra två. Spelhösten ser, återigen, ut att bli mer av en spelvår.

Sony-anställda upprörda efter chefens abortuttalande

Jim Ryan

Playstations högste chef verkar inte riktigt ha örat mot marken.

Anställda på Sony är arga och upprörda. Anledningen är att högste Playstation-chefen Jim Ryan i ett mejl till alla anställda gjorde ett inlägg i den pågående debatten om aborträtten i USA, skriver Bloomberg. I mejlet ber han anställda att ”respektera olika åsikter” i abortfrågan, där högsta domstolen förväntas dra tillbaka rätten till fri abort i landet. Efter abortuttalandet avslutas mejlet med en lång utläggning om Jim Ryans katter, något som många anställda enligt Bloomberg anser trivialisera en viktig fråga.

Ryans utspel om att ”respektera olika åsikter” står i bjärt kontrast till många andra spelstudior som tagit ställning för bevarandet av aborträtten. Playstation-ägda Bungie kallar i ett uttalande högsta domstolens väntade agerande för ”en direkt attack mot mänskliga rättigheter” och Microsoft-studion Double Fine menar att det ”direkt skulle påverka liv, rättigheter och valfrihet för alla i det här landet”.

Niklas tankar: Det eventuella upphävandet av den så kallade Roe v. Wade (den prejudicerande dom som garanterar aborträtten i USA) slog ner som en bomb och alla i hela världen, utöver den kristna högern, är med all rätta vansinniga. Det är inte en tolkningsfråga, utan en mänsklig rättighet som nu kan komma att försvinna från en av världens största demokratier. Att som chef för ett stort, till synes ganska progressivt, techbolag välja ”höra båda sidor” som sin ståndpunkt i ett mejl till alla anställda är oerhört tondövt. Varken Jim Ryan själv eller någon annan på Sony har svarat på kritiken, men man kan verkligen hoppas att en pudling är nära förestående. Skämmes, Jimpa!