Skitsnacksblogg

Intryck från Wolverine: Origin

Tid är bra. Jag har mer tid nu än på väldigt länge. Och något jag alltid velat göra när jag fick mer tid över, förutom att utforska anime-träsket, så var det att plocka upp mitt förlegade serietidnings-intresse igen. Jag tjuvstartade redan förra sommaren då jag jobbade natt, och läste en “must-read” kollektion av Batman-serier. Men sen ebbade allt ut och min vardag tog överhanden igen.

Men nu, nu har jag tid. Och när jag helgen innan mitt uppehåll besökte Bokmässan i Göteborg passade jag på att köpa på mig lite tidningar jag alltid velat läsa, för lite mer pengar än vad jag egentligen hade råd med. En av dem var Wolverine: Origin, som Malin så entusiastiskt tidigare tipsat om. Jag är precis som resten av serietidningsvärlden en “Wolverine-fanboy” och var väldigt intresserad av att lära mig mer om denna super(anti)hjältes ursprung.

I efterhand kan jag förankra att det mycket riktigt var en intressant läsning. När läsaren kommer in i bilden är Wolverine bara en liten pojke och det tar en lång stund innan man ens ser en liten skymt av den individ som vi idag känner igen. Majoriteten av tidningen håller tempot nere och känslan sansad, men inte utan att hålla läsarens intresse uppe. Jag kan dock inte låta bli att känna att jag ändå har börjat i en konstig ända, eftersom mina kunskaper om X-men i allmänhet och Wolverine i synnerhet till största delen kommer från filmerna, som är mer eller mindre duktiga på att ta sig friheter.

Med det sagt så var det ändå ett album som var väldigt svårt att släppa taget om. Den var enormt snyggt ritad, innehöll fantastisk dialog och en handling som skulle kunna stå på egna ben, även om den inte var knuten till X-mens universum. Karaktärerna kändes genomtänkta och levande, och i albumets andra halva stod håren på mina armar fler än en gång.

Men i grunden så är det ändå en berättelse för fansen i första hand, och även om min rekommendation är stark så råder jag er att kanske läsa något annat först. Det ska, med Malin som källa, finnas ganska mycket freakin’ awsome i X-men väg.

Kommentarer

 1. Victor Clausson skriver:

  Är själv ett riktigt stort Wolverine-fan och kan inte göra annat än att hålla med dig Anders.
  Utan att säga för mycket så gillar jag hur man “luras” att tro vem som är vem i handlingen.
  Rekommenderas!

 2. tobias skriver:

  Jag har bara läst halva Origins och håller med om att den är ruskigt bra! Får ta och köpa albumet så jag får hela. 🙂

  Just nu så håller jag på att läsa Clone Saga Epic med Spider-Man och rekommenderar den starkt!
  Köper nästan alla mina serier på adlibris då priserna är billiga och leveransen oftast kort.

 3. Nidde skriver:

  Blir det bara superhjälteserier, eller kan du kliva utanför den världen och kanske gå igenom kult-förklarade klassiker så som Preacher och Transmetropolitan?

 4. Anders Brunlöf skriver:

  Nidde: Jag kan absolut tänka mig att läsa annat. Men just nu har jag FÖR mycket på just superhjälte-temat på “måste-läsa” listan. Å andra sidan kanske det kan vara skönt med lite distans från alla superhjältar och superkrafter.

  Preacher har jag ju t.ex. hört lovprisats gång efter annan. Minns jag fel eller sitter du på en liten samling noveller? Skulle du kanske vilja låna ut några (igen) nästa gång vi ses?

 5. Scruffy Looking skriver:

  Men hörru Anders! Vart köper jag Wolverine Origins då?
  Och vilken är det jag ska ha? Origins 1 eller Origins 2?
  Jag tippar på 1 right? Ge mig gärna lite länkar ni som vet och kan.

 6. Shotgun Facelift skriver:

  Ursäkta mig Anders… … Köpte du Walking Dead på svenska?!?! Eller är det bara titeln som är på svenska? Blir riktigt nervös här. För övrigt, fett härligt att tjacka på sig ett gäng serier, gärna som du att man köper lite mer än vad man egentligen har råd med! Det är en riktigt skön känsla 🙂

 7. Arvid skriver:

  Kan tipsa om http://www.bookdepository.co.uk. Köper alla mina seriealbum därifrån numera. Bra priser, de har det mesta och det är fraktfritt.

  Origins måste jag skaffa, har bara läst delar av dem i den svenska x-mentidningen som fanns för (kanske finns fortfarande men jag slutade läsa serier som är översatta till svenska då översättningarna var så extremt usla).

  Om du är intresserad av mer Wolverine-läsning kan jag tipsa på Old Man Logan av Mark Millar. Utspelar sig i framtiden när han blivit gammal. http://www.bookdepository.co.uk/Wolverine-Old-Man-Logan-Mark-Millar/9780785131724

 8. Anders Brunlöf skriver:

  Shootgun: Det stämmer, det är den svensköversatta upplagan jag köpt. Killen som sålde den pratade så väl om hur översättningen var välskriven så jag kunde helt enkelt inte säga nej. Har inte läst den än, men jag skummade lite och orden verkade fungera även på svenglish.

Skriv en kommentar