Slutspurten för spelåret 2011 har precis börjat, och det är fortfarande en enorm bunt med utsökta titlar att beta av innan nyårsraketerna bränner av. Därför kanske det är lite underligt att så här redan i oktober börja blicka mot 2012. Men det tänker jag ändå göra, för ibland måste man göra underliga saker. Så här har ni de tio spelen som jag allra mest hoppas levereras och levererar nästa år! Notera att det är min personliga smak, och att man därför inte kommer hitta ointressant skit som Halo 4 eller Max Payne 3. 😉

10
HYBRID

Om ni har koll på vilka 5th Cell är kanske ni blir överraskade när ni får veta att deras kommande titel är en tredjepersonsskjutare. Klivet från Scribblenauts till pang-pang är ett oförutsägbart sådant, och det är delvis därför jag blir intresserad. Om de är redo att ta den risken och kliva så stort känns det som att de verkligen tror på projektet. Hybrid blir ett till synes strategiskt spel, där du sakta men säkert rör dig framåt från skydd till skydd. Nu skulle det här spelet se mäkta ointressant ut för mig, om det inte vore för den lilla detaljen att man kan gå på väggar och tak. Om Hybrid blir en blandning mellan strategi och problemlösning kommer jag slå klackarna i taket.

09
Hiku-Osu

Det är inte säkert att Hiku-Osu släpps i väst nästa år. DSi Ware-spelet är redan tillgängligt i Japan, men kommer kanske inte hit. Någonsin. Vilket vore synd, för det ser ut att vara ett riktigt intressant pusselspel som utnyttjar 3D-effekten duktigt. Pussellösandet påminner lite om det vi nyligen såg i Catherine, men verkar inte alls lika stressigt och frustrerande. I stället är det mjuka kanter, söta melodier och Nintendofigurer som gäller. Om Hiku-Osu släpps i väst och är lika gullmysigt som det verkar kommer det säkerligen vara ett av mina favoritspel 2012.

08
Resident Evil Revelations

När jag listade vilka 3DS-spel jag såg fram emot mest hamnade Resident Evil Revelations på en andraplats, efter Super Mario 3D Land. Och eftersom Marios äventyr släpps redan i år, innebär det att Resident Evil Revelations är 3DS-spelet #1 att se fram emot 2012. Om du undrar varför kan du ju läsa vad jag skrev om det i förra listan.

07
Bioshock Infinite

Jag gillade inte Bioshock. Jag gillade inte Bioshock minsta lilla. Jag beundrar visionen och ambitionerna. Men det var helt enkelt inte roligt att spela. Det grep mig aldrig, och jag tröttnade snart på att skjuta samma fiender i samma gamla trånga utrymmen. Det klickade helt enkelt aldrig, även om jag förstår vad andra ser i det. Så varför längtar jag efter Bioshock Infinite? För att det är öppet. Det är luftigt. Det har hisnande set-pieces. Det har blå himmel. Det var varierande motståndare. Det har en stil som inte känns lika plastig som Bioshocks estetik. Men mest av allt har det en intressant relation mellan karaktärerna. Berättelsen om hur Elizabeth lider av ett slags Stockholmsyndrom har massor av potential i Ken Levines händer, och den här gången kommer till och med jag att förälska mig.

06
Tomb Raider

Jag har aldrig gillat ett Tom Raider-spel. Eller, det är inte sant. För jag fullkomligt älskade Guardian of the Light förra året. Men om vi bara räknar de så kallade huvudinstallationerna i serien har jag verkligen visat noll intresse av att se hennes D-kupor guppa omkring. Jag har inte gillar designen, jag har inte gillat upplägget och jag har inte gillat kontrollerna. Men allt det ändrades när jag såg gameplay på årets E3. Jag älskar Lara Crofts nya design, och hur de lyckats få henne att se attraktiv ut utan att spela på bystmått och sexualitet. Hon känns äntligen som en riktig person, som förhoppningsvis även fått personlighet. Om spelet håller samma upplägg och tempo som det vi såg på E3 kommer den här rebooten bli något fantastiskt.

