Ni som följer Retroresan vet att jag under veckan tillslut kunde avsluta mitt Chrono Trigger-spelande. Spelet har spelats i små portioner under en längre tid, sju månader för att vara exakt och nästan varje gång jag suttit med spelet har minnesvärda stunder skapats. Crono Trigger är en klassiker av en anledning och även om det som helhet inte håller samma klass som Final Fantasy 6 eller 7 så är det ett spel som alla som gillar genren borde spela och uppleva.

Här har jag nu tänkt lista de fem mest minnesvärda ögonblicken jag stötte på medan jag spelade. Det är kanske rätt uppenbart, men jag varnar ändå för rätt stora spoilers.

Topp 5: Ögonblick i Chrono Trigger

Jag inser medan jag skriver denna text att detta kommer bli otroligt svårt, då det fullkomligt kryllar av häftiga, episka stunder i detta spel. Men för mig var det vissa stunder som fastnade mer än andra och det är dessa som listas och rangordnas här nedan. Håll till godo!

5. Crono ställs inför rätta

Tidigt i spelet blir plötsligt vår hjälte anklagad för en rad olika brott. Och i ett vanligt spel skulle det här vara en rätt solklar, svart-vit historia. Men faktum är att åklagaren tar upp punkter och händelser som faktiskt har hänt, och helt plötsligt börjar man inse att man redan där och då har fattat en hel del beslut, som beroende på vilket perspektiv man ser de ur kan anses som dumma eller rent av elaka.

Denna scen är bland de första som verkligen visar hur sinnessjukt snyggt Chrono Trigger faktiskt är. Men scenen är också anmärkningsvärd just för att visa på hur snyggt handling och konsekvens kan vävas in i ett spel, hur stora eller små de än må vara. Nu kanske det är lite väl banalt att man ska behöva bli avrättad endast för att ha käkat upp någon annans mat, men budskapet når fram och träffar mitt i prick.

4. Reflektion runt lägerelden

Under en av spelets bättre sidequests får hela gruppen tid och tillfälle att samlas och faktiskt prata om allt som försiggår runt om dem. Och precis som karaktärerna i fråga så stannar du också som spelare upp, lutar dig tillbaka och reflekterar över allt du dittills har upplevt. Diskussionerna karaktärerna emellan kanske aldrig riktigt vandrar ut på djupt vatten men det man gör väldigt bra här är att man låter många frågor hänga, ingen sitter på ett facit och det är upp till var och en hur man vill tolka alla frågeställningar.

Det uppstår dessutom en fin scen mellan Lucca och Robo under denna episod, där Lucca i hemlighet reser ut på sin egen tidsresa, för att ändra på sin mors öde. När hon väl återvänder är det Robo som möter henne och snart bekräftas det att Robo trots sitt mekaniska skal verkligen kan se vilken genomgod och snäll Lucca är. För mig var Lucca en karaktär som inte fick ta så mycket plats förutom just här, vilket gjorde denna scen än mer speciell. Vid nästa genomspelning ska hon definitivt få större skor att fylla.

3. Vår hjälte återvänder

Den största spoilern jag kan ge er är väl troligtvis att Crono under ett parti i spelet faktiskt dör. Men sitter man på kunskapen att resa i tiden så kan man också, efter mycket möda och besvär också ändra på ödet. När Crono tillslut kommer tillbaka till oss är det en hjärtefylld scen då Marle snabbt är framme och kramar om honom hårt, varpå ett löfte ges att hon aldrig ska lämna hans sida igen.

Det finns många diskussioner kring denna händelse, som i grunden går ut på att det inte är samma Crono som återvänder från de döda, utan istället den klon man använder för att få honom tillbaka. Det hela blir ju ännu svårare att bedöma i och med att Crono är en stum protagonist, som aldrig riktigt förtäljer vad som försiggår i hans huvud. Detta förtar dock inget från scenen, som är bland de mest kärleksfulla som jag någonsin skådat, utan för den sakens skull inte skriva mig på näsan.

2. Frog möter sin forne vapendragare

Den mest älskvärda och otvivelaktigt störste hjälten i Chrono Trigger är enligt mig Frog. Trots sin förbannelse kämpar han vidare, fast besluten att skydda rikets prinsessa och hämnas på den man som gav honom besvärjelsen, samt dödade hans stora förebild och gode vän, Cyrus. Under den största delen av spelet är det dock en plågad hjälte som vi får dras med, som konstant beskyller sig själv för de händelser som inträffade när han och Cyrus tog sig an Magus.

Men lyckligtvis får vår gröna vän en sista chans att åter träffa och prata med sin forne vän. Det är inte vidare mycket ord som utbyts egentligen, men stämningen är så tjock att den går att skära med en slö kniv. Och när sedan Cyrus försvinner för gott, och Frog kan lyfta den enorma stenen från sitt hjärta till tonerna av hans fantastiska tema-låt, är det omöjligt att inte rysa. Han blir då den hjälte som han alltid varit ämnad att vara, medan hans legendariska svärd MasaMune också blir alltmer kraftfullt, eftersom riktig styrka kommer från insidan. Det är så vacker så det nästan är löjligt.

1. Mötet med Magus

Av alla de händelser som man får uppleva under en genomspelning så är ändå bossfighten med Magus den som står ut allra mest. Dels är upptakten till själva fighten perfekt, där man redan utanför magikerns slott upplever en skräckblandad förtjusning. När fighten sedan drar igång är den både episk i sig, då Magus visar sig vara en minst sagt värdig motståndare, men också grundat i hur hela fighten presenteras, med en lika vacker och snygg grafik som alltid samt ett av spelets absolut bästa låtar.

Fascinationen jag kände av Magus var också något som stänkte vatten på min kvarn, då han dyker upp under senare delar av spelet och baserat på hur man väljer, också är med och påverkar hur hela spelet avslutas. För mig fanns det inte vidare mycket att välja på, trots att Frog förtjänade sin hämnd så var mitt intresse för denna karaktär avsevärt större – och en riktig hjälte behöver ju inte heller hämnas.

I slutändan summerar karaktären Magus hela spelet väldigt bra, då han varken är svart eller vit. Är hand ond, med goda intentioner, eller tvärtom? Jag tror ingen kan svara till 100% och det är nog också det som jag finner så barnsligt kittlande med honom.

Chrono Trigger-sagostunden i Retroresan är som bekant avslutad. En hopklippt version är på gång, men jag kan inte lova något exakt datum ännu. Tillsvidare råder jag er att följa med på nästa resa i detta segment – det kan bli minst lika episkt. Lyssna på det senaste avsnittet för mer information.