Krönika

Tv-spel får 12-åringar att våldta

Nyligen släppte UbiSoft en trailer för sitt nya partyspel We Dare. Trailern innehåller medvetet en hel del sexuella antydningar. Beskyddare av allt som är rätt och anständigt har nu tagit upp kampen mot spelet som rekommenderas från 12 år, och kritiserar det ungefär såhär:

”Jag har en 13-årig dotter och om jag visste att hon spelade sånt här sexuellt laddat med pojkar skulle jag bli upprörd.”

“Det uppmuntrar till sex mellan minderåringar.”

”Det här är ingenting som ungdomar ska behöva utsättas för.”

”Det här är oacceptabelt.”

“Det är inte konstigt att vi har dom här problemen med osäkert sex och sex mellan minderåriga när barn kan komma åt någonting sådant här.”

”Spelet kan urarta i sexuella trakasserier och våldtäkt.”

Usch! Tänk om det här spelet får hormonstinna pubertetsmonster att upptäcka det motsatta könet! Tänk om de upptäcker den sexuella spänningen och glädjen i att ha sitt ansikte en decimeter från en annans ansikte utan att nudda varandra, eller den eggande känslan i att slå någon lite lätt ovanför svanskotan!

Spelet är en inkörsport till tyngre aktiviteter som ingen 12-åring borde utsättas för. Saker som att dansa tryckare. Snurra flaskan. Sanning eller konsekvens. Eller ryska posten. Sånt som ungdomar i puberteten aldrig någonsin gjort innan såna här spel kom!

Steget från sanning eller konsekvens till våldtäkt är som vi alla vet nästan obefintligt!

Inga kommentarer

 1. aidsbrain skriver:

  Jag kan väl på sätt och vis förstå hur föräldrar, som i många fall tenderar att vara beskyddande och hoppas att deras avkomma undviker samma “misstag” som de själva begått, blir upprörd över sådant här. Även om jag själv tycker det är löjligt och håller med dig om att det mest kan liknas vid ryska posten.

  Men hur är det egentligen med åldersgränsen på detta spel? Kan någon högre ålder sättas pga aktiviteter som med konservativa ögon kanske inte är så awesome när dessa aktiviteter sker utanför spelet, med människorna som håller i kontrollerna? Kan åldersgränsen sättas på någonting som inte är det som visas på skärmen, vilket här bara är två cartooniga figurer som äter ett äpple eller flyger tillsammans genom ringar?

 2. Ercarret skriver:

  Jag kan tycka att åldersmärkningen känns lite tveksam, utifrån trailern (som dock inte visar särskilt mycket av spelet som sådant). Men herregud – våldtäkt? Ughn. Jag kan bli så irriterad på sådan här nyhetsrapportering (och moralhysteri hos föräldrarna), där snöbollseffekten är enväldig härskare. Om man som förälder tror att ens barn och dennes vänner är tickande, hormonstinna bomber som bara väntar på att explodera … då ligger nog problemet någon annanstans. Steget från någon sorts rimlig oro kring åldersmärkningen och totalhysterin som vissa uppvisat är så oerhört långt.

  En annan sak: jag ser gärna en länk, speciellt om ni använder er av citat. Det hjälper mig, som läsare, om jag vill läsa på något.

 3. Tommy Håkansson skriver:

  aidsbrain:
  Om inte annat så får jag väl erkänna att de kvinnliga karaktärerna i spelet är kanske antydande klädda. Å andra sidan är det inget värre än vilken popartist som helst.

  Ercarret:
  Jaha, nu räcker det inte med Svampriket längre. Okej då, jag lägger in en länk. ;(
  Jag saxade det från Loading, som bara gav en länk. Det verkar vara mestadels från två papperstidningar.

 4. SpeLinnea skriver:

  Det verkar ju i ärlighetens namn skittråkigt. Och jag är inte den som dömer fort, men för fan. Betala asmycket för nåt man kan göra gratis? Börja hångla direkt.

 5. metalslime skriver:

  Ja det såg ju, som sagt, först och främst skittråkigt ut… Kontrollen var ju bara i vägen..!

 6. Sivert Karp skriver:

  Detta ska man inte skämta om.