05
Mass Effect 3

Jag har verkligen uppskattat båda Mass Effect-spelen. Det är en av väldigt så spelserier som jag orkar spela mer än två timmar åt gången. Ändå är mina förväntningar på trean inte så skyhöga som man kanske skulle kunna tro. Det känns väldigt mycket som att vi kommer få mer av samma. Från vad jag har sett att döma är det väldigt lika Mass Effect 2. Det är ju inte alls dåligt, men det är samtidigt inget jag blir upphetsad över. Jag bryr mig heller inte ett dugg om handlingen, och känner ingen spänning över att det är trilogins sista del. Trots det måste jag placera Mass Effect 3 som en av de fem titlarna jag ser fram emot mest 2012, eftersom tvåan var så bra. Och medan en del ojar och klagar sig över co-op tycker jag bara det låter jättespännande.

04
Counter-Strike: Global Offensive

Okej, det är egentligen inte ett nytt spel. Det är mer av en slipad remake. Ombalanserade banor. Ombalanserade vapen. Ombalanserade granater. Nya föremål, som en cocktail molotov. Kasta den strategiskt för att stoppa motståndarnas framfar ett tag. Counter-Strike Source splittrade spelarna, där ena lägret föredrog gamla goda 1.6. Counter-Strike: Global Offensive ska visa att gammal är äldst, och ska enligt utvecklarna själva vara en blandning mellan 1.6 och Source. Antingen lyckas man föra samman alla under ett och samma sak, eller så skapar man ett tredje läger. Men ända sedan jag hörde om Global Offensive har jag än en gång gått ner mig i CS-träsket, där jag nu sitter lika mycket fast som jag gjorde för 8 år sedan. Så för mig kan Global Offensive inte komma snabbt nog.

03
Fez

Åh, Fez. Lilla, kära Fez. Hur länge har jag väntat nu? I tre år, tror jag. Att jag utsåg Ilomilo till förra årets bästa spel säger kanske en hel del om mina förväntningar på Fez. Jag är en sucker för pusselspel, och att rotera en 2D-bana i 3D-perspektiv känns onekligen som något för mig. I början av januari skrev jag att Fez var en av spelen att hålla koll på under 2011. Nu skriver jag att det är spelet att hålla koll på under 2012. Så får vi hoppas att jag har mer rätt den här gången.

02
Trials Evolution

Trials HD är inte bara ett av den här generationens bästa nedladdningsbara spel, utan ett av den här generationens bästa spel överhuvudtaget. Trials Evolution tar saker som jag inte ens visste var nackdelar, och gör sig av med dem. Jag tänkte aldrig på hur tråkigt det var att bara köra omkring i lagerlokaler, men de skickliga finländarna placerar ramper i naturen och gör bara där spelet bättre. Om allt annat är precis som Trials HD, fast i vackrare miljöer, kan Trials Evolution mycket väl bli årets allra bästa spel. Jag hoppas dock på mindre långsamma precisionsbanor, och fler hisnande superhopp och stunt. Det är Trials för mig.

01
Quantum Conundrum

Årets bästa spel 2011 heter Portal 2. Visst, jag har inte spelat allt som släpps än. Kanske är Skyrim eller Skyward Sword bättre. Men jag tvivlar, för ett spel som Portal 2 dyker bara upp en eller två gånger per generation. Då förstår ni varför mina förväntningar på Quantum Conundrum är högre än på något annat spel. Här snackar vi djup problemlösning på flera olika sätt. Av alla metoder till ditt förfogande skulle var och en på egen hand kunna fylla ett helt spel. Men här får vi dem all samtidigt, i ett och samma spel där du går in och ut genom olika dimensioner för att påverka omgivningarnas egenskaper såväl som fysikens lagar. Visst, det riskerar att bli rörigt och grötigt. Men i händerna på en av skaparna av Portal tror jag konceptet är tryggt. Quantum Conundrum kanske inte blir nästa Portal, men jag blir förvånad om det inte blir en alldeles underbar upplevelse full av klyftig problemlösning.