Special

Världens bästa blandband

Trippelt upp denna vecka med tre flashbaserade spel på rad. Vi vrider hjärnan ur led i Sky Island (som definitivt inspirerat delar av högaktuella FEZ), vi låter våra hjältar göra upp om vem som är bäst och slutligen tar Abobo med oss på en fantastisk resa genom spelvärlden i en nostalgitripp deluxe för 80-talister. Nästa vecka syns vi Göteborg för Retrospelsmässan!

Musik

Kommentarer

 1. tatoveringstobias skriver:

  Retrospelsmässan it is! Ses där ja. Då kan man unna sig att ha på sin svampriket-tröja. 🙂

 2. Quid skriver:

  Gött snack om Super Mario Bros. Crossover 2.0! Det hade även varit kul att höra vad ni tycker om Mari0 (http://www.stabyourself.net/) där skaparen har blandat Super Mario Bros. och Portal, två spel som jag vet att ni gillar 🙂

 3. Samson skriver:

  @Quid: Mari0-intryck från mig, FPS-kontroll i Mario? Tvi vale!

  Kul ide, men den har inte implementerats väl. Kanske valde man fel platformsspel att blanda portal med.

 4. Trazh skriver:

  @Samson: Kanske världens bästa spel är bättre att blanda Portal med?
  Bara humorvideo dock. 😀
  http://www.dorkly.com/video/18879/dorkly-bits-link-to-the-past-with-a-portal-gun

 5. BG skriver:

  Bra, men ganska skumt avsnitt. Blev förvånad över hur tom fredagen vart utan ett nytt avsnitt. Nåja, det vart en mys-lördag istället.

  Nu kommer jag ju inte själv inte kunna ta mig ner till Götet, men det vore ju kul om ni pratade om hur bra Megaman är och snacka skit om Megadrives ljudkort.

 6. ozzy88 (Emil.B) skriver:

  Hej kära Ander och Samson!

  Tillrättavisning fört, det finns ett par tavlor i Sky Island som talar om för dig hur spelet funkar. En av dem talar om för dig att man kan hoppa och i luften vrida på världen för att ta sig vidare.

  Jag lade inga detaljerade kommentarer om spelen i fråga eftersom jag kände att det var för svårt att analysera dem. Men jag satt och nickade och höll med er om det ni sa för det mesta. En skillnad var väll att jag inte hade samma hysteri över Abobos big adventure som en viss annan norrlänning. Jag tyckte att det var lite för lätt. Även om jag dog en massa var det oftast för att jag slarvade för mycket eller var helt ny på spelet. Sedan var det enbart tack vare denna podcast och en av låtarna som spelats här som jag ens kände till Konami-koden. Så man kan säga att jag har en hel del retroresande att göra om jag skall kunna förstå alla referenser. Sen så skall jag säga att jag hade ganska kul med spelet tack vare hur bisarrt det var och de referenser jag snappade upp under vägen.

  Oh my gawd! Super Mario Bros. Crossover 2.0!

  Jag har nämnt att jag har kört det en del som megaman men jag tycker att det är kul att försöka ta mig fram snabbt igenom det med de andra karaktärerna också. Så…om det finns likasinnade folk så skulle det vara kul att race:a det! Skulle främst inte vilja köra igenom hela spelet för att de sista tre banorna är ganska utmanande att ens klara sig igenom. Men att köra “klara värld 2 med samus” eller “klara 8-1 med link” är lagom utmanande enligt mig.

  Man kan finna all info man skulle behöva för att race:a egentligen vilket spel som helst på speedrunslive.com och kolla igenom fliken “FAQ”. Jag finns i irc kanalen de använder och det är bara att skicka ett PM om jag är där så kan man hitta på något. Det är ju skit kul om vissa poddare skulle kunna tänka sig att köra någon gång ^^’

  Avsnittet var mycket underhållande som vanligt, ses på Retrospelsmässan! =D

 7. Trazh skriver:

  Väldigt bra avsnitt, trots, det som BG säger, väldigt skumt. Men du lyckades få mig att spela Abobo iallafall, Anders. Jag hade det i planeringen, men tänkte “vafan”, pausade avsnittet och spelade igenom det. Riktigt kul spel!
  Jag hoppas kommande Retro city rampage är lika bra med sina referenser. (Ni borde ha hört talas om det, annars kolla upp det!)

  Som ni säkert förstått är jag otroligt pepp inför mässan och ser fram emot att träffa er båda denna gång.
  Saker ni borde ta upp? Tänkte först Retroresan-minnen, favoritspel och liknande, men det är sådant ni borde ta upp i slutet (dystert det lät), men t.ex…
  Vilken konsol vill ni utforska dess spelarkiv mer av?
  Eller.. Efter tre år av resor, hur har synen på retrospel ändrats för er?

  Sen vore det lite kul om ni tog upp kommentarer från lyssnarna på plats och så kanske lyssnaren själv är där, så svarar man face to face, som en konversation. Eller så kan ni svara på frågor live. Eller något. Uj, detta blev rörigt, men det blev nog bra ändå!. Men där har ni iallafall och vi ses på mässan!
  Kramkalas!