  Det börjar så här – oskyldigt. Men om det inte blir totalförbud vankas steg nummer två för dessa stackars ungdomar: nakna alver som står i buskarna i World of Warcrafts nybörjarzoner och dansar med varandra. Och vi vet ju alla vart den vägen leder – till analsex.

  Hujedamej!

 7. Retro-Kim skriver:

  Jag tycker alltid det är snudd på tragikomiskt när sånt här uppmärksammas av media.
  Varför intresserar sig aldrig de som lägger tid och resurser på sånt här för historia?
  Det finns en del att ta av om vi säger så.
  För länge sedan ansågs det vara en skadlig sysselsättning att läsa böcker. Den typen av verklighetsflykt betraktades av många som ej hälsosam och något som kunde leda till våldsamma tendenser.
  Snabbspolar vi framåt är de stora farorna rockmusik, rollspel och videofilmer – aktiviteter som var och en kan förvandla oss alla till våldsverkare förstås…

  Den största skräcken är troligen, som det mesta, född ur okunskap och rädslan för något man inte förstår.
  Varför kan ingen se tv-spelen för vad de är?
  Det är en underhållningsform i modern tappning där egentligen allt vi tidigare gjort flyter ihop.
  Vi har spelat schack i över 500 år och kan fortsätta göra det med våra tv-spel, vi kan uppleva äventyr och ha verklighetsflykter precis som när vi läser en bok, men nu också aktivt påverka det som händer.
  Vi kan avnjuta stämmningsfull musik, filmsekvenser och även kommunicera, utmana och sammarbeta med andra spelare. Bara fantasin sätter gränser för vad man kan göra egentligen.

  Vill man seriöst sänka frekvensen av våldtäkter, sexuella trakasserier och våld i exempelvis Norden? Angrip det verkliga problemet – förbjud alkoholen.
  Som en bonus hade vi då också sluppit massvis med tragedier på våra vägar.

  Yeah! Det är underbart att sänka sig till någon annans nivå och ändå ha en poäng.

 8. Tommy Håkansson skriver:

  Det jag tycker är obehagligt är hur man på sistone (Bulletstorm och nu We Dare) använder sig av våldtäkter för att attackera spel. Det har liksom gått från våld till sexuellt våld. Det känns otroligt ruttet att utnyttja något som våldtäkt för att främja sin egen agenda mot tv-spel.

 9. Tobbe Borg skriver:

  Det här kan säkert Tommy bättre än mig, men jag har för mig att dom har ett tankesätt i Japan där dom uppmuntrar lite sjukare grejer för att dom är av åsikten att spelar man “ut det” behöver man inte leva ut det.

  Lite off topic kanske, men jag kom att tänka på det när jag läste “våldtäkt” då det var något Japansk rape-spel som fick moralfolk att gå i taket av förskräckelse.

  I vilket fall så verkar moralpaniken inte vara så¨motiverad i det här fallet, eller i alla fall så länge jag bara får söner.

 10. Retro-Kim skriver:

  Tommy:
  Visst, det är verkligen ett lågvattenmärke för debatten.
  Vi får dock inte glömma att de främsta och ivrigaste tv-spelsmotståndarna finns bland kristna extremister. Det är inte alltid de är logiska eller vettiga.
  På gott och ont är deras högsäte i USA =)

  Tobbe:
  Jo, det stämmer. Japanerna behöver få utlopp för det ”förbjudna” och har lite olika sätt för detta. Hehehe.
  Med psykologi-utbildning i ryggen vill jag härmed lägga fram en egen mot-teori till alla bluff-undersökningar som gjorts för att få ett resultat som talar i egen sak.
  Lite i samma anda så att säga…

  Min teori går kortfattat ut på att vårt samhälle slipper väldigt mycket våld då tv-spel är en ventil för många människors aggressioner och farliga impulser.
  Vi har alltså (bland annat) motion och tv-spel att tacka för att vi är mer harmoniska och begår mindre brott =)

 11. nintengotte skriver:

  Vet inte riktigt, men jag tror min pappa hade blivit väldigt glad om jag tog hem lite kompisar och spelade detta. Liksom, jag har inte varit med en kompis typ ett år, bortsett från min bäste kusin.

  Funderar även över hur det är att spela detta själv…

Skriv en kommentar