Jag har skrivit om spel i, mer eller mindre, hela mitt vuxna liv. Från 19 års ålder har jag på ett eller annat publicerat mina tankar och åsikter och då lär man sig ett och annat på köpet. Men jag är alltid ute efter att lära mig mer precis hela tiden och då spel är mitt primära intresse så tenderar jag mig att söka efter mer kunskap i ämnet. Ska sanningen fram så är tiden för det skrivna ordet lite begränsat mellan varven och då tenderar jag söka mig till Youtube som jag kan ha rullandes i bakgrunden medan jag till exempel lagar mat. Jag ska erkänna att jag är rätt torsk på Youtube och vi i redaktionen tänkte dela med oss av några av våra favoriter. Jag sväljer det mesta från ytligt och enkelt till det ganska komplexa. Här kommer tre tips från mig som vi verkligen borde kolla in, får låt oss vara ärliga, man kan ju inte bara titta sig mätt på Svamprikets videos. Tips på fler kanaler mottages varmt så länge det inte är gapiga stollar eller lets plays 😉

Kim Justice

Om du gillar spelhistoria och retro så är Kims kanal ett utmärkt ställe att börja. Hon går igenom massor av historia ur ett brittiskt perspektiv vilket betyder mycket Sega, Amiga, Commodore och brittiska mikrodatorer såsom ZX Spectrum och liknande. Det är en hel del retro-recensioner, genomgångar av olika spelserier och genrer och olika företags förehavande under 80- och 90-talen. En kanal som innehåller såväl de mest kända spelen som en hel den obskyra saker som man knappt hade hört talas om. Videon ovan är en gedigen genomgång av Sonys amatör-utvecklar-kit Net Yaroze som allmänheten kunde köpa och utveckla spel med. Rekommenderas varmt.

Mark Brown – Game Makers Toolkit

Föredrar du istället en ordentlig genomgång av spelmekanik, hur spelen fungerar och hur det påverkar oss som spelare så är Mark Browns Game Makers Toolkit. Mark går igenom spel grundligt och redogör för designval och vad dessa i förlängningen innebär. En riktig höjdare är hans serie om Zelda-spelens olika grottor, Boss Keys, och om man gillar Nintendos spelserie så är den serien en ögonöppnare av rang. Det var det i alla fall för mig. Ovan kan du se ett exempel hur Mark redogör för exakt hur smart designat som Platinum Games legendariska actionspel Vanquish är. Då Vanquish är topp 3-spel från förra generationen så hävdar jag att alla bör ta en titt ;).

Noah Gervais

Något som inte får så stort utrymme som det skulle behöva inom spelmedia så är det kulturkritik kring spelen. Allt som oftast handlar det om teknik och ganska lite energi läggs på det djupare värdet av spel och vad de förmedlar. Detta jobbar Noah Gervais för att ändra på och hans videor må vara oerhört sparsmakat producerade men man kollar på hans videor för analys och för att ta del av hans imponerande arbete. Noah är, enligt mig, oerhört klarsynt och jag önskar själv att jag var ens ett uns lika duktig som honom. Han analyserar ofta liknande spel mot varandra och drar upp liknelser och skillnader och det finns även en hel del analyser av spelserier och småspel. Han är även en reseskildrare om man gillar sådant. Obligatorisk tittning är hans massiva redovisning av Call of Duty som spelserie eller videon här ovan som hanterar spel där man beter sig som rövhål.