Ju mer jag skriver på den här bloggserien om hur japansk mytologi smyger sig in i våra tv-spel, desto svårare blir det att komma på nya saker att skriva om. Därför vet jag aldrig hur lång tid det kommer ta tills jag skriver nästa inlägg, eller ens om det blir ett nästa inlägg. Jag har ingen lista där jag plockar saker att skriva om. Jag lägger helt enkelt märke till något som jag sett i många spel, och börjar därefter ta reda på vad det är för influens som gör att samma sak dyker upp i helt olika titlar. Det innebär att det inte blir något inlägg förrän jag själv råkar lägga märke till något sånt, och därför vore det skoj om ni läsare kunde maila mig förslag på saker ni vill att jag ska skriva om i ett sånt här inlägg. Om det är något ni själva lagt märke till i japanska spel (ni behöver inte själva veta något om det), får ni jättegärna maila det till mig på Tommy@Svampriket.se.

I det här inlägget tänkte jag ta upp fenomenet med den mångsvansade räven. Eller kitsune, som de kallas på japanska. Det mest kända exemplet på en mångsvansad räv i japansk populärkultur är förmodligen Miles Prower (eller Tails, som jag vill kalla honom) från Sonic-serien. Därefter är det förmodligen Nine-tails i Naruto, samt Vulpix från Pokémon. Och eftersom Digimon inte kan låta bli att vilja vara Pokémon har även de egen version i form av Kyubimon. Men den som håller ögonen öppna kommer även hitta mångsvansade rävar både i Majora’s Mask (Keaton)  och Namco Vs. Capcom (Xiaomu). Och självklart kan jag inte skriva ett sånt här inlägg utan att nämna Okami, där du faktiskt slåss mot en räv med nio svansar mot slutet av spelet. Jag börjar snart tro att Okami innehåller all japansk mytologi som någonsin existerat.

Så vad är grejen med alla dessa rävar med alla dessa svansar? Precis som i västerländsk kultur anses rävar i japansk mytologi vara listiga djur, och inte alltid av ondo. Den japanska räven ses dock som lite mer övernaturlig och spirituell, och kan till exempel anta mänsklig skepnad eller besätta människor med sin ande. Men det här är något som räven endast kan göra när den nått en ålder på minst 100 år, och det är även då som extra svansar börjar växa fram för att symbolisera djurets visdom och styrka. En, fem, sju och nio svansar är de vanligaste antalen, där nio är det högsta antalet svansar en kitsune kan ha. När den nionde svansen vuxit ut och räven blir en så kallad kyūbi no kitsune, blir pälsen enligt sägen antingen vit eller av guld.

Men det här med ålder verkar man inte alltid bry sig så mycket om, eftersom jag är ganska säker på att varken Miles Prower eller Vulpix är över 100 år gamla.

Tidigare inlägg i serien: