Retroresan

Dammsuga med kajal

Denna vecka kör vi trippelt upp i slagsmålsgenren och försöker ge en så bred bild som möjligt. Sagostunden utgår då vi tar oss an hela tre olika versus beat em ups på rad. Vi testar oss på kronolgiskt utmanande Eternal champions till Sega Mega Drive och sköljer sedan ner det med Arc System Works Guilty Gear för att slutligen avhandla King of Fighters 98.

Musik

Länkar

Kommentarer

 1. Ivan skriver:

  Fan vad jag ska tuta och köra nu!

 2. Shiva skriver:

  Tjo vad htr intro låten :D? ^^

 3. Trazh skriver:

  JAAAAAAAAA! ALUNDRA!!! <3

 4. Quid skriver:

  Ni pratar mycket om webbgata, men när jag surfar in där så ser jag bara ett inloggningsforumlär. Ingen info om något, hur ska man då kunna bli kund?

 5. ozzy88 (Emil.B) skriver:

  En cool street fighter låt, typ. Enjoy:
  http://open.spotify.com/track/4lwji56LtSVXsTGAheEZ2z

  Massa mys med era avsnitt nu för tiden, har börjat promenera med er i örat. Gör det mycket mer underhållande att gå ut 🙂

  Nu måste jag få stryk i SSF4:AE online pga er =/

  Kanske kommer en till kommentar när jag lyssnat klart ^^

  Keep the classy fighting up!

  PS: Fick lust att köra SSF4 eller MVC3 mot våra kära Pod-hosts. (har inte UMVC3 eller SFxT dock)

 6. Quid skriver:

  Munk är en boll med fyllning, vanligtvis vaniljkräm. Donut (flotyrring) är en ring med glasyr eller strössel på.

 7. Lephyrius skriver:

  Oj!

  Det är länge sedan jag kommenterade. Men jag har verkligen njutit av Syndicate(både den nya och den gamla).

  Jag vill bara säga att skillnaden medan sidfläsk och bacon är såhär:
  Bacon: Rökt och rimmat sidfläsk.
  Blå bacon: Rimmat sidfläsk
  Sidfläsk: sidfläsk

  Bacon måste vara rökt för att få kallas bacon.

 8. Mayhemic skriver:

  Gött mos, det ryckte i byxan när Samson nämnde L’Arc~en~Ciel… Ska över till London nu i april och se dessa rockgiganter, är det något herr Skäggfarbror funderat över? Men fan, fyra timmar.. det är många podcastminuter. 😉 Måste vara någon form av rekord för er? Nog kacklat, extra guldstjärna för avsnittsnamnet.

  Keep it up!

 9. ReDead skriver:

  Bra avsnitt!

  Jag tycker ni borde uppdatera era topp 100-listor lagom till säsongsavslutningen nån gång (Om ni orkar :p). Vore kul att se hur de förändrats.

  Haha, jag körde faktiskt sten-sax-påse först till 100 mot en kompis en gång! Minns till och med att jag vann med 100 mot 93, så det blev en hel del omgångar den dagen! (Blev en hel del oavgjorda också)

  Att ni gör så att ni spelar ett kortare spel för att kunna spela ett längre spel nu ger mig lite hopp inför ett Pokémon-avsnitt förresten! 😉 😉 😉 😉 😉 😉

 10. ReDead skriver:

  Nåt Fire Emblem borde ni också spela!

 11. Condictor skriver:

  Hej igen, har inte lyssnat klart men jag antar att det är riktigt bra som vanligt.

  Ni undrade var jag fått mitt nick ifrån. Jag har inte tänkt så mycket på vad det betyder, men jag kan berätta hur jag hittade det.
  För ett tag sen skulle jag skapa ett PSN-konto och försökte komma på ett bra namn. Många använder namnet på en låt av sitt favoritband
  som nick, men allt jag kunde tänka mig att ha som namn var upptaget. Nick som är på latin brukar ju låta häftiga tänkte jag och gick in
  på google translate för att testa några låtnamn. När jag skrev in Fixer (som i Metallicas Fixxxer) fick jag översättningen condictor.
  Efter lite googlande fick jag fram att det helt enkelt betyder ‘någon som fixar’.

  Angående min iTunes-recension så gör det inte mig
  något om ni inte läser upp den. Kram på er.

 12. Ebriusum aka Ebbeföfaen skriver:

  Jag tror Anders är en så kallad Tekken-kille? Eller har jag fattat fel nu? o.O

  Nej! SVINbra avsnitt som fick mig att tänka på en del bra och flera mindre bra fightingspel man tagit sig igenom under åren. Det är en udda genre där även det sämsta av trasigheter kan vara ruskigt roligt i sällskap med en eller flera likasinnade kamrater. Jag minns ju spel som Clayfighter med värme och glädje trots att det idag inte håller måttet alls.

  Nu ska jag spela Alex Kidd och se om jag hinner färdigt i tid för en kortare text om spelet ifråga.

  Massor med kärlek till er!

  PS: Har dött 2 gånger på sista banan i Battletoads, tror jag slutar där och känner mig nöjd så … kanske

  PS2: Ni borde spela Heroes of might and magic, dels för att ni spelat “för lite” PC och dels för att ni spelat typ inga strategi spel alls.

 13. ozzy88 (Emil.B) skriver:

  A wild comment has appeared!

  Hej!

  Kommer ni ihåg det där spelet som förkortas SotN? Jag har kört det på och av sedan ert avsnitt och har nu lyckats köra igenom det på 21:58! (spelets timer) Just nu är jag lite mer än 2min långsammare än Romscout som är den på speeddemosarchive.com som har bäst tid.

  Ni kan se det här:
  http://sv.twitch.tv/ozzy__88/b/312947019

  Mellan 15-19:e Augusti så kommer en hel del speedrunners från Sverige och ett par från andra länder att samlas i Skövde. Det kommer att streamas speedruns (& annat om vi inte kan fylla i all tid) 24/7 live. Man kan åka dit och vara med även om man inte kör något spel. Jag kommer vara där och köra SotN förhoppningsvis. Just letting you know…

  Vill tacka Anders & Samson så hemskt mycket för att jag fick hänga med på er resa. Hade antagligen inte spelat igenom SotN om det inte vore för er! =)

 14. Skuldvärjan skriver:

  Har lyssnat på Retroresan sedan ”Nygammalt”-avsnittet och har nu äntligen tagit mig i kragen och beslutat mig för att börja skriva kommentarer på den bästa spelsidan på nätet.
  Jag vill tacka för ännu ett höjdaravsnitt, ni spårade ut gång på gång och jag bara njöt.
  Fick insikt om att jag har en hel del Fighting-spel att spela innan jag dör, även om inget spel någonsin kan mäta sig med Tekken.
  För övrigt vet ju alla att Kazuya äter småfjantar som Law och Paul till frukost. ;p

  Jag tycker verkligen Herr Brunlöf borde flytta närmare Den Kungliga Hufvudstaden så att ni kan och göra mer örongodis tillsammmans men låt Retroresan sluta på topp och gör något nytt istället.

  Hade urprungligen tänkt lämna en iTunes-recension också men jag blev avskräckt av att Apple ville ha mitt Kreditkortsnummer så tyvärr blev det inget, förlåt…
  Avslutningsvis vill jag bara säga att Retroresan är veckans höjdpunkt för mig, ni kanske inte är bra på att ta emot beröm men ni ska veta att allt beröm ni får har ni förtjänat.

  PS. Det får nog räcka med Your Favorite Martian i Spotify-listan nu va?

  PS2. Råkade posta den här kommentaren på fel avsnitt, nå väl… avföring händer.

 15. T4 was Here skriver:

  First off, så var roligt att höra Anders “lose his shit” över M. Bay.
  Det är inte varje dag man hör någon gå “FFFFFFFFFUUUUUUUUUUUUUU” i verkligheten.
  But hey, det kommer en ny Tv-serie som bra ut, nya leksaker som ser jätte bra ut och en comic that is awesome just nu.
  Speaking of comic, ni vet den där Blå Bombaren som ni prata om, ibland.
  Jepp, en Offcial Mega Man från Archie Comic som ni kanske också gör Sonic The Hedgehog serien som också är bra men litte svår att komma in i, det senaset nummert är #235 and that not counting the side stuff.
  Men Mega Man är bara uppe i #15 än så på att bara eller nått.
  För det är en bra serie, rolig berättad, väl tecknade och full av injokes & puns. Oh the puns.
  Rekommenderas.
  Also fångfras = Catch phrase.
  Nu tillbacka till spelen. Fan, om vi nån gång möts så ska vi spela, EN MASSA.
  Testa även Arc system works fighting spel. Dom är bra på samma set, åt minstånde dom jag har spelat som Blazeblu och Guilty Gear accent core plus, nu med större sprites och fler fighters som den enarmade tjejsamurien Baiken, the world famous trap Briget och slutbossen JUSTICE(ni vet hon i den fetta robotrustningen, lång röt hår och “FUCK YOUR SHIT” Lasern) dotter Dizzy, som inte vill smutsa ner sina klädder när hon slåss så hon trollar bort dom före varje match, jag önskar att jag skojade… On the plus side förvandlas hennes vingar till en lieman and an ice angle och har en gullig svans som Mink får Dragon Half fast längre.
  Ni vet inte vem det e eller hur…
  Anyway, Alex Kid! Allt jag har att säja om han är att ungjävlen behöver längre armar.
  Och Alundra… pratar vi om nästa vecka! Det samma om vad som ska köpas när jag hitter ett bra gömställe. A.E en egen lägenhet(fucking ekonomy!)
  Till sist vill jag skicka en shout out/krya på dej hälsning till killen som fick benna av sprängda i Afghanistan.
  Mest för han vissade sej vara min systers pojkvän.
  I KNOW RIGHT! What are the odds!?
  I didn’t even know she had a boyfriend!
  Och att säja nått mer efter detta vore okändligt(especially om Starfox) så nu säjer jag Hej Då och håller käft.

