Information

Operation Platinum: Återintroduktion

Operation Platinum är ett pågående projekt som jag drog igång tidigare under året. Vad det i korta drag går ut på är att dess deltagare ska samla in totalt 10 Platina-trofeer innan årets slut. I nuläget är vi tre fyra personer som deltar, men tanken är att betydligt fler gärna får vara med och jaga, därav detta inlägg.

En Platina-trofee är alltså den belöning som man får när man låst upp alla andra troféer i ett spel till Playstation 3. En del är enkla, andra svårare men en röd tråd genom detta projekt är att vi väljer ut de platinas vi vill ha med omsorg. Det finns ingen poäng i att spela spel enbart för troféernas skull. Man ska kunna känna sig nöjd med sin platina, de ska representera väl investerad tid och något som man kan känna sig stolt över.

Operation Platinums delatagare just nu:

Anders Brunlöf


Antal platina: 6 – Heavy Rain, Dantes Inferno, Sly Cooper 1 (Sly Cooper HD-Collection), Batman: Arkham Asylum, InFamous, InFamous 2
Jobbar just nu med: Uncharted 2, Burnout Paradise, God of War. God of War 2

Jonas Söderström


Antal Platina: 4 – Borderlands, Fallout 3, Uncharted 2, InFamous.
Jobbar just nu med: Demon’s Souls, Final Fantasy XIII

Tobias Andersson


Antal Platina: 7 – God of War, God of War 2, God of War 3, Uncharted, Portal 2, InFamous, Uncharted 2
Jobbar just nu med: Ratchet and Clank: A Crack in Time, InFamous 2

NY! Markus Persson


Antal Platina: 8 – Castlevania: Lords of Shadow, Heavy Rain, Split/Second, Final Fantasy XIII, Spare Parts, Trine, LittleBigPlanet och Burnout Paradise
Jobbar just nu med: BioShock, Buzz: Quiz TV

Observera att tanken med detta projekt inte är att tävla mot varandra, som i min tidigare tävling. Här handlar det snarare om att uppmuntra, stötta och tipsa så vi alla når det mål vi satt upp. Nästa år kommer vi troligtvis fortsätta med att sätta upp nya mål.

Vill du vara med?

Givetvis vore det jättekul om någon av er också skulle vilja delta i detta projekt. Vill ni göra det är det bara att höra av sig till mig via kommentarerna här nedan, eller genom att maila till anders@svampriket.se.

Kommentarer

 1. Nidde Nedelius skriver:

  Jag stör mig på att platina allt-som-oftast kräver att man genomför multiplayer-moment. Co-op har jag lättare att köpa, men jag är (trots min historik i Svenska QuakeWorld-scenen) ingen större fantast av multiplayer i allmänhet. Så när en trofé innebär att man skall genomföra saker i matcher online tappar jag fullständigt intresset för att ens försöka ge mig på dem. När det gäller ren single-player är jag mer mottaglig, som t.ex. God of War-serien. Även om jag personligen inte anser att nötandet i Challenge of the Gods är värt “a trophy that isn’t real, but it”.

 2. goteki skriver:

  Jag brukar samla lite trophys ibland. Jag har just nu 4 platinum trofeer. 10 trophys innan årets slut blir nog tufft för mig. Men jag ska försöka ta några mer platinums innan årets slut iaf 🙂

  Spelen jag har platinum på: Wipeout HD, Mirrors Edge, Uncharted: DF och senaste nu i sommar Burnout Paradise.

  Spel som jag siktar på att ta platinum på just nu: Killzone 3.

  Såg att två av er försökte med Burnout Paradise. Det är ett lätt spel att ta platinum på så ni gör rätt i att försöka på det om ni vill ha en lätt platinum.

  Jag själv är otroligt stolt över att ha platinum på Wipeout HD eftersom många säger att det är ett av de svåraste spelen att ta platinum på. En annan trofee jag är stolt över (som dock inte är en platina) är MR.Perfect på Mega Man 10!

 3. Tobias Andersson skriver:

  @goteki Respekt på Mr Perfect i Mega Man 10, själv sitter jag bara med trofén för att klara MM9 utan att dö 🙂 Wipeout HD och Mirror’s Edge är båda tunga platinas.

  @Nidde Challenge of the Gods är inte så farligt 🙂

  Jag håller med Nidde om att online-troféer är tråkigt. Ofta handlar det om väldigt mycket grindande (kollar på dig Resistance 2!) eller idiot-troféer som att man måste ligga bland topp 1% i en vecka i rankinglistorna i Killzone 2.

 4. goteki skriver:

  Angående online-troféer så stör jag mig också på det. Jag tänkte tidigare ta platinum på Top spin 4 men de planerna grusades i och med att online troféerna var omöjliga. Det var inte bara det att de var svåra, man skulle bland annat komma in på topp 100 listan i veckan. De var även omöjligt eftersom online-läget i Top spin är totalt kasst! Det funkar inte för fem öre att bara sätta igång en match. Det oerhört sällan man får igång en enda match, vilket gör att det är totalt omöjligt att komma in på den där topp 100 listan.

 5. Nidde Nedelius skriver:

  Jag måste även säga att jag finner GameScore som ett mycket intressantare system. När någonting har ett värde som går att definiera specifikt blir det mycket mer förståeligt. PSN har bara tre nivåer, med en fjärde påklistrad. Det står ingenting om hur svåra eller lätta troféerna faktiskt är att ta, en brons är alltid en brons och en guld är alltid en guld.

 6. Anders Brunlöf skriver:

  @Nidde: Det förutsätter ju dock att utvecklare använder systemet på ett vettigt sätt, vilket enligt mig är mer ovanligt än vanligt.

