Fredagslistan

Karaktärer som förtjänar att återupplivas

Ett av de spel jag ser fram emot allra mest nu under våren är Ratchet and Clank. Ni vet, remaken på första spelet i serien, som enligt utvecklarna är mycket mer än en remake och som baseras på filmen med samma namn, som i sin tur baseras på första spelet. Det är mer än tillräckligt snurrigt, men jag är glad och peppad eftersom jag gillat i stort sett varje Ratchet and Clank-spel som jag testat sedan jag kom in i serien.

Nu har Lombaxen och hans kompanjon inte varit ute ur rampljuset särskilt länge dock. Det finns en rad andra karaktärer som glömts bort och stuvats undan. Och med veckans Fredagslista vill jag lyfta fram tre karaktärer som jag tycker förtjänar att placeras i rampljuset igen, med några få justeringar i konceptet.

Turok

Dinosaurier är ett element som är så plågsamt underrepresenterat i tv-spelens värld. Genom åren har en och annan utvecklare försökt, där återfinns bland andra Turok som i flera delar med flera olika utvecklare försökt anamma konceptet. Utan att ha spelat alla spel i serien tänker jag sticka ut hakan och påstå att inget av spelen har lyckats ta tillvara på potentialen, eller för den delen varit så bra som det borde ha varit.

Turok är ju en “Dinosaur Hunter” vilket förvisso kan vara ganska coolt. Men jag skulle gärna önska att konceptet vreds om lite, att Turok likt Owen i Jurassic World tränade upp ett stall med dinosaurier som sedan stod till hans förfogande. Det skulle kunna byggas en hel del rolig spelmekanik runt detta. För visst kan dinosaurier vara läskiga och skräckinjagande som fiender och bossar, men det toppar inte coolheten i att ha en Velociraptor som allierad. Inte på långa vägar.

Crash Bandicoot

Jag vet att Linus vill se Jak and Daxter återvända. Det finns säkerligen också en och annan av er som vill se Spyro the Dragon tillbaka i ett typiskt Spyro-spel. Jag personligen måste ändå ta tillfället i akt och önska tillbaka Crash Bandicoot till en plats som känns relevant. Och inte för att något av Crash-spelen varit perfekt, ganska långt ifrån om du frågar mig. Men potentialen finns där, det har den alltid gjort.

Naughty Dog som en gång i tiden skapade karaktären har också uttryckt ett intresse av att återuppliva Crash, så av alla spekulationer och önskningar på min lista är det troligtvis den här som är mest trolig att inträffa. Jag håller tummarna i alla fall.

Earthworm Jim

Jim är en tämligen skitnödig mask i spel som lite för ofta vill påpeka för spelaren hur galen och alternativ dess humor är. Ibland funkar det, andra gånger inte. Men ser vi till vad Jim är på papperet – en nervös daggmask med superkrafter – så tycker i alla fall jag att det finns potential där.

Det viktigaste enligt mig är att hitta balansen mellan galet och roligt, så det inte rinner över till skrikigt och påfrestande. Spelmekaniskt skulle jag uppmana till ett 3D-äventyr före något annat, med en mekanik inlånad från Splatoon så Jim kan borra sig upp och ner ut marken. Ni vet, eftersom han är en mask. Addera sjuk humor och sjukare vapen och du har ett koncept som jag tror skulle fungera bra även idag.

I den här listan har jag bara skrapat på ytan och givetvis finns det ofantligt många fler karaktärer som tidens vågor sakta men säkert kommer spola bort. Vilken favorit har du? Vilken karaktär eller spelserie vill du ge en andra chans? Skriv gärna en kommentar här nedan och berätta.

Kommentarer

 1. Nakadai skriver:

  Raziel!
  Soul REaver släpptes till PSX och PS2. Det är en av de mest intressanta och spännande berättelser jag har tagit del av. Otroligt snyggt levererat och med riktigt bra röstskådespel för sin tid. Att återskapa den serien för dagens plattform vore helt fantastiskt!

  • Reless skriver:

   Jag håller med så fruktansvärt mycket!
   Raziel och Kain behöver komma tillbaka.

   Jag håller även med om att det behövs fler dinosaurier i spel.
   Jurassic Park, Isla Nublar, Cry Engine…please. Springa runt och få igång ström, leta nyckelkort och överleva i en jungel full av dinosaurier!

   Dinoriders.

 2. Raleishi skriver:

  Tycker Jade borde få ett till spel.

 3. Våmgör skriver:

  Det låter som du borde spela Ark, där kan du ha ett stall med alla möjliga slags dinosaurier.

 4. Gwaeron skriver:

  Lolo är ett förbannat bra pusselspel som inte fått vara med på många herrans år. 🙁

 5. BooliBoo skriver:

  Turok som karaktär var väl ingen karaktär direkt utan det var de massiva vapnen som var skådespelet. Men 96 eller när det begav sig var det riktigt coolt.

  Crash kan väl få en reboot med rätt utvecklare. Ska Naughty Dog börja göra plattformare igen, I like to think so.

  Earthworm Jim skulle kunna bli coolt med Ubisoft (studion som gjorde Rayman) som utvecklare.

  Som Nakadai skriver skulle det vara intressant att få en reboot på Soul Reaver.

 6. JohnFooo skriver:

  Ett Spawn-spel gjort av Rocksteady.

  Räcker så

 7. BG Pixlarn skriver:

  Jag är ett stort fan av Wonder Boy / Monster World serien och har länga trånat efter en ny del i serien. Nu har jag turen att den serien mer eller mindre är på väg tillbaka med spelet Monster Boy. Jag spyr visserligen lite på den grafiska stilen de valt, men gameplayet man visat i trailern ser ut att passa mig perfekt.

Skriv en kommentar