Fredagslistan

Xbox Live Summer of Arcade 2010

Microsofts Summer of Arcade är tillbaka! Förra sommaren var en succé, och gav oss några av det årets bästa spel som Trials HD och Shadow Complex. Årets startfält ser inte sämre ut det heller, och vi ser bekanta namn som Tomb Raider och Castlevania. Förra årets Summer of Arcade inleddes den 22:a juli, men än så länge har den här sommarens upplaga inga releasedatum. Men det hindrar mig inte från att starta igång hypen redan nu. Det här är spelen jag ser fram emot mest under Xbox Live Summer of Arcade 2010!

#5 – Castlevania: Harmony of Despair


Ett Castlevania där du helt enkelt kan spela tillsammans med fem andra äventyrare. Jag har försökt gilla Castlevania, men aldrig riktigt lyckats. Detsamma gäller Metroid. Jag antar att jag helt enkelt inte är gjord för labyrintutforskande och backtracking. Tydligen är många otroligt hypade inför den här titeln, men jag räknar mig inte som en av dem. Och eftersom jag inte på något sätt och vis är ett fan av serien, säger det mig absolut ingenting att Koji Igarashi än en gång agerar producent. Det här är en titel som jag förmodligen kommer skippa. Jag hade mycket hellre sett det svenskutvecklade och helt underbara Ilomilo.

HYPENIVÅ: 1 flygande brinnande dödskalle av 5 möjliga.

#4 – Lara Croft and the Guardian of Light


Det är intressant att man tagit bort Tomb Raider från titeln. Nu heter det bara Lara Croft. Spelet utspelar sig utifrån en isometrisk vy, och har tungt med fokus på plattformande och co-op, vilket onekligen låter intressant. Produktionsvärdet verkar vara skyhögt, och kanske är det årets Shadow Complex. Crystal Dynamics har inte direkt gjort ett dåligt jobb när de förvaltat Tomb Raider-serien de senaste åren, och jag måste erkänna att även om jag inte är ett fan av spelen så låter plattformshoppande co-op väldigt intressant.

HYPENIVÅ: 2 guppande bröst av 5 möjliga.

#3 – Monday Night Combat


Lite av vad jag skulle kalla för uppställningens underdog, som riskerar att hamna i skymundan om det inte får tillräckligt med bra publicitet. Här är det arenastrider i arkadstil och tredjeperson som gäller. Det är du mot andra spelare av olika klasser med olika vapen, och den som skjuter sönder motståndet mest vinner. Med variationer och olika spellägen, såklart. Tänk Team Fortress möter Unreal Tournament, ungefär. Uber Entertainment är en färsk utvecklare som jag har noll koll på, vet inte ens om de någonsin släppt ett spel förut. Så det ska bli intressant. Jag saknar old school-shooters i allt vimmel av Medal of Honor, Call of Duty och Battlefield.

HYPENIVÅ: 3 kulhål i en neonrustning av 5 möjliga.

#2 – Hydro Thunder Hurricane


Jag älskar arkadracing. Snabbt ska det gå, och högt ska det flyga. Om man dessutom kan skjuta på varandra bli det desto bättre. Det ska vara Mario Kart, Excite Truck, Blur, Split/Second, F-Zero och Wave Race. Ingen tråkig seg och långsam realism där allt handlar om perfekta kurvtagningar och sofistikerat tålamod i 30 minuter innan en lucka öppnas för den perfekta omkörningen. Därför är jag väldigt hypad inför Hydro Thunder Hurricane, som ser ut att vara kärleksbarnet mellan just F-Zero och Wave Race. Behöver jag säga mer? Det är en titel som garanterat ska laddas ner.

HYPENIVÅ: 4 blöta g-krafter av 5 möjliga.

#1 – Limbo


Limbo är utan tvekan det mest intressanta spelet för mig under årets Summer of Arcade. Jag älskar att indiespelen börjat ta tillbaka problemlösning till spelutbudet, och det inte bara handlar om action och stora explosioner. Bara den visuella stilen är tillräcklig för att få mig intresserad. Inte ens svala recensioner kommer hålla mig borta från den här titeln, som påminner mig om underbara spel så som Lucidity och A Boy and His Blob. Det är oerhört kul att både Ilomilo och Limbo kommer från nordiska utvecklare (Danmark och Sverige), eftersom båda spelen enligt mig är sommarens mest intressanta titlar. Men med en minimalistisk visuell stil, ingen musik och ständigt hotfull atmosfär är Limbo på sätt och vis Ilomilos motsats. Ändå har båda spelen problemlösning gemensamt. Limbo kan mycket väl vara ett av 2010 års allra bästa spel.

HYPENIVÅ: 5 stilistiskt ångestfyllda emoluggar av 5 möjliga!

Inga kommentarer

  1. Hurvilo skriver:

    Själv kan jag inte riktigt känna samma hype inför SoA som jag gjorde både i fjol och i förrfjol. :'(

    Jag ser gärna att det ändrar sig när spelen väl är färdiga.

  2. Spel-Malmer skriver:

    Gillar betygskalorna!

Skriv en kommentar