”Zombiewalk – Göteborg. Det är jag som är Zombie Jesus” Foto: Patrik Petroff

Zombies är överallt nu för tiden. När de inte översvämmar en i tusentals inne i ett köpcenter så översvämmar de media och bland vänner.

The Walking Dead är en serie många bekanta rekommenderar att jag ska se. Mina polare har ständigt Zombie-filmkvällar. Min väninna klädde ut sig till en Witch från Left 4 Dead under Halloween och jag själv gick på Zombiewalk – Göteborg i somras samt hjälpte min polare i Falkenberg att spela in en Zombiefilm. En hel del klassiska böcker har skrivits om så de har ett zombie tema i sin originalhistoria (Ex Stolthet och fördom och Zombies) Bland spel så fick västernspelet Red Dead Redemtion ett enormt zombie tillägg, Call Of Duty: Black Ops tillåter en ännu en gång skjuta på levande döda. Och nyligen hade Xbox Live nedsatta priser på många olika zombie relaterade spel.

Zombies har exploderat i popularitet från att bara vara ett rätt svagt filmmonster. Jag är rätt säker på att om man bara sätter ordet ”Zombie” i ett spel så kommer försäljningen öka. Jag tror inte alls att ”I MAED A GAM3 W1TH Z0MBIES 1N IT!!!1” skulle ligga på topplistan över mest nedladdade indie-spel på Xbox Marketplace om det istället skulle stå något annat som fiende. Samma med alla iPhone-spel därute. ”Zombie” garanterar försäljning.

"Min vän Candice Jirblom som en Witch”

Vad är det som gör att vi älskar att förgöra dessa förmultnande varelser som vill äta oss?

Kan det vara så att vi känner att vi räddar personen som blivit en zombie genom att skjuta skallen av den så att den äntligen får sin eviga vila? Vi kan skjuta dem utan att må dåligt, att istället känna att man gör dem en tjänst. De känner ingen smärta, de har inga de älskar.

Vi kan döda dem utan att någon blir ledsen, det är bara du som blir glad! Underbar situation där alla vinner!

Vi älskar att fantisera om domedagen. Apokalypsen, Armageddon, Ragnarök! Då allt går under! Vare sig det kommer bli från kärnvapenkrig till klimatförändringar så tror de flesta att allt kommer gå åt skogen någon dag. Detta finns möjligen i alla religioner. Men kristendomen är väldigt specifik med just zombies även om de inte säger det rätt ut. Om man tittar på katoliker så kommer Den slutgiltiga Domen att komma efter uppståndelsen av de döda. Och låt oss inte glömma heller att Jesus kommer tillbaka från de döda efter att han varit begravd i tre dagar. Vad kan det bero på? Är Umbrella en så pass gammal organisation? Misslyckades romarna med något experiment?

Jag själv känner att jag skulle överleva bäst i en postapokalyptiska framtid där zombies finns mer än en framtid så som Fallout, Mad Max och Waterworld. Har till och med planerat min plan över hur man ska överleva mot massa zombies. (Jag har mycket fritid)

 

Spelutvecklare ler nog extra mycket när de gör spel med zombies i dem. Då får de utlopp för sina programmeringsskillz över att kolla hur mycket fysik kropparna kan ha när man skjuter dem i småbitar. Och antagligen inte behöva lägga ner allt för mycket kraft på AI:n i spelet. Zombies använder inte så mycket taktik när de jagar dig. De litar på sitt antal.

Du ska inte tillåta att de ska äta upp dig.

Förgör så många du kan!

För det är roligt!

// Peter Tuve Tuvesson