Förra året utsåg vi ”Årets Indie” och et kändes ju trevligt och kul att få lyfta fram verkat av lidande konstnärer. Med Indie Game – the Movie och den uppmärksamhet titlar som Journey och Fez fått börjar kategorien kännas mindre nödvändig. Däremot har en helt ny kategori plötsligt slagit upp ur asfalten likt en maskros.

Det här med crowdfunding.

Tim Schafer och hasn dubbelfina studio må ha visat vägen med hur kraftfullt det kan vara att fråga fans, men årets pris går inte till dem, utan istället till en helt ny konsol!

OUYA heter den lilla mirakelmaskinen som kommer leverera spel, filmer, musik och steka bacon-pannkakor till frukost.

Ur en teknisk aspekt är det egentligen inte något revolutionärt mer än en sammanställning av intressanta tekniker. OUYA är driven av Googles operativ Android (som är långt mer kraftfullt än bara ett simpelt mobiltelefon-OS), kommer ha stöd för appar såsom spelströmmartjänsten OnLive!, MMO såsom Final Fantasy, mediaspelar/strömmartjänsten XBMC och så vidare. Alla möjliga olika trevliga och otrevliga tjänster har utannonserats.

Utvecklare är pepp på konsolen, åtminstone från indiehåll där bland annat Minecraftskaparen Marcus Persson uttryckt sig positivt, likaså Jenova Chen från ThatGameCompany (Journey, Flower).

Utvecklarna hade 950 tusen dollar som mål och på den dryga månad som projektet var öppet för donationer har de skrapat in mer än det åttadubbla. 8 miljoner 596 tusen 474 dollar blev det allt som allt.

Nu återstår bara att vänta.