Egentligen känner jag inte för att skriva om det här eftersom man redan kunnat läsa om det ungefär överallt. Men eftersom det är ett enormt viktigt ämne tänker jag försöka ta upp det ändå, utifall det är några som inte riktigt plockat upp det än. Det handlar förstås om Sonys nya avtal för PSN, där du som kund måste lova att aldrig någonsin stämma Sony oavsett vad. Det här kommer såklart från incidenten där PSN blev hackat och låg nere i över en månad medan kreditkortinformation stals, vilket i augusti resulterade i massvis med rättsliga åtgärder som kan kosta Sony miljarder. Sony har inte redovisat några förbättringar när det kommer till skydd av konsumenters information, men är tydligen oerhört angelägna att skydda sig själva om en sådan incident någonsin skulle inträffa igen.

Any dispute resolution proceedings, whether in arbitration or in court, will be conducted only on an individual basis and not in a class or representative action or as a named or unnamed member of a class, consolidated, representative or private attorney general legal action, unless both you and the Sony entity with which you have a dispute specifically agree to do so in writing following initiation of the arbitration.”

Det här gäller endast den form av rättsliga åtgärder där en grupp människor går ihop för att stämma ett företag – ett så kallad grupptalan, som Sverige år 2003 blev först i Europa med att tillåta. Du kan fortfarande göra upp med Sony på individuellt plan utanför rättssalen, men Sony förbehåller sig då rätten att själva utse fallets förlikningsman. Gissa hur det kommer gå. För att inte tala om tid och pengar du som ensam målsägare kommer behöva stå för. Om du vägrar avsäga dig rätten att vidta åtgärder mot Sony kommer du inte kunna bruka PSN. Du kommer inte kunna använda tjänsten som ingick när du köpte konsolen för att spela spelen du betalat för att kunna spela online.

Men det finns ett sätt att slingra sig ur det även om du redan accepterat avtalet, genom att skicka ett brev till Sony. Jag antog att vi européer skulle skicka begäran till Sony Europe. Men enligt BBC är det Sonys amerikanska säte som gäller även för oss, vilket gör proceduren än mer omständlig. Det man måste göra är alltså att skicka ett brev till dem inom 30 dagar från det att du godkänt avtalet (adress längst ner i inlägget) med namn, adress, PSN-nummer och en begäran att ångra den specifika delen av avtalet. Frågan är bara hur många som kommer göra det, eller hur många av alla PSN-användare som ens vet om det här. Eller hur många som ens bryr sig. Jag vet inte om jag skulle bry mig, och det är synd att vi låter dem komma undan med sånt här. Det här är mycket viktigare än att visa för mycket casual på E3, vilket vi brukar vara duktiga på att bry oss om.

Frågan jag är intresserad av nu är om Sonys handlingar ens är lagliga, eller om det bara är ett rökmonster designat för att avskräcka rättsliga handlingar. Jag råder alla PSN-användare att själva läsa på om samt följa utvecklingen av det här, och avgöra hur bekväm man är med det.

ATTN: Legal Dept
6080 Center Drive, 10th Floor
Los Angeles, CA 90045

UPPDATERING: Vad som enligt Explewd skiljer sig Storbritanniens PSN-avtal från USA:s. Frågan är om samma kryphål ens är möjligt i Europa.