 16. Timmy Avgrundsvrål Sjöberg skriver:

  Jag var tvungen att ta ett par rundor i Alex Kidd! Det var mitt första egna spel på min första egna konsol, inuti den alltså, helt magiskt!

  Mina tankar om det följer.

  Det visuella.

  Att kastas in på ett färgsprakande åttabits-berg med flygödlor och havsbris i luften är inget annat än vackert. Ständiga upptäckter och miljöbyten får retrohjärtat att bulta. I min värld var Alex Kidd alltid en apa, han är ju både kort och klättrar i berg. Grafiken är inte överdrivet tekniskt imponerande men lämnar en alltid med ett välbehag. Var det förresten en grön hjärna som kom krälande mot mig inne i den där grottan?

  Ljud.

  Det låter plattform by the book, det är glatt och trallvänligt, men det är några riktigt fina melodier som sätter sig! För övrigt älskar jag tolkningen av Alex Kidd temat från Sega & Sonic All Star Racing. 23 sekunder underbar d-takt. Detta ska spelas på min begravning!

  http://www.youtube.com/watch?v=IFyH6jGdFHo

  Gameplay.

  Förklara för mig igen vad som var så bra med sten, sax och påse?!

  Man märker att Sega försökt hitta sig in på nya, oprövade vägar för att inte kopiera Nintendo rakt av. Delvis funkar det bra med allt man kan köpa i affärerna och fordonen, men sten, sax och påse bossarna var aldrig kul. Innan internet var det bara trial & error tills man lärde sig det utantill, idag går det att passera smärtfritt. Att pengarna faktiskt är användbara gör att man oftast spelar med målet att plocka så många pengasäckar man kan på vägen, det lönar sig inte att Brunlöva sig här! En av de skillnader Alex Kidd har mot en annan viss plattformshjälte är vattenfysiken. När Mario sjunker för att springa omkring på botten flyter faktiskt Alex.

  Båda gångerna jag spelar dör jag på samma bana jag alltid dog på som barn, den ungefär halvvägs in där man hoppar över taggar med motorcykeln. Jag får acceptera att detta är mitt öde, det är fan inte lätt utan continues!

  Pizzatime!

  Alex Kidd in Miracle World är en pizza från tiden då pizza var nåt nytt. Bagaren har upptäckt rätten på en resa till Italien och vill göra det själv. Han drar ihop champinjon och skinka och toppar med hans egna idé – frystorkad potatis. Ett för stort intag av detta kan resultera i våldsamma spasmer av projektilspyor, idag har jag lärt mig hur man plockar bort potatisen och äter en fullgod simpel pizza. Den är godare än paj men kan inte mäta sig med pizzor av idag.

 17. Ivan skriver:

  Tjenare männen! Vad har ni på er?

  Börjar med att gratulera Samson till jobbet!

  Efter ert och (Samson: Kollegornas) (Anders: Rivalernans) avsnitt om fightingspel känner jag att jag borde spela fler sådana, inte spelat mycket annat än Street Fighter och Tekken.

  Gällande RSM så finns det riktigt fina ställen på Andra Lång där man bara kan sitta ner och snacka skit med god öl, Sejdeln förslagsvis, beror ju väldigt mycket på hur många vi blir och med tanke på att det är löning så kanske man ska försöka boka bord med. Vad tycker ni? Är det något som är bestämt än?

  Gav mig faktiskt på och spelade veckans spel, mycket för att jag hade ett litet Master System och körde en del “Alex the kid”.

  Alex Kidd In Miracle World

  Grafik/Presentation:

  Kan inleda med att säga att det är väldigt svårt att säga mycket om spelet, det kändes torrt, det känns torrt och kommer alltid kännas tort.

  För att vara ett spel från 86 så ser det ganska bra ut. Färgerna tillför en hel del åt miljöerna som är det enda possitiva som finns att säga om detta spel fordonen är väl lite charmiga. Alex rör ju sig ganska snyggt men det ser väldigt stelt ut, precis som fiendeskalan…..känns torrt på något sätt.

