Tankarna kring vad som ska anses som ett bra anpassat onlinespel för barn har ofta gått runt i mitt huvud. I min familj så låter vi inte våra barn spela onlinespel, så enkelt är det bara. Vi anser att det finns alldeles för mycket risker med att barn träffar på så kallade ”fula gubbar” på onlinespel utformade för barn, och då menar jag inte Ludde, utan vuxna människor som på flera sätt kan skada våra barn. Dessutom så ligger även den där risken med att barnen skulle kunna köpa virtuella saker i spelen, vilket skulle bli alldeles för dyrt för oss. Nej, vi anser att det är enklare att inte utsätta barnen för ett alldeles för starkt samlarbehov och belöningssystem som finns i de flesta onlinespelen. Risken för beroende är helt enkelt för stor, speciellt för barn vars hjärnor fortfarande utvecklas och är känsliga för stimulering.

Man lovar utbildning för barnen och gröna skogar, bokstavligt talat
Trots det så kan jag ändå inte kan låta bli att vara positiv över att det just nu utvecklas ett onlinespel för barn vid namn Perfect Earth. Just nu håller man på att försöka lansera en release i sverige genom att använda sig av FundedByMe, vilket är en sida för kickstarterprojekt. På sidan lovar man utbildning för barnen och gröna skogar, bokstavligt talat. Man lovar nämligen barnen skoj, samtidigt som de ska lära sig om regnskogen och miljön. Det är kort och gott ett spel som utvecklas för barn mellan 8-12 år, med fokus på att föräldrarna ska ha kontroll på barnens spelande, samt bli en del av deras spelande. Med andra ord så kan man säga att det är precis en av de utvecklingarna som jag vill se när det gäller spel för barn.

Spelet är ett så kallat FTP (Free To Play) vilket menas att spelet ska kunna laddas hem och spelas gratis, och kommer istället att finansieras med hjälp av mikrotransaktioner. För det mesta så är det här som skon klämmer för mig, och spelet känns som en vanlig kopia och kassako som barnsajterna Panfu och dylikt. Alltså skit enligt mig. Däremot så tänker de framåt och berättar att man istället för att locka barnen till att vilja använda sig av mikrotransaktioner så är det de vuxna som man inriktar sig mot. Detta kan förstås vara en i raden av PR-knep som man försöker sig på, men det känns ändå som ett steg i rätt riktning. Dessutom så väljer man att ge en tiondel av vinsten till återplantering av regnskogen, vilket trots allt måste ses som ett ambitiöst projekt.

Perfect Earth är dock inte det första onlinespelet som är lite mer påkostat och som är riktade till barn. I raden av spel hittar vi bland annat Free Realms som försökte sig på att göra ett onlinespel som skulle minimera våldet för att få det att sticka ut som mmo. Spelet kan vara värt att prova för de som inte gjort det ännu. Sedan har vi även det lite mer misslyckade projektet LEGO Universe som inte riktigt fick den publikmängd som man ville ha. Idag tror jag att barn fortfarande spelar WoW så fort de har möjlighet till det, och en stor mängd barn spelar just det som anses vara coolt på skolgården. Därför är jag skeptiskt till många mer barnvänliga onlinespel, och även i detta fall Perfect Earth. Utvecklarna gör dock rätt och vänder sig till föräldrarna. För det är där som förändringen måste ske, hos föräldrarna och inte genom reklam ritade till barn. Perfect Earth är trots mina misstankar ändå ett ljus i mörkret, och en början på hur utvecklingen av barnspel bör se ut. Kanske och förhoppningsvis så går det så pass bra för spelet att fler utvecklare väljer att just vända sig till föräldern, för då tror jag att vi kan få mer engagerade föräldrar som faktiskt vet vad våra barn spelar och kanske samtidigt upptäcker ett nytt sätt att umgås med sina barn på.

Läs mer om Project Earth på FundedByMe.com