 8. Faceless Kattvagn skriver:

  Vad gäller “sagt om Retroresan” som ni nämner är ju denna guide att rekommendera – http://nutopia.se/nutopias-guide-till-svenska-spelpodcaster/

 9. Ebriusum aka Ebbeföfaen skriver:

  Spelet med den lilla gula alien varelsen torde vara Alien Hominid?

  Hur som haver, trevligt avsnitt och jag instämmer i Anders hyllningar till Abobo, så ruskigt mysigt att spela igenom.

  Tack för ytterligare ett bra program och hoppas vi springer på varandra på Retrospelsmässan.

 10. Robin Niklasson skriver:

  Fantastiskt roligt avsnitt!
  För några avsnitt sedan så läste ni upp min kommentar i avsnittet, och konstaterade att ni inte kände igen mitt namn – och att jag måste vara ny 🙂 Vill bara förtydliga detta och säga att jag följt med på resan ganska så länge nu, men suttit tyst längst bak för mig själv i skeppet märkt Retroresan.

  Just det! Anders, jag har massa Jäger här. Ropa till nästa gång ni båda är i Stockholm.

 11. Peter Ahonen skriver:

  @Robin Niklasson tänk om man haft ditt mobilnummer under den där kvällen. Då hade vi kunnat slagit en pling från Hotell Malmen klockan 01:42 och vrålat: JÄGER EMERGENCY! JÄGER EMERGENCYYYY!!!

 12. Lephyrius skriver:

  Jag gillar Husky som StarCraft II kommentator.
  Men jag kan hålla med om att Day9 och Husky skulle kunna kommentera en potatis och det skulle låta intressant.

  Jag har inte vetat att Samson också är en hacker…

 13. Mayhemic skriver:

  Anders we hear ya, Abobo´s big adventure it is!

 14. Ivan skriver:

  Bra avsnitt….som vanligt :). Var halvt påväg att även jag testa Abobo men naee orkade inte 🙁

  ElastoMania was the shieet back in the day

  Tre dagar kvar nu känns peppat som fan alltså. Vi får nog på plats lösa hur vi ska göra med festandet. Hoppas det går att lösa med live-sändning, kommer sätta era skills på prov rejält :).

  Vad ni borde ta upp? Som nämnts tidigare, bästa Retroresanminnet, även sämsta hade varit kul att höra om. Vem är drömgästen i ett Retroresanavsnitt ? Både möjliga (Tex Svenska speljournalister, artister, musiker osv) men också mindre möjliga (tex Nicholas Cage, Bill Murray osv :P)

  Ok, nu ska jag sova till lördag kl 09.30, ses väldigt snart 🙂

 15. Mckorv skriver:

  Bra att ni slår ett slag för flashspel! Jag tror jag spelat mer flash än 360 de senaste åren och då har jag ändå spelat satans mycket 360. Många skatter bara man orkar leta.

 16. T4 was Here skriver:

  Plötsligt dyker det up en lila flodhäst i gråbrun kostym, ljusblå skjorta, röd slips och gul hat och frågar:
  “Did you get that thing I sent ya?”
  Nu är det var avklarat så villa önska er lycka till eller nått på Retro Spels Mässan.
  Kan tyvärr inte komma på grund av lazyness, med att boka hotell, fixa taxi, packa, orkar inte liksom.
  Nästa nästa år, maybe…
  Också vill jag spela klart all dom spel jag redan har.
  Blev ni just gemförda med THE spoony one? Aw man thats major props.
  Men jag tycker nog ärligt talat bättre om er genom spelningar av Final Fantasy, dom är mysigare.
  Även om det är väldigt rolig att höra folk “lose there shit”. Se Tintin, Bay Turtles och NPC kastar en flashbang i ansiktet på honom, igen och ber sedan att han ska flytta sej. Haha classic.
  Såg ni på Cartoon network när den var grattis i påskas förresten? Varför frågar jag?
  Därför jag så nånting jag vill rekommendera, The Regular Show, men bara dom avsnitt som handlar om tv-spel.
  Här är ett ihop klippet avsnitt(början-climax-slut) för er att testa: http://www.youtube.com/watch?v=hWbDz9-ZB98
  Det var also konstigt att höra Äventyrs Dags och andra shows på svenska.
  Hör själv: http://www.youtube.com/watch?v=nwPmOE8_hPE
  (Om inte the video clips är kvar ber jag om ursäkt.)
  Also jag måste fråga en sista sak. Är Lost World: Jurassic Park till Playstaion (och Saturn men den mixar inte med polygoner) på LISTAN? Y/N?
  GZ on the guld I guess. Bry mej inte really om sport…
  Hopas att ni skaffar 3DS så vi kan höra vad ni tycker om dens VC, nu med Gamegear.
  (Och kanske byta friend codes… its Magic!)
  Later dudes.

 17. Trazh skriver:

  Trevligt att få snacka med er på mässan som var förövrigt helt fantastisk i år! Och äntligen har jag träffat båda!
  Synd jag hoppade efterfesten, ångrar mig rejält. Men blev lite dumt med alkohol och sådär.
  Blev det några spelköp för er då? Eller Anders vet jag att han köpte Tintin i Tibet. Hoppas du ger spelet vad det förtjänar!

  Kramkalas!

 18. Trazh skriver:

  PS. Sidans header är skitsnygg nu. Både Svampriket och sektionen Retroresan. DS.

Skriv en kommentar