  Musik och ljud:

  De fyra korta musikspåren är väl lite diggvänliga. Lade intemärkte till ljudeffekter, känns torrt på något sätt.

  Kontroll:

  Ajajaj, ballong hopp, Acceleration som en Mercedes SLR, simmekanik från helvete. Det går fan inte plattformshoppa med sådan här kontroll. Jävligt torrt.

  Slutsats:

  Ok, jag har inte instruktionsboken, men va fan, kan dom inte ha en liten textruta vad objekten gör?

  Helt ärligt visste jag inte vad jag gjorde, jag råkade hitta stenen i första palatset som man får när räddar Alex bror, man kan väl missa det?

  Dummaste jävla bossarna, slöseri med tid och extraliv bara. Ibland kunde jag se vad bossen tänkte, ibland inte, antar att det var något av objekten som avgjorde det.

  Jag minns detta som ett roligt spel, kommer ihåg att jag tyckte det var roligare än Super Mario. Fan va dum jag var. Ett kort spel som tar lång tid att klara och det är allmänt torrt.

  Pizza:

  En torr pizza

 18. Ivan skriver:

  Glömde säga att jag hatade stegarna i spelet, dom var torrast av dem alla

 19. Ebriusum aka Ebbeföfaen skriver:

  Alex Kidd in miracle world:

  Presentation:
  Det är mysigt på nått sätt, grafiken är härligt jättefärgglad vilket är härligt och man ser vad saker föreställer och miljöera varierar en hel del vilket tillför mycket till spelet. Skulle nog till och med säga att just grafiken är det som lyfter spelet, om det hade sett sämre ut hade i alla fall inte jag spelat igenom det.

  När det gäller musiken så har man ju en viss slinga på huvudet efter att man spelat en stund men jag vet inte om jag tycker den är bra eller bara OK. Ljudet i övrigt känns väldigt text-book platformsspel från 80någonting och stör mig inte alls.

  Kontroll:
  Här känns det som att det spricker lite, jag gillar att man inte sjunker i vatten och tycker vattenbanorna funkar. Jag tycker väll även att helikoptern är OK och så även motorcykeln även om det inte är perfektion. Men när man är Alex, helt vanligt så känns det jobbigt. Hoppen är jobbigt ballongiga,man sladdar runt som på hal is HELA tiden och jag får liksom ingen som helst känsla av de zen liknande flow man kan få i en plattformare med bra kontroll.

  Jag saknar ju mario genom hela spelet vilket jag tycker är ett dåligt betyg till Alex.

  Gameplay:
  Finns bra delar, som de olika fordonen, ett gäng powerups av olika slag som alla gör nytta och det faktum att man faktiskt använder pengarna man samlar till att köpa på sig saker, allt detta gillar jag.

  MEN SERIÖST? Vem tyckte det var smart med bossar baserade på STEN-SAX-PÅSE? Kan vara de dummaste boss fighterna jag sett i ett spel någonsin.

  Utmaning/Livslängd:
  Spelet tog mig ~6h att klara, vilket säger en del om mina bristande Alex Kidd skills. Jag har bara klarat det en gång och känner väll att jag inte kommer att hälsa på spelet igen så livslängden för min del är alltså 6h. Skulle kalla det godkänt, typ.

  Spelet är rätt svårt skulle jag säga, vet inte om det är lättare för dem som hade ett Sega som barn men jag som är uppvuxen med NES tycker det är svårt. Det som gör det svårt är ju dock den bristfälliga kontrollen och vissa onda element som spikar och odödliga fiender som jagar en tills man springer ifrån dem. Så svårt, inte nödvändigtvis orättvis men ibland kanske svårt på fel sätt.

  Pizza:
  En by-the-book vesuvio som man äter när man egentligen vill ha nått annat än pizza, kanske är ens kamrat som tjatar på att det är just pizza vi ska äta och så viker man sig för hans vilja. När man äter den så kommer man dock på att man hellre skulle käkat nått svampigt, nått svampigt med en gnutta tvättbjörn och kanske en het blomma eller två.

 20. Timmy Avgrundsvrål Sjöberg skriver:

  Att paus-knappen sitter på själva konsolen är ännu ett lite udda kontrollmoment för de om spelar old school, speciellt när den måste intryckas så ofta. Åh Sega. <3

 21. BG skriver:

  Lyssnade igenom det här avsnittet en andra gång ganska nyligen, och det ledde till en liten summerings-stripp.
  http://pixel-doodles.blogspot.se/2012/04/retroresan-stripp.html

 22. Trazh skriver:

  BG: Hahaha! Fin summering! Gillar verkligen din art, så nu får du en till follower på bloggen. Kramkalas!

Skriv en kommentar