Ja, då har vi kommit till tredje och sista delen för min E3-special. Min förhoppning är att ni tyckt det varit underhållande och att jag kanske kan stöta ihop med er på ett framtida E3. Jag tänkte därför snabbt gå igenom vad som krävs och vad det kostar att få besöka E3.

Det är faktiskt inte så svårt att komma med som man skulle kunna tro.
Först och främst måste man vara 17 år fyllda. Nästa krav är att du måste tillhöra branschen och kunna styrka detta med förslagsvis arbetsgivarintyg, rekommendationsbrev från din chef och någon reklamfolder från företaget du jobbar för. Dessa tre saker ska helst faxas in.

Att tillhöra branschen gör dock betydligt fler än de tror och ibland kan beröringspunkterna vara väldigt långsökta. Det räcker egentligen om det bara finns minsta koppling till hemelektronik, datorer eller spel. Ganska många som kvalar in med andra ord.

För att det hela ska gå igenom krävs förstås din chefs stöd och att du försäkrar honom/henne att det inte kommer kosta företaget någonting.

Jo, jag talar nu om det alternativ där du får stå för allting då det känns föga troligt att ditt företag står för din tripp.

Här kommer lite tips på hur du kan gå till väga.
1. Se först till att din chef är med på noterna och ger dig ledigt plus sin välsignelse i ett undertecknat brev.

2. E3 anger bara vilken månad det går att börja ansöka om en plats till evenemanget. Se därför till att besöka deras hemsida http://www.e3expo.com/ minst ett par gånger i veckan för att vara bland de första som ansöker. Det tillkommer en avgift om man anmäler sig sent.

3. Efter ett par veckor lämnas besked ifall man beviljats en plats. Du blir då ombedd att faxa in dokument som styrker att du tillhör branschen. För att spara pengar är det nu som du kan boka flyg och hotell. Bra (billiga) flyg och hotell blir snabbt uppbokade ju längre du väntar.

4. För att få komma in i USA krävs förstås att du har ditt pass i ordning och en ESTA-ansökan. ESTA-ansökan kan du göra här: http://www.esta.us/svenska.html

När din ESTA-ansökan godkänts får du ett kontrollnummer du måste ha med dig när du kommer till flygplatsen.

5. Rekommenderar bra kamera, ryggsäck och extra snacks plus ordentligt med dricka. En, bok, NDS eller PSP kan vara en bra idé då det är en del kötid.

Vad kostar då kalaset?

Självklart beror detta på din plånbok. Ett beprövat sätt är att handla på sig ”lite” hemelektronik och sedan sälja det när man kommer hem. Det var för övrigt så det gick till när jag köpte min PS3 i New York. När jag sålt allt jag köpt på mig var både flygresan och min PS3 betald. Fast då måste man förstås ha råd att ligga ute med pengar…

Här kommer mina utgifter (avrundat uppåt):
Flyget (tur och retur):    5000 kr

Hotell (6 dagar):           2500 kr

Mat:                            2500 kr

Det går förstås att bo billigare och snåla med var man äter, men runt 10.000 kr får man nog räkna med att resan går loss på. Då vill jag även tillägga att dollarn dessvärre var lite mer värd än jag önskat. Oavsett dollarn är en USA-resa alltid ett ypperligt tillfälle att köpa på sig lite spel eller en konsol då det alltid kommer vara billigare än hemma…

Det är torsdag den 17 juni och sista dagen för E3-mässan.

Oavsett hur mycket du tycker om spel är det nästan omöjligt att inte bli mättad.
Västra och i synnerhet södra hallen sjuder av så många spelintryck att hjärnan till sist blir trött. Min första spelmässa besökte jag för över 15 år sedan och den tråkigaste skillnaden som slår mig är att E3 är väldigt snålt med gratisprylar. Faktum är att det nästan krävs att man är inköpschef för ett medelstort företag för att få köpa det som ställs ut – förutsatt att det ens är till salu. Troligen var detta den största besvikelsen med E3 för mig.

Ett alternativ är då att besöka E3´s giftshop som i första hand består av kläder, koppar och vattenflaskor. Köpte mig ett par T-shirts med det tilltalande budskapet ”Work hard! Play harder!” och en metallic-blå vattenflaska. Är ju viktigt att få med sig en souvenir.
Något av det mest spännande från E3, enligt mig, var Onlive.

Flera av er har säkert hört talas om det tidigare. Själv har jag tillhört det skeptiska lägret då jag inte trodde idén skulle vara genomförbar då många spel är alltför krävande.

Hur fungerar det då?

Lite kortfattat är tanken att du har ett abonnemang hos Onlive ungefär som många redan idag har för sina kabeltv-kanaler. Den stora skillnaden är att du med Onlives microconsole spelar spel och inte ens behöver äga en dator eller konsol. Allt som krävs är en internetuppkoppling på minst 5 MB. Boxen har stöd för både mus, tangentbord och exempelvis Microsofts Xbox 360-kontroll. Om du inte vill använda Onlives microconsole går det utmärkt att använda en skräpdator eller intelbaserad Mac så länge den duger för att spela upp filmklipp.
Själva spelandet sker på Onlives servrar och stream:as likt film tillbaka till dig.

Den 17:e juni hade Onlive-tjänsten premiär i Nordamerika med speltitlar som Assassin´s Creed 2, Batman:Arkham Asylum, Borderlands, Mass Effect 2 och Colin McRae: Dirt 2.

De var mycket förtegna när jag frågade om en europarelease, men det finns planer på UK-release i slutet av 2011. Det finns med andra ord ännu frågetecken för övriga Europa.

Anledningen till att jag finner Onlive spännande är att jag tror detta kommer vara en självklar (fullt fungerande) tjänst och ett alternativ för spelare i en inte alltför avlägsen framtid.
Jag står vid en av EA´s montrar och spöar upp en kille i EA MMA. Han kan inte vara mer än 14 år. Hur sjutton kom han in? Plötsligt blir vi avbrutna av en representant som säger att vi måste sluta. Han stänger av vår 360-maskin och vi blir plötsligt medvetna om hur alla effektivt packar ner sina ”attraktioner” omkring oss. Klockan är 17.00 och E3 är slut…