Årets stora spelreleaser är bakom oss, och det är dags att summera årets vinnare. Vilka av årets spel tog sig djupast in i våra svampiga hjärtan? Vi satte oss ner och diskuterade ihop en lista som vi kommer publicera bit för bit varje söndag under december månad, precis som förra året. Idag är det plats tio, nio och åtta som presenteras. Alltså tre av årets absolut bästa spel.

10. Theatrhythm Final Fantasy

Inget spel från 2012 har fått mig att le så brett och så ofta som nostalgibomben SquareEnix släppte till 3DS i somras. Inget annat spel har heller fått mig att sitta på perrongens asfalt och inte märka när tåget jag väntar på anländer, stannar alldeles bredvid mig, väntar tills alla människor omkring mig gått ombord för att sedan åka vidare till Bollnäs utan mig. Jag visste redan från första början att jag ville ha spelet, men hade jag bara tänkt lite mer på konceptet skulle överraskningen inte vara så total när det visade sig att Theatrhythm blev årets absolut bästa bärbara spelupplevelse. Den som har en relation till Final Fantasy-serien måste äga den här digitaliserade nostalgitrippen på kassett.

Tommy Håkansson

09. Trials Evolution

Även om jag aldrig kommer förstå tjusningen med de långsamma precisionskrävande plattformsmardrömmarna lär jag aldrig tröttna på de snabba bergochdalbanorna som får det att pirra i magen trots att jag sitter stilla i en soffa. Det här är den perfekta symbiosen mellan hastighet och plattform som Sonic jagar. Hur man sedan lyckas slänga in hastiga nypor av lättsam problemlösning utan att hejda mitt flow är bara en bonus. Trials Evolution är ett fantastiskt spel som görs desto mer fantastiskt av det faktum att spelarna hela tiden bjuder på nytt material.

Tommy Håkansson

08. Forza Horizon

Forza: Horizon lyckades kombinera fartkänsla med färgstarka miljöer och tacksamt få dubstepmixar i en blandning som tilltalade såväl racingfantaster som casualförare. Allt från gimmickartade lopp mot flygplan till dödsalvarliga prestige-race i colorados öken bidrar till att skapa en levande värld och ett spel som känns varierat även utanför multiplayerläget. Forza: Horizon är renodlat kul.
Malin Söderberg