  Jag gillar Trophy-systemet mer, inte minst tack vare Platinum-troféerna som verkligen showcasear att man tagit allt. Men samma sak gäller där – utvecklare måste lägga upp det på ett bra sätt (d.v.s. inga omöjliga online-troféer).

 7. Markus Persson skriver:

  Nog kan jag vara med, jobbar just nu med BioShock och Buzz: Quiz TV.

 8. Tobias Andersson skriver:

  Nidde, din PSN-nivå blir ju motsvarande hur många totala Gamerscore du har. Precis som vissa spel har lätta guld-troféer så finns Xbox-spel där du får 200 poäng för att trycka på en knapp upprepat i 1 min.
  Som Anders säger så är det just platinan som särskiljer PSN från XBL. Visst kan man kolla igenom folks achievement-listor efter 1000-poängare men det är inte alls lika utmärkt som på Playstation.

  Vad gäller onlinetroféer så finns ju aspekten också att folk slutar spela ett spel. Det innebär att det blir omöjligt att ta platina i det spelet.

 9. goteki skriver:

  Själv bryr jag mig inte ett skvatt vilken level folk har utan det är hur många platinum troféer som är det intressanta och om det är några speciellt svåra troféer som någon har som man blir imponerad av.

  Med gamerscore där det är en siffra som visar vilken poäng man har är det bara de som spelar mest som har högst poäng känns det som. Med platinum troféer så krävs det en viss skicklighet för att ta och det är inte säkert att den som spelar mest har mer platinum troféer än en annan.

 10. Jonas Söderström skriver:

  Kul initiativ Anders. Jag får ta och koppla upp min PS3a så du ser vilka spel jag pysslar med 🙂

  En liten update från min sida då; Demon’s Souls och Final Fantasy XIII är dom jag pysslar med snarare än Burnout och Fallout NW.

 11. ReDead skriver:

  Låter riktigt skoj! Själv äger jag varken PS3 eller en fungerande 360, så jag kan inte samla troféer/achievements. :/

  Kör dock ett liknande koncept, då jag har en mål på att klara 20 spel på ett år, något som inte gått sådär jättebra de senaste åren. Ser dock bra ut i år, med 14 avklarade spel så här långt. 🙂

 12. Anders Brunlöf skriver:

  @Jonas: Jag chansade litegran när det kom till dina. Men du har rätt, du får koppla upp dig oftare. Nu är infon uppdaterad i alla fall. 🙂

 13. Ina skriver:

  Sånahär “utmaningar” är roliga. Ofta mycket peppande och det är kul att göra framsteg 😀
  Jag spelar inte speciellt mycket på min PS3 och köper det mesta icke-exklusiva till 360, men jag måste säga att jag faktiskt gillar trophy-systemet mer än cheevos. Det blir förstås, som sagt, riktigt trist när det läggs in kassa MP-trophies som förstör chansen att fixa hem en platinum i ett spel man annars maxat allt i. Eftersom platinum inte existerar på 360 känns det snäppet mindre jobbigt när man gör så i 360-versioner. Eh. Nåt sånt.

  Nåja. Hejar på er och hoppas ni når ert mål!

 14. Markus Persson skriver:

  Fixade Platinum #9 för någon dag sedan, BioShock! Jobbar vidare med Buzz, men det går otroligt segt. Får se om det verkligen blir den som tar #10 eller om det blir något annat spel.

 15. Markus Persson skriver:

  Och platinum #10 tog jag för några dar sedan! Det blev det busenkla Terminator Salvation. Buzz: Quiz TV har jag kanske tre timmar kvar innan platinum, men min coop-partner är inte online så ofta. Portal 2 är jag bara en trophy ifrån, men även där är min coop-partner offline för mycket…

  I övrigt tycker jag du borde byta ut bilderna från ps3trophies.com, eftersom de skulle göra en serverflytt och “råkade” tappa bort fyra månader av data i flytten. Så de bestämde sig för att rensa hela databasen. Ps3trophies.com fick mig även en känsla att inte riktigt fokusera på trophies, det var mer forumet och community de första få fram. Trophies på sidan var bara en liten bisyssla.

  Jag föreslår psnprofiles.com, en enkel och stilren sida som verkligen fokuserar på trophies. Kort och gott.

 16. Anders Brunlöf skriver:

  Markus: Grattis grattis!

  Tack för tipset om trofé-kort föresten! Ska kolla närmare senare ikväll men det låter ju som att ditt alternativ är det absolut bästa. Ska också ge detta projekt en liten skjuts snart.

  Ha det gött!

 17. Tobias Andersson skriver:

  Jag är nära min tionde platina, blev nyss klar med Black Ops (jävla zombie-läge!) och tänkte ta nått lite lättare som sista spel. Blir antagligen Alice Madness Returns eller nått av spelen i GoW Collection 2.

 18. Z skriver:

  Diskriminerande mot oss stackare med Xbox 360 med andra ord. förvisso har jag båda delar, men använder PS3an framförallt som mediaserver.

 19. Zatoishwan skriver:

  Ooooh, coolt projekt, och cool site det där.
  Sorglig läsning för egen del dock. zero, noll zilch platina (vilket inte är någon nyhet direkt dock)

  Lite chockad dock att Final Fantasy XIII har B-rank för mig. Körde igenom hela kampanjen och ytterligare en 20-30 timmar. Försökte förgäves droppa någon sorts uppgraderingspulver från de där enorma elefantliknande sakerna utan att lyckas)

  Blir det en till platinarun nästa år, kanske för oss veklingar som ligger kvar på noll platina så är jag på 🙂

Skriv en